[...] temperaturach na specjalnie skonstruowanych wieżach. Taki sposób ma podwójną zaletę: białka łatwo się rozpuszczają i nie są zdenaturowane przez wysoką temperaturę suszenia (denaturacja termiczna, rozwój struktury wyższorzędowej). Lucek By the way - jakie widzisz efekty po WPI - czy naprawde jest takie dobre jak zapewniał LACMA? Pytam , bo chce [...]
wiesz o co chodzi z denaturyzacja?? normalnie bialka maja jakas skomplikowana strukture, tak jakbys nitke posplatal w klebek. Ta nitka to pojedyncze aminokwasy polaczone ze soba w lancuch. I ten lancuch jest odpowiednio pozwijany i tworzy funkcjonalne bialko. Denaturacja polega na rozplataniu sie tej nitki po wplywem roznych czynnikow (np. [...]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Denaturacja_bia%C5%82ka niszczone są wiązania wodorowe i następuje denaturacja/ścinanie się białka przy każdej obróbce termicznej traci się jakieś wartości, ale są one na tyle niewielkie, że są pomijane
Mnie uczyli,ze 50 stopni,ale jest napisane tak "Człowiek wytrzymuje temperaturę podwyższoną do 42-43 stopni Celsjusza. Powyżej tej granicy występuje denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach" czyli,ze wychodzi,ze juz 44 stopnie? Mozna podgrzac wode w garnku i wrzucic jajko jak woda jeszcze nie wrze i bedzie sie scinac...
[...] specjalnych cechach budowy (struktura III i IV rzędowa) produkowane przez prawie wszystkie komórki ciała w bardzo małej ilości, potrzebne do regulacji zachodzących w nich reakcje i prawdopodobnie nie podlegają trawieniu. Te specjalne struktury ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze (denaturacja) i enzym w tym wypadku tracą swoje właściwości.
[...] uczucia osłabiebia i zmęczenia, również może doprowadzić do niewydolności krążenia. Przy wysokiej temperaturze pojawiają się także dreszcze, obfite pocenia, mogą nawet wystąpić drgawki z utratą przytomoności jak to miało miejsce z Twoim kumplem. Niech się chłopak cieszy, że nie wystąpiła u niego denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach.
[...] ale dlaczego uwazasz to za niekorzystna zmiane? W trakcie smazenia czy gotowania jajek tez je denaturujesz - czy to oznacza,ze masz ich tak nie obrabiac (notabene denaturacja zachodzi takze pod wplywem ich ubijania na surowo czy tez przy zmianie ich pH przy pomocy np soku z cytryny - to po prostu nazwa jednego z procesow chemicznych [...]
Denaturacja to jest niszczenie struktury przestrzennej białka, co nie ma negatywnego wpływu na ich przyswojenie, paradoksalnie białko po obróbce termicznej może nawet być łatwiej przyswajalne ponieważ organizm ma mniej roboty z rozbijaniem białek na aminokwasy.
trzeciorzedowa struktura bialka ma znaczenie tylko przy funkcjonowaniu tego bialka w organizmie zywym. Denaturacja nie zmienia sekwencji aminokwasowej, a i tak kazde bialko najpierw jest rozbijane w przewodzie pokarmowym na pojedyncze aminokwasy, ktore sa wchlaniane. Oczywiscie jesli by jesc same aminokwasy w czystej postaci, to organizm nie musi [...]
denaturacja nie zawsze bedzie czynnikiem znaczaco obnizajacym wartosc bialka. tylko wowczasz keidy dochodzi do strat aminokwasow. nie posunieta daleko bedzie przypominac trawienie raczej
kolejna sprawa to stopien denaturacji bialka w odzywce. denaturacja to proces rozpadu helis 3 i 4 rzedowych w bialkach. mowia wprost to trwale zniszczenie naturalnych ustawien geometrycznych w czasteczkach bialek jakie tworaz wlasnie aminokwasy. taK rozpleciona helisa potrafi zgubic jakisc aminokwas, w to lub inne miejsce moze wejsc jakies [...]
[...] metabolizm po raz drugi Im większa masa ciala tym niższa temperatura? Z tego wynikało by ze mysz polna powinna miec temperature 60 stopni i zjarała by sie jak skwarka(denaturacja enzymow~`50c), a słon afrykanski moglby miec 10 stopni i chodzić po stepach siny. Musisz mi podac tego autora to sobie zoabacze co to za gagadek. Mniejsza masa [...]
Surowe białka są niezdenaturowane, mają nienaruszone struktury, słabo je trawimy, ok. 50 % podobno więc warto coś z tym zrobić, denaturacja białke jaj zachodzi juz w 55 stopniach, ale ja bym sie nie bawił tylko po prostu je ugotował lub ściął na patelni
Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]
[...] dzialaja na 2 sposoby: albo odcinaja aminokwasy z konca lancucha bialka ( egzopeptydazy ), albo tna lancuch gdzies w srodku ( endopeptydazy ). Zmiany struktury spowodowane denaturacja termiczna moga powodowac, ze enzymy latwiej, lub trudniej tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i [...]
Ocet jabłkowy jak i cynamon żeby wzmodz wrażliwość na insuline czy jak to się tam nazywa. odżywka białkowa straci pewnie swoje prozdrowotne właściwości (nastapi denaturacja chociażby immunoglobulin itp ) ale nom białko pozostanie . Co do wartości odżywczych to chyba zostały podane na 100g gotowego produktu bo 2miarki bialka ok 40-50g B, 3 bialka [...]