www.google.pl Opis i funkcje: W 1929 Dam zauważył podskórne i śródskórne wybroczyny krwawe u kurcząt na sztucznej diecie. W pięć lat później badacz ten wraz z Schouheyderem doszedł do wniosku, że wywołane objawy u kurcząt są chorobą na skutek niedoboru czynnika nazwanego witaminą K potrzebnego do utrzymania normalnego poziomu protrombiny. W 1939 [...]
kopiuj....wklej hehe Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię. W tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach oraz białku, ilość tłuszczu powinna być nie wielka. Przykład takiego śniadania: Płatki owsiane Oliwa z Oliwek Rodzynki [...]
Wszystkie społeczności cywilizowane spożywają za dużo białka. Jeszcze do niedawna norma WHO wynosiła 125g na dzień. Obecnie naukowcy skłaniają się do około 50g, ale i tu opinie są podzielone. Wydaje się, że i ta norma jest zawyżona. Praktyka wykazuje, że tylko ci, co głodują, nie mają problemu z nadmiarem białka. Niedobór białka nie jest tak [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia też uwalnia się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest spalana przez organizm. Dzieje się tak [...]
[...] - Masło orzechowe jest w tej chwili kiepskim źródłem tłuszczu, zwłaszcza jeżeli chodzi o redukcję. Orzechy ziemne z których robione jest masło to punktu biologicznego fasola, ponadto często zawierają szkodliwy olej palmowy, a jak wiadomo każda toksyna w organiźmie będzie blokować metabolizm. Zdecydowanie lepsze będzie masło migdałowe. - [...]
[...] zawarty w ostrowii (bodajże ok 50% dzienniego zapotrzebowania w 100g). Uważajcie na wapń szczególnie Ci podatni na kamice nerkową. Mleko jest bogate w wapń, jajka, mięso, fasola i cała reszta z lodówki kulturysty;) Dokładając na koniec ostrowie i jej 50% dz. zapotrz. można sobie wychodowac całkiem pokaźną kamicę. Oczywiście na to sie nie [...]
[...] badawczym i błędów pomiarowych. Podawane wartości należy traktować jako wartości orientacyjne. 100 gramów produktów zawiera średnio, następujące ilości magnezu; mak, fasola sucha - 500 miligramów, kakao - 440 miligramów, kasza jaglana i jęczmienna - 270 do 290 miligramów, soja i mączka sojowa - 250 - 290 miligramów, orzechy ziemne - 240 [...]
[...] kubek jogurtu soi i przetworow sojowych) - w kazdym spożywaj porcje weglowodanow zlozonych, moze to byc po kubka ugotowanego ryzu pelnoziarnistego, lub makaronu, moze to byc fasola, soczewica, ciecierzyca, kasza, razowy chleb - do tego duzo warzyw zielonych - po porcji tluszczu (to zawsze w ilosciach oszczednych, okolo 1 lyzeczki) - duzo wody - [...]
[...] przerwać to błędne koło. BIAŁKA – mięso ( najlepiej bez panierki!), wędliny, mleko krowie (bardzo niekorzystne, o wiele lepsze jest kozie), ser biały, ser żółty, jajka, fasola, bób, soczewica – jemy same lub z warzywami, najlepiej gotowanymi, i/lub z tłuszczem (oleje lub masło) Dopiero po 1.5 – 2 h lub jeszcze później jemy “CIĘŻKIE [...]
[...] dużo tłuszczy trans... pomijając już tłuszcz omega6, w nadmiarze sam w sobie prozapalany... Bomba z opóźnionym zapłonem; nie wiem skąd na nie taka moda w fit światku. ogólnie nadmiar orzechów może prowadzić do rozszczelnienia jelit. i gdyby producenci byli uczciwi pisaliby masło fasolowe. Bo przecież to nic innego jak fasola, a nie orzech.
[...] kalorie pochodza . w okolotreningowych nie mozna bo poprzez swoja duza objetosc w stosunku do zawartosci spowalniaja wchlanianie np kuraka z ryzem ktorego zjadasz po treningu . na co trzeba uwazac . fasola chyba ciezkostrawna ? ale moze sie myle . banany trzeba wiedziec kiedy sie je . winogrona maja najwiecej cukrow chyba ze wszystkich owocow
[...] na białko. W żadnym wypadku nie należy rozumieć fizjologicznego zapotrzebowania na białko jako zapotrzebowania na mięso! Z roślinami strączkowymi rzecz wygląda tak: groch i fasola maja ponad półtora, a soja ponad dwa razy więcej białka niż mięso. Przekonane, że jednostronne mięsne pożywienie daje siłę i dostarcza organizmowi najlepszego zestawu [...]
[...] Dlatego proponuje się klasyfikować Gln jako aminokwas semi-niezbędny bądź warunkowo niezbędny. Pokarmami bogatymi w Gln są ryby, czerwone mięso, produkty mleczne, fasola, tofu, jajka jak również surowe buraki i kapusta (gotowanie może zniszczyć Gln szczególnie w warzywach). Przeciętnie 100-gramowa porcja mięsa zawiera ok.4g Gln. [...]
miska na jutro. drugie zbiorcze zestawienie obejmuje domowy kociołek do syta z mięsem, soczewicą, pomidorami, fasolą - porcja na dwa razy (mięso było dość tłuste, nadmiar tłuszczu odlałam, nie lubię jak całość pływa, ale tak czy inaczej kaloryczność była wyższa niż wynika to z tabel) tuńczyk z makaronem i ziołami + porcja zieleniny w postaci [...]
Hej. Skoro problem pojawił się z dnia na dzień coś musiało być w diecie takiego, co Twój organizm ciężko trawi. Fasola może być problemem, nadmiar błonnika w diecie i owszem jeśli zwiększyłaś porcję mleka, a zawsze piłaś dużo mniejsze też nasz układ może trochę szaleć.
mam pytanie ostatnio jem duzo warzyw w tym groch. Po tym mam strasznie smierdzace bąki :D. Czytam wlasnie na ten temat i wyszukalem "Groch i fasola zawierają cukry, których organizm ludzki nie trawi. Gdy dostaną się one do jelit, bakterie zaczynają szaleć i wytwarzają ogromne ilości gazów." Czy groch jest zdrowy ? i drugie pytanie czy [...]
[...] na 100 g: chleb baltonowski (taki zwykły) 4,7g chleb żytni razowy 5,9 g bułki kajzerki 2,1 g musli z rodzynkami i orzechami 9,7 g otręby pszenne 42,4 g płatki owsiane 6,9 g fasola biała ugotowana* 6,3 g soja ugotowana* 6,0 g soczewica ugotowana* 7,9 g kasza jeczmienna perłowa 6,2 g pomidor 1,2 g kapusta biała 2,5 g ziemniaki ugotowane* 1,8 g [...]
[...] machać nogami na ginekologicznym fotelu tylko ciężarami rzucać czego nie jeść żeby nie mieć wzdęć- znalezione w necie Właściwości wzdymające mają warzywa strączkowe (groch, fasola, bób), warzywa cebulowe, kapustne, kalafior, brokuły. Osoby uskarżające się na wzdęcia powinny wykluczyć z diety napoje gazowane, używki, mleko (zastąpić je [...]