"Optimum działania większości enzymów to zakres 30-45°C" powyżej następuje spadek ich aktywności i powolna denaturacja. (Wzięte z pracy naukowej na ten temat). One są jakby zaprogramowane na zakres temperatur jaki występuje w ciele człowieka czy zwierzęcia.
Każda obróbka nieco będzie miała wpływ na zawartość mikro elementów np. Witaminy C czy zawartość białka. Przyjmuje się denaturacja białka może wynosić do 10 %. Oczywiście im agresywniejsza obróbka tym więcej. Pytanie czy jest sens to liczyć? Nie! Ponieważ tabele USDA zawierają wartości juz po *utracie* składników
[...] „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). Referencje: Jerzy Szpendowski, Krzysztof Siemianowski „WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I FUNKCJONALNE ORAZ ZASTOSOWANIE KAZEINIANóW W PRZETWóRSTWIE [...]
Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]
[...] do β-metyloglutakonylo-CoA Jak sobie z nią radzić? Wystarczy jaja i płatki poddać procesowi obróbki termicznej np.: gotowaniu, przez co rozkład awidyny, jej denaturacja sprawi, że nie będzie aktywna i będzie zagrażała naszej witaminie H. Dodatkowo, przyswajalność produktów, które zostały przytoczone w tekście, będzie znacznie [...]
bartoszM - nigdy nie słyszałem o rewelacjach zawartych w w/w artykule. Nie ma podanych źródeł.. Mnie to nie przekonuje. Przejrzałem dyskusję pod artykułem - uwagi czytelników trafne. Raczej treść na poziomie BRO niż science Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-04-19 10:26:36 Dziękuję za odpowiedź. Znalazłem jeszcze filmik na YouTube [...]
denaturacja bialka nie oznacza, ze bedzie ono mniej wartosciowe lub nieprzydatne;-) http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/denaturacja-bialka;3891759.html denaturacja zachodzi tez podczas trawienia;-) wiec jest to proces dosc naturalny
[...] nienasycone kwasy tkuszczowe, trybowanie inaczej luzowanie czyli oddzielenie kosci od miesa np kregoslup tego dexa od tulowia, garnierowanie inaczej dekorowanie, inaczej denaturacja - scinanie sie bialka, 20-40g ed blonnika dla ludzika, cholesterol dhl ldl jeden zly ktory ? Ten buhuu, hahaa hasa bubuu, j**ie mi sie od myslenia o zawodowym xd
Pierś z kurczaka pokrojoną w kawałki nabijam na szaszłyki, potem rozgrzewam piekarnik i wstawiam je na ruszt w piekarniku na 20min w 200c. Piczenie jest z góry i dołu. Podczas pieczenia cała woda z kurczaka wykapuje na dół. Nie nastąpi zadna denaturacja bialka czy cos ?
A denaturacja białka naturalnie zwiniętego w produkcie spożywczym, a sztucznie wyizolowanego z serwatki może przebiegać inaczej. Wcale nie zakładam, ze coś niedobrego się dzieje - po prostu się pytam. Podejrzewam nawet ze te białka z odżywki mogą być już pocięte na peptydy czy aminokwasy i wtedy proces denaturacji zupełnie im nie grozi... Ale [...]
[...] ale dlaczego uwazasz to za niekorzystna zmiane? W trakcie smazenia czy gotowania jajek tez je denaturujesz - czy to oznacza,ze masz ich tak nie obrabiac (notabene denaturacja zachodzi takze pod wplywem ich ubijania na surowo czy tez przy zmianie ich pH przy pomocy np soku z cytryny - to po prostu nazwa jednego z procesow chemicznych [...]
Powiedzcie mi proszę czy można WHEY100 poddawać obróbce termicznej? Np. mam dodać do owsianki do pieczenia mleka - a ja mleka nie lubię (i zamienników mleka też nie) - to czy mogę rozpuścić WHEY w wodzie i zastosować jak mleko? Generalnie pytanie sprowadza się do tego czy temperatura nie prowadzi do niekorzystnych zmian (denaturacja białka itd.).
Surowe białka są niezdenaturowane, mają nienaruszone struktury, słabo je trawimy, ok. 50 % podobno więc warto coś z tym zrobić, denaturacja białke jaj zachodzi juz w 55 stopniach, ale ja bym sie nie bawił tylko po prostu je ugotował lub ściął na patelni
[...] zjawisk fizykochemicznych którym poddawane jest białko. Firmy produkujące odżywki próbują często stworzyć „wartość dodaną” swojej odżywki. Przykładem jest magiczne słowo „denaturacja”. Wiele firm udowadniając wyższość swoich odżywek twierdzi że jak „niezdenaturowane” to najlepsze. To tak jak z porcelanową lalką. Jak rozbita, to nie nadaje się [...]
Może z tego wynikają te różnice w cenie białek i zawartości a-LA: Otóż podczas wymiany jonowej zachodzi naturalny proces zwany denaturacją białka i swoje wartości tracą najważniejsze aminokwasy opowiedzialne za: - podnoszenie gH (alfa-laktoalbuminy) - ważne dla organizmu glikomakropeptydy(GMP), - immunoglobuliny (które wzmacniają system [...]
[...] Nie zgodzę się też z tym, że do otrzymania niezdenaturowanej a-LA w WPC potrzebna jest obecność składników dodatkowych. A tak na marginesie nie myli Ci się hydroliza i denaturacja? Bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze w odpowiednim miejscu stosujesz te pojęcia. Jeśli, natomiast chodzi o trawienie a-LA, to zastanów się chwilę, przecież jak [...]
[...] jest poddawane wspomnianym zabiegom. Kompleksy te tworzą się już w temperaturze 60°C. Następuje wówczas rozfałdowanie globularnych cząsteczek białek serwatkowych (denaturacja), w cząsteczkach odkrywają się reaktywne grupy, czego wynikiem są wspomniane kompleksy z kazeiną. Tworzą się one już na poziomie podstawowym przerobu mleka, na [...]