SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

denaturacja białka

  • Fajki i Alkohol

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    wiecie co to jest DENATURACJA? stałe sciecie białka czyli ze nie odwracalny proces spowodowany przez alkohol itd itp

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2059 Data: 2004-06-10 10:07:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Extensor do baniiiii

    Post
    Odżywki i suplementy

    [...] temperaturach na specjalnie skonstruowanych wieżach. Taki sposób ma podwójną zaletę: białka łatwo się rozpuszczają i nie są zdenaturowane przez wysoką temperaturę suszenia (denaturacja termiczna, rozwój struktury wyższorzędowej). Lucek By the way - jakie widzisz efekty po WPI - czy naprawde jest takie dobre jak zapewniał LACMA? Pytam , bo chce [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 3075 Data: 2003-02-27 22:37:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wiesz o co chodzi z denaturyzacja?? normalnie bialka maja jakas skomplikowana strukture, tak jakbys nitke posplatal w klebek. Ta nitka to pojedyncze aminokwasy polaczone ze soba w lancuch. I ten lancuch jest odpowiednio pozwijany i tworzy funkcjonalne bialko. Denaturacja polega na rozplataniu sie tej nitki po wplywem roznych czynnikow (np. [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 2290 Data: 2008-05-30 20:37:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • co to znaczy ze jajko sie scina??

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Denaturacja_bia%C5%82ka niszczone są wiązania wodorowe i następuje denaturacja/ścinanie się białka przy każdej obróbce termicznej traci się jakieś wartości, ale są one na tyle niewielkie, że są pomijane

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 8494 Data: 2009-09-20 13:29:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gotowane i smażone potrawy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mnie uczyli,ze 50 stopni,ale jest napisane tak "Człowiek wytrzymuje temperaturę podwyższoną do 42-43 stopni Celsjusza. Powyżej tej granicy występuje denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach" czyli,ze wychodzi,ze juz 44 stopnie? Mozna podgrzac wode w garnku i wrzucic jajko jak woda jeszcze nie wrze i bedzie sie scinac...

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 3165 Data: 2008-06-10 20:56:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mit białka - krótki filmik.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] specjalnych cechach budowy (struktura III i IV rzędowa) produkowane przez prawie wszystkie komórki ciała w bardzo małej ilości, potrzebne do regulacji zachodzących w nich reakcje i prawdopodobnie nie podlegają trawieniu. Te specjalne struktury ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze (denaturacja) i enzym w tym wypadku tracą swoje właściwości.

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 3086 Data: 2011-04-27 16:32:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Smażone mięso - kcal

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Denaturacja nie ma wplywu na zawartosci bialka przed i po obrobce.

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 11573 Data: 2008-03-02 11:35:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CO SIE STAO??

    Post
    Doping

    [...] uczucia osłabiebia i zmęczenia, również może doprowadzić do niewydolności krążenia. Przy wysokiej temperaturze pojawiają się także dreszcze, obfite pocenia, mogą nawet wystąpić drgawki z utratą przytomoności jak to miało miejsce z Twoim kumplem. Niech się chłopak cieszy, że nie wystąpiła u niego denaturacja, czyli ścinanie się białka w komórkach.

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 2175 Data: 2006-05-30 14:33:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Smażone mięso - kcal

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    oj to przepraszam ;) zawiodła wiedza z biologii :) mówili mi, ze denaturacja to niszczenie się białka w wysokiej temperaturze itp... :)

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 11573 Data: 2008-03-02 19:23:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ale dlaczego uwazasz to za niekorzystna zmiane? W trakcie smazenia czy gotowania jajek tez je denaturujesz - czy to oznacza,ze masz ich tak nie obrabiac (notabene denaturacja zachodzi takze pod wplywem ich ubijania na surowo czy tez przy zmianie ich pH przy pomocy np soku z cytryny - to po prostu nazwa jednego z procesow chemicznych [...]

    Odpowiedzi: 451 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-10-29 14:30:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BATONIKI BIALKOWE

    Post
    Kuchnia SFD

    Denaturacja to jest niszczenie struktury przestrzennej białka, co nie ma negatywnego wpływu na ich przyswojenie, paradoksalnie białko po obróbce termicznej może nawet być łatwiej przyswajalne ponieważ organizm ma mniej roboty z rozbijaniem białek na aminokwasy.

    Odpowiedzi: 130 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-12-13 21:25:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BIAŁKO???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    trzeciorzedowa struktura bialka ma znaczenie tylko przy funkcjonowaniu tego bialka w organizmie zywym. Denaturacja nie zmienia sekwencji aminokwasowej, a i tak kazde bialko najpierw jest rozbijane w przewodzie pokarmowym na pojedyncze aminokwasy, ktore sa wchlaniane. Oczywiscie jesli by jesc same aminokwasy w czystej postaci, to organizm nie musi [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2862 Data: 2001-08-17 19:05:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pieczony ser (twaróg)

    Post
    Kuchnia SFD

    denaturacja nie zawsze bedzie czynnikiem znaczaco obnizajacym wartosc bialka. tylko wowczasz keidy dochodzi do strat aminokwasow. nie posunieta daleko bedzie przypominac trawienie raczej

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 13527 Data: 2010-06-06 18:55:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kolejna sprawa to stopien denaturacji bialka w odzywce. denaturacja to proces rozpadu helis 3 i 4 rzedowych w bialkach. mowia wprost to trwale zniszczenie naturalnych ustawien geometrycznych w czasteczkach bialek jakie tworaz wlasnie aminokwasy. taK rozpleciona helisa potrafi zgubic jakisc aminokwas, w to lub inne miejsce moze wejsc jakies [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 2664 Data: 2008-07-23 19:32:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] metabolizm po raz drugi Im większa masa ciala tym niższa temperatura? Z tego wynikało by ze mysz polna powinna miec temperature 60 stopni i zjarała by sie jak skwarka(denaturacja enzymow~`50c), a słon afrykanski moglby miec 10 stopni i chodzić po stepach siny. Musisz mi podac tego autora to sobie zoabacze co to za gagadek. Mniejsza masa [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-24 01:47:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 16

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Surowe białka są niezdenaturowane, mają nienaruszone struktury, słabo je trawimy, ok. 50 % podobno więc warto coś z tym zrobić, denaturacja białke jaj zachodzi juz w 55 stopniach, ale ja bym sie nie bawił tylko po prostu je ugotował lub ściął na patelni

    Odpowiedzi: 2957 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-04-13 20:18:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Awidyna to struktura białkowa, która pod wpływem temperatury ulega denaturacji (jak każde białko). Już temperatura powyżej 42 stopni rozpoczyna proces denaturacji, natomiast powyżej 60 stopni następuje już zauważalny gołym okiem proces "ścinania" się białka (efekt denaturacji). Denaturacja struktury awidyny pod wpływem temperatury prowadzi do [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 3733 Data: 2018-03-27 22:19:55 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Przyrządzanie mięsa też ścina białko, kwasy żołądkowe też ścinają białko. Denaturacja spożywanego białka akurat nie ma tu nic do rzeczy.

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 5640 Data: 2012-11-15 18:18:19 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • BIAŁKO???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dzialaja na 2 sposoby: albo odcinaja aminokwasy z konca lancucha bialka ( egzopeptydazy ), albo tna lancuch gdzies w srodku ( endopeptydazy ). Zmiany struktury spowodowane denaturacja termiczna moga powodowac, ze enzymy latwiej, lub trudniej tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2862 Data: 2001-08-17 23:35:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wafelki białkowe

    Post
    Kuchnia SFD

    Ocet jabłkowy jak i cynamon żeby wzmodz wrażliwość na insuline czy jak to się tam nazywa. odżywka białkowa straci pewnie swoje prozdrowotne właściwości (nastapi denaturacja chociażby immunoglobulin itp ) ale nom białko pozostanie . Co do wartości odżywczych to chyba zostały podane na 100g gotowego produktu bo 2miarki bialka ok 40-50g B, 3 bialka [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 6515 Data: 2008-11-07 23:33:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)