[...] przyczyn społecznych i historycznych alkohol kupujemy w sklepach spożywczych, barach, restauracjach zamiast w aptekach. Uważa się, że jest to napój powszechnego użycia, tak jak woda mineralna, coca-cola czy soki owocowe. Ale z punktu widzenia farmakologicznego alkohol jest lekiem wpływającym silnie hamująco na ośrodkowy układ nerwowy. Alkohol [...]
[...] proste z rafinowanego cukru. Insulina jest hormonem, który reguluje poziom cukru we krwi. Rafinowany cukier trafia bezpośrednio do krwi, nie ulegając wcześniej przemianom, jak to się dzieje z węglowodanami złożonymi, zawartymi w fasoli, ziemniakach itd. Są one w pewien sposób cięte kawałek po kawałku, zamieniając się w cukry proste (glukoza), [...]
[...] z pozostałymi składnikami produktu, z którego pochodzą, jeśli spożywane są w całości. Ich przeciwieństwo, czyli cukry proste występują najczęściej w produktach spożywczych jako wysoko oczyszczone substancje, pozbawione m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza i błonnika. Zaliczyć do nich możemy: cukier biały, brązowy, trzcinowy, [...]
[...] a takie naiwne rzeczy pisze... Na pewno napisałeś tu parę rzeczy które mnie zastanawiają. Podyskutujmy więc. :-) Tak, badania naukowe ale nie takie ktore nawet nie podaja w jakiej porze podano glutamino, majacen znaczenie i strategicznej czy byle jakiej? - wystarczy zapoznać się uważnie z treścią pełnych tekstów publikacji, zauważyłbyś że są [...]
[...] proste były natomiast uważane za substancje, które powodują jego gwałtowny wzrost i zaraz potem spadek, wywołując reakcję hipoglikemiczną. Dzisiaj wiemy, że wpływ jaki wywołują węglowodany na poziom cukru nie jest uzależniony od tego. Obecnie ich skuteczność ocenia się na podstawie dopływu glukozy do krwi, jaki mogą wywołać. Zależy to [...]
[...] akupunkture – Objaw Raynauda – poleca arginine i cytruline oraz omega 3 6-7gram – Odlezyny – poleca l-arginine lub cytruline – Ranelinia strontu – pomocy w osteoporozie, tak jak i wit.c – Kwas fosforowy w duzych ilosciach przyczynia sie do utraty masy kostnej – Statyny powoduja osteoporoze (blokuja dzialanie osteoklastow) – Na zapalenie zatok [...]
[...] ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w procesach wzrostu i [...]
Kolejna porcja punktów opisujących jak cukier wpływa na nasze zdrowie (niektóre zostały wymienione w poprzedniej liście): 1. Uszkadza układ odpornościowy. 2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie. 3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie. 4. Podnosi stężenie trójglicerydów. 5. Obniża [...]
[...] poznajecie mechanizmy warunkujące skuteczne spalenie zapasowego materiału energetycznego, natomiast ja postaram sie przybliżyć element równie ważny - mianowicie sposób w jaki tłuszcz jest gromadzony, oraz czyniki warunkujące jego odkładanie. Tłuszcz jako bardzo istotny element składowy naszego ciała pełni ważne funkcje: stanowi [...]
[...] a w mniejszym stopniu spowodowanej ostrym zapaleniem krtani. - Wymyć i obrać ze skórki gruszkę. Wycisnąć sok. Od czasu do czasu pić sok z gruszki, uprzednio przez jakiś czas trzymając sok w ustach. Połykać sok maleńkimi porcjami. - Zamoczyć na noc 50 g orzechów ziemnych w zimnej wodzie. Zdjąć skórę i gotować na małym ogniu do [...]
[...] Wszystko w normie oprócz insuliny (12,89) i glukozy (107) na czczo. Najwyższy moment, żeby przestać się opieprzać i wziąć do roboty za siebie znowu. Może potrzebowałem jakiegoś bodźca, ale powiem szczerze, że ten w postacie zbliżającej się cukrzycy II stopnia trochę mną wstrząsnął. Mam nadzieję, że moje doświadczenia z insulinoodpornością i [...]
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
[...] z pozostałymi składnikami produktu, z którego pochodzą, jeśli spożywane są w całości. Ich przeciwieństwo, czyli cukry proste występują najczęściej w produktach spożywczych jako wysoko oczyszczone substancje, pozbawione m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza i błonnika. Zaliczyć do nich możemy: cukier biały, brązowy, trzcinowy, [...]
[...] przyczyn społecznych i historycznych alkohol kupujemy w sklepach spożywczych, barach, restauracjach zamiast w aptekach. Uważa się, że jest to napój powszechnego użycia, tak jak woda mineralna, coca-cola czy soki owocowe. Ale z punktu widzenia farmakologicznego alkohol jest lekiem wpływającym silnie hamująco na ośrodkowy układ nerwowy. Alkohol [...]
[...] jest niezwykle cenny dla kulturystów, gdyż nawet niewielki wzrost tego hormonu zwiększa rezultaty ciężkiego treningu. Jednak, które prohormony są najbardziej skuteczne i jak najlepiej jest je stosować? A przede wszystkim, czy są bezpieczne? Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako pierwszy, bezpośrednio skierowany do kulturystów, pojawił [...]
[...] pochodzące z najlepszych źródeł, dostarczane w formie dostosowanej do pory jego spożywania - to nie wszystkie elementy Twojej dietetycznej układanki. Potrzebujesz wysokiej jakości węglowodanów, które zapewnią mięśniom niezbędnej energii. Żeby Twoje mięśnie były zdolne do naprawdę ciężkiej, intensywnej pracy treningowej muszą dysponować [...]
[...] i minerały – to chyba można nazwać je ‘czystymi’/zdrowymi? Jak pokazują liczne przypadki niestety część osób w tej grupie tez robi wyjątki. Niektórzy unikają produktów jak przetwory mleczne przyprawy, ziarna, itd. Czyli ‘czyste’ produkty to produkty naturalne ale ‘czyste do kwadratu’. Ta dieta wtedy już nie tyle jest czysta dietą, co [...]
[...] uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Używając indeksu i porównując z nim wybrane produkty można zatem rozwiązać problem użyteczności posiłków w stosunku do wysiłku [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]