A jajka to nie są zbyt ciężkostrawne na śniadanie? Jedzenie ich też zbyt często też może być szkodliwe. Co sądzicie? etam, jaja to pełnowartościowe źródło białka,do tego stosunkowo tanie nie patrząc ja tam codziennie dodaję 2 do placków owsianych,a jaj jajecznica,czy gotowane to 3
Smażone potrawy są niezdrowe, ponieważ przedostają się do nich szkodliwe produkty przemian tłuszczowców (np. akroleina, która ma potencjał rakotwórczy). Od tego czy przytyjesz czy nie zależy całkowity bilans energetyczny: jeśli zjesz więcej niż będziesz wydatkował, to wtedy nabierzesz ciała. A na temat jaj poczytaj sobie tu: [...]
a czy jedzenie bialek i ok 2 zoltek dziennie moglo sie przyczynic do tego ze mam takie cisnienie ?? Podczas gdy białka są pozbawione tłuszczów i cholesterolu, to z żółtkami sprawa przedstawia się nieco inaczej. Żółtka są napakowane cholesterolem: każde z nich zawiera ok. 215 mg tej substancji, co prawie odpowiada całkowitej, dopuszczalnej, [...]
Bardzo ciekawe, co prawda czytałem to już kiedyś, ale może dla kogoś będzie to nowością. Z tym, że co to ma wspólnego z tematem? Z tych badań wynika, że należy uważać, gdyż są na rynku nieuczciwe firmy, w których produktach możemy znaleźć inne - szkodliwe - środki, których się nie spodziewamy. Ok, i co? Z tego co wiem rozmawiamy o szkodliwości [...]
[...] słonecznik wyjątkowo. głownie jajka. lepiej korzystać s tłuszczów z mięsa i twarogu niż z oliwy? te tłszucze sa bardziej szkodliwe, a dodając oliwe do miesa razem warzywami czy do twarogu wydaje mi sie zdrowiej. Ryby faktycznie należałoby dodać przyjmuje omega3 ale wiadomo to za mało. masło ciężko u mnie dostać w meiscie inne jeszcze nie [...]
[...] one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie prowitamin, które w trakcie przemian metabolicznych uzyskują pełną aktywność biologiczną. Witaminy - czyli czynniki uzupełniające, termin ten wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który w 1911 roku wydzielił związek o takim charakterze i nazwał go witaminą B1. Witaminy [...]
[...] Teraz ad.2 "Jeśli jednak noszenie pojemników na żywność sprawia nam trudności z różnych względów, bądź jest to nie możliwe należy przed tym wcześniej się zabezpieczyć w wolno wchłanialne białko (kazeina). Kanapki powinny być przygotowane z chleba razowego pełnoziarnistego, ogółem pieczywa należy unikać w jadłospisie, jeśli już się na [...]
[...] idącym, o tyle są kwestie, które można mu zarzucić. Przede wszystkim, warto tutaj poruszyć kwestię jedzenia na noc - którego w żaden sposób nie polecam jedzenia tuż przed spoczynkiem, a ma to związek chociażby z higieną snu, czy możliwościami regeneracyjnymi organizmu. Kolacja 1,5-2h przed snem - juz prędzej. Co do samych węgli spożywanych w [...]
[...] 102kcal (podobnie z kukurydzą z kolby) Soja, kiełki: b/t/w - 13.1/6.7/7 daje to 141 kcal Suche nasiona soi: b/t/w - 34.3/19.6/17 co równa się 382kcal, to już powinniśmy wliczyć do diety. Pamiętajmy jednak, że ilość białka w naszym jadłospisie pochodzącym z produktów roślinnych (soja, nasiona strączkowe, zboża) powinna wynosić nie więcej niż [...]
Właśnie z tłuszczy. Chcesz spalać tłuszcz, wiec organizm musi pobierać energie z tłuszczy. Nie z cukrów, bo te blokują metabolizm lipidów. Najlepsze źródła tłuszczy to jajka, masło, nabiał, smalec, ryby itp. Unikaj tłuszczy roślinnych zasobnych w szkodliwe o6. Nie baw się w mit że trzeba jeść czesto ale mało. 2-3 posiłki do syta ale bez [...]
Dzięki Iskra14 za odzew i porady. Na diecie bezglutenowej nie czułam żadnej różnicy. Nie wiem czy mam nietolerancję glutenu, bo nie badałam się pod tym kątem. Tabletek anty nie biorę tylko hormony tarczycy. Jeśli odstawię kurczaka, nabiał i jajka, to chyba nie pozostaje mi wiele źródeł białka. Czy udka z kurczaka są tak samo szkodliwe jak piersi [...]
Zeby uzupelnic temat wspomne tylko ze: 1. nie ma zwiazku pomiedzy kolorem zoltka w jajku a wartosciami odzywczymi/zdrowotnymi jaj. Kolor zoltka jest uzalezniony glownie od ilosci beta-karotenu ktory spozyly ptaszki w ostatnich dniach przed zniesieniem jajka, 2. Kolor skorupki jajka (brazowy/bialy) zalezy przedy wszystkim od gatunku nioski i w [...]
E akurat parówki kiełbasy i salcesony to jak znalazł na LC oczywiście jeśli masz pewność że nie nafaszerowano tych rarytasów skrobią modyfikowaną itp, lepiej skup się na mięsach przed obróbką i to nie musi bynajmniej być filet mignon czy Chateaubriand, chyba że cię stać (a o jajka WALCZ do upadłego). Co do rozsądnego cięcia węgli to też trudno [...]
Zaczalem od czytania art. Paula Rogersa, Hugo Rivery (nie pamietam czy tak sie nazwisko pisze) i innych, trafilem na strone about.com. Tam znalazem wiele ciekawych art pisanych przez nich i przez innych ludzi. Nastepnie w googlach jeszcze przeszukiwalem po nazwiskach i znajdowalem inne teksty. Dodatkowo czytalem troche ze stron amerykanskiego i [...]
Dużo rzeczy jest możliwych, dla mnie badania również nie są jedynym wyznacznikiem opinii. Jak np. z jajkami mit o tym, ze podnosi cholesterol itp. zrobiłem test jedząc 10-15 jajek dziennie przez 2 miesiące, i cholesterol spadł. Stosunek HDL do LDL uległ poprawie. Tyle że nie było i nie ma _żadnych_ badań które by potwierdziały teze że jajka [...]
[...] na charakter mojej pracy. (bynajmniej chwilowo). Tetiszeri – To jest trzecia dieta. Wcześniejsze były ciekawsze i smaczniejsze, np. na śniadanie omlet z pomidorem i szczypiorkiem, ale z jednego całego jajka, a z drugiego tylko białko, bo żółtka ponoć są za bardzo niezdrowe i szkodliwe dla osób chcących zrzucić z wagi, drugie śniadanie to [...]
Kazdy cos ciekawego wniózł do tego tematu i oczywiscie ma racjie lecimy po kolei Psonic napisał " Zawsze pozostaje amatorka , ktora ze zdrowiem mozna polaczyc" i teraz pytanie kiedy jest amatorka? moim zdaniem na oko jakies 100 gram białka to juz troche powyzej norme normalnego czlowieka a na takije ilosci nie zwojujemy nic (tzn w miare [...]
[...] ona praktycznie znaczenia. W porównaniu do ilości, chociażby takiej kapusty, którą ostatnio pochłaniam w ogromnych ilościach to wartości z marchewki odchodzą w cień, więc czy ją policzę czy nie to na jedno wyjdzie, ale tak się już przyzwyczaiłam Oczywiście jak robię np. surówkę i jest tam w kosmetycznych ilościach to już się nie bawię. [...]
[...] tłuszczów. Przykład "OLESTRY" pokazuje jakie mistrzostwo w dzisiejszych czasach jest w stanie osiągnąć technologia żywności - potrafi zapchać nas produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcz, które nie powodują tycia. Mimo tego, podczas rozwoju tego pseudo tłuszczu wystąpiły drobne komplikacje, gdy odkryto, że wywołuje biegunkę. [...]
► Ale czy są przeciwwskazania do ilości 60g dziennie z tych trzech? Ogólnych przeciwwskazań nie ma. Kwestia ogólnej diety i indywidualnych uwarunkowań. To tak jak z resztą jedzenia. Nie ma jakichś wyraźnych przeciwwskazań do spożywania świeżych owoców, ale tak jak w Twoim przypadku jedząc kilka kilogramów owoców można przesadzić dość mocno z [...]