SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

denaturacja

  • Tanie i dobre żelki kolagenowe

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    "Optimum działania większości enzymów to zakres 30-45°C" powyżej następuje spadek ich aktywności i powolna denaturacja. (Wzięte z pracy naukowej na ten temat). One są jakby zaprogramowane na zakres temperatur jaki występuje w ciele człowieka czy zwierzęcia.

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 2066 Data: 2023-10-28 16:15:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Płatki owsiane

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Każda obróbka nieco będzie miała wpływ na zawartość mikro elementów np. Witaminy C czy zawartość białka. Przyjmuje się denaturacja białka może wynosić do 10 %. Oczywiście im agresywniejsza obróbka tym więcej. Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników

    Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 9621 Data: 2020-09-11 10:50:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski „WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I FUNKCJONALNE ORAZ ZASTOSOWANIE KAZEINIANóW W PRZETWóRSTWIE [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10485 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 3733 Data: 2018-03-27 22:19:55 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do β-metyloglutakonylo-CoA Jak sobie z nią radzić? Wystarczy jaja i płatki poddać procesowi obróbki termicznej np.: gotowaniu, przez co rozkład awidyny, jej denaturacja sprawi, że nie będzie aktywna i będzie zagrażała naszej witaminie H. Dodatkowo, przyswajalność produktów, które zostały przytoczone w tekście, będzie znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10848 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • [BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    bartoszM - nigdy nie słyszałem o rewelacjach zawartych w w/w artykule. Nie ma podanych źródeł.. Mnie to nie przekonuje. Przejrzałem dyskusję pod artykułem - uwagi czytelników trafne. Raczej treść na poziomie BRO niż science Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-19 10:26:36 Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem jeszcze filmik na YouTube [...]

    Odpowiedzi: 3599 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-04-19 19:11:48 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Ciepłe mleko a odzywka

    Post
    Odżywki i suplementy

    denaturacja bialka nie oznacza, ze bedzie ono mniej wartosciowe lub nieprzydatne;-) http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/denaturacja-bialka;3891759.html denaturacja zachodzi tez podczas trawienia;-) wiec jest to proces dosc naturalny

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 4882 Data: 2016-04-12 14:52:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odzywki na mrozie

    Post
    Odżywki i suplementy

    to prawda, jednak z tego co kojarze denaturacja bialka nie zachodzi w ujemnych temperaturach

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 2585 Data: 2016-01-04 22:39:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ważne by nie doszło do spalenia (denaturacja)

    Odpowiedzi: 2675 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-10-13 14:44:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] nienasycone kwasy tkuszczowe, trybowanie inaczej luzowanie czyli oddzielenie kosci od miesa np kregoslup tego dexa od tulowia, garnierowanie inaczej dekorowanie, inaczej denaturacja - scinanie sie bialka, 20-40g ed blonnika dla ludzika, cholesterol dhl ldl jeden zly ktory ? Ten buhuu, hahaa hasa bubuu, j**ie mi sie od myslenia o zawodowym xd

    Odpowiedzi: 110697 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-05-29 01:03:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czy pierś kurczaka traci wartości w 200c ?

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki nabijam na szaszłyki, potem rozgrzewam piekarnik i wstawiam je na ruszt w piekarniku na 20min w 200c. Piczenie jest z góry i dołu. Podczas pieczenia cała woda z kurczaka wykapuje na dół. Nie nastąpi zadna denaturacja bialka czy cos ?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1219 Data: 2015-05-18 18:33:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A denaturacja białka naturalnie zwiniętego w produkcie spożywczym, a sztucznie wyizolowanego z serwatki może przebiegać inaczej. Wcale nie zakładam, ze coś niedobrego się dzieje - po prostu się pytam. Podejrzewam nawet ze te białka z odżywki mogą być już pocięte na peptydy czy aminokwasy i wtedy proces denaturacji zupełnie im nie grozi... Ale [...]

    Odpowiedzi: 451 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-10-29 14:49:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ale dlaczego uwazasz to za niekorzystna zmiane? W trakcie smazenia czy gotowania jajek tez je denaturujesz - czy to oznacza,ze masz ich tak nie obrabiac (notabene denaturacja zachodzi takze pod wplywem ich ubijania na surowo czy tez przy zmianie ich pH przy pomocy np soku z cytryny - to po prostu nazwa jednego z procesow chemicznych [...]

    Odpowiedzi: 451 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-10-29 14:30:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Powiedzcie mi proszę czy można WHEY100 poddawać obróbce termicznej? Np. mam dodać do owsianki do pieczenia mleka - a ja mleka nie lubię (i zamienników mleka też nie) - to czy mogę rozpuścić WHEY w wodzie i zastosować jak mleko? Generalnie pytanie sprowadza się do tego czy temperatura nie prowadzi do niekorzystnych zmian (denaturacja białka itd.).

    Odpowiedzi: 451 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-10-29 13:43:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 16

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Traci, ale rządu kilka procent. oczywiście wraz z długością smażenia denaturacja białka wzrasta

    Odpowiedzi: 2957 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-08-31 10:30:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 16

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Surowe białka są niezdenaturowane, mają nienaruszone struktury, słabo je trawimy, ok. 50 % podobno więc warto coś z tym zrobić, denaturacja białke jaj zachodzi juz w 55 stopniach, ale ja bym sie nie bawił tylko po prostu je ugotował lub ściął na patelni

    Odpowiedzi: 2957 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-04-13 20:18:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Białko Protein 80 i Hi Tec Protein

    Post
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    [...] zjawisk fizykochemicznych którym poddawane jest białko. Firmy produkujące odżywki próbują często stworzyć „wartość dodaną” swojej odżywki. Przykładem jest magiczne słowo „denaturacja”. Wiele firm udowadniając wyższość swoich odżywek twierdzi że jak „niezdenaturowane” to najlepsze. To tak jak z porcelanową lalką. Jak rozbita, to nie nadaje się [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 2237 Data: 2013-12-01 13:05:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Może z tego wynikają te różnice w cenie białek i zawartości a-LA: Otóż podczas wymiany jonowej zachodzi naturalny proces zwany denaturacją białka i swoje wartości tracą najważniejsze aminokwasy opowiedzialne za: - podnoszenie gH (alfa-laktoalbuminy) - ważne dla organizmu glikomakropeptydy(GMP), - immunoglobuliny (które wzmacniają system [...]

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-22 22:07:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] Nie zgodzę się też z tym, że do otrzymania niezdenaturowanej a-LA w WPC potrzebna jest obecność składników dodatkowych. A tak na marginesie nie myli Ci się hydroliza i denaturacja? Bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze w odpowiednim miejscu stosujesz te pojęcia. Jeśli, natomiast chodzi o trawienie a-LA, to zastanów się chwilę, przecież jak [...]

    Odpowiedzi: 1719 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-19 14:57:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Badanie białek, Perfect Body

    Post
    Iron Horse Series

    [...] jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 10726 Data: 2013-07-15 08:43:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)