17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
Włączenie do diety surowych warzyw i owoców jest bez wątpienia zdrowe, ale czy wiesz, że istnieje dieta, która jest oparta właśnie na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest [...]
[...] oddziaływania na fizjologię jest zmiana sposobu posługiwania się systemem mięśniowym - można zmienić postawę ciała, wyraz twarzy i sposób oddychania. Wszystko, czego dotyczy ta książka, zależy również od właściwego biochemicznego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zakładamy tutaj, że dbasz o swoje ciało i oczyszczasz je ze szkodliwych [...]
[...] przemiany materii. Mak Wieczerza wigilijna nie może obyć się bez maku. W różnych regionach Polski przyrządza się z niego różne potrawy: kutie, makówki, kluski z makiem no i oczywiście makowce. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń, magnez, żelazo, potas. Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże cholesterol, [...]
[...] kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: http://www.sfd.pl/temat201488/ http://www.sfd.pl/temat103185/ To proszę potraktować jako czystą teorię: (z materiałów znalezionych w necie i posklejanych) Charakterystyka tłuszczów Określenie „tłuszcz" obejmuje grupę produktów spożywczych, jak również składników [...]
[...] dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących [...]
[...] toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Grupa krwi [...]
[...] ich w celu utrzymania organów wewnętrznych w odpowiedniej 'kondycji'. Dlatego aby jak najszybciej zahamować ten proces należy najlepiej wypić odżywkę białkową. Co nie znaczy, że w posiłku nie powinniśmy po niej uwzględniać już białka. Jeśli posiłek pierwszy jest to posiłek przed pracą/szkołą gdzie w okresie dłuższym nie będziemy mogli spożyć [...]
[...] Według diety dr.Atkinsa (ketogennej) szkodliwymi składnikami diety nie są tłuszcze, a cukry złożone i proste. Przyjmuje że w walce z nadwagą należy drastycznie ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów, a przez to zmusić organizm do spalania tłuszczu. Według twórcy tej diety stosując się do jej zaleceń można stracić do 2 kg tygodniowo i [...]
[...] dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących [...]
Odżywianie a grupa krwiWitam nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany Słyszałem ze odżywianie zgodnie ze swoją grupą krwi poprawia diete dlatego zamieściłem ten temat dla niektórych może być przydatny Dieta dla grupy krwi 0 Założenia: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z [...]
[...] chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę bakteryjną jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu [...]
[...] to. Pokoleji beda wszystkie grupy opisane. Dieta dla grupy krwi 0 Założenia: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają [...]
Zobaczyłemże na forum pojawiały sie pytania odnośnie diet dla różnych grup krwi więc postanowiłem zebrac to do kupy i zamieścić w poscie aby każdy mógł sie temu bliżej przyjżeć. Dieta dla grupy krwi 0 Założenia diety: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym [...]
Jeszcze nie widzialem na forum tego tematu na szerszy temat. Troche dlugie ale warto przytoczyc i przeczytac :-] Życie jest formą istnienia białka, jak mówił Engels i śpiewali Skaldowie. Znamy oczywiście wiele innych definicji życia, co dowodzi, że tak naprawdę żadna z nich nie jest zadowalająca, gdybyśmy bowiem mieli choć jedną naprawdę dobrą, [...]
Będzie to mój pierwszy artykuł bo jestem nowy na forum. Więc zaczynamy. NADMIAR ESTROGENÓW W ŻYWNOŚCI I ŚRODOWISKU Nigdy przedtem w historii ludzkie ciało nie było tak wystawione na działanie estrogenów jak ma to miejsce dzisiaj. Większość naszego jedzenia jest pełne estrogenów. Nasze mięso i nabiał są naładowane hormonami, a warzywa i owoce [...]
[...] się dopiero w jelitach. B - jak biopierwiastki Selen, podawany łącznie z koenzymem Q10 oraz z witaminą E, chroni serce przed działaniem toksyn. Niedobór selenu może być przyczyną rozwoju choroby niedokrwiennej serca i zaburzeń krążenia mózgowego. Nasz organizm potrzebuje dziennie około 0,01 mg selenu. Jego głównym źródłem są owoce morza, podroby [...]
nie wiem czy było.mi sie wydało dosc ciekawe wiec wklejam "Wegetarianizm jest stary jak sama ludzkość. Jeśli były całe epoki i trendy, gdzie odżywiano się przede wszystkim mięsem, to istniały również całe obszary naszego globu, gdzie spożywano głównie owoce i płody ziemi, a mięsa nie jadano w ogóle lub stanowiło ono rzadki luksus. Natomiast w [...]
[...] źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego [...]
[...] jakichkolwiek znaczących objawów chorobowych, które zaczęły dotykać ludzi. Bez nowotworów, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy. Podstawa ludzkiego pożywienia jest oczywista: to SUROWA ŻYWNOŚĆ ROŚLINNA, która jest nam przedstawiana obficie w naturze. Cała ta mowa o tej diecie czy tamtej diecie, albo o „naturalnym” tym [...]