[...] zwiększa się uczucie łaknienia, a koncentracja i procesy myślowe przebiegają w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm [...]
[...] energetyczną pożywienia, dostarczaną każdego dnia. Jeśli ktoś zapyta, dlaczego nie obliczamy wartości energetycznej na 48 lub 72 h? Bo przyswajanie protein nie trwa tyle czasu. Skuteczne podniesienie stężenia aminokwasów dla białka serwatkowego to kilka godzin, nieco dłuższy jest czas dla białka jaja czy kazeinowego. Podobnie szybszą kinetykę [...]
[...] alkoholu, następnie jednak ruchy mięśni stają się apatyczne i dopiero po 3-4 godzinach po spożyciu napoju alkoholowego dochodzi do całkowitego opróżnienia żołądka. Przez ten czas ok. 20% alkoholu zdąży przedostać się do krwi. Większość z pozostałych 80% wchłania się w jelicie cienkim. Z żołądka i jelit alkohol trafia do krwi i wraz z nią płynie [...]
[...] - pogorszenie objawów w wilgoci, - zimne dłonie i stopy, - kłopoty decyzyjne, - przedwczesne starzenie się, - zły zapach ciała i z ust, - kopanie podczas snu, - spuchnięta twarz, - złe mniemanie o sobie, Jeśli poznajecie większość powyższych objawów lub tylko niektóre z nich, mogą one być skutkiem przerostu [...]
[...] po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru. Efekty tej diety są przyjemne i natychmiastowe. Możesz zgubić około 2 kg [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] kondycji przewodu pokarmowego. Pod wpływem określonego pożywienia, wchłanianie danego preparatu może ulegać przyspieszeniu, opóźnieniu lub nie zmieniać się. Ma to miejsce wówczas, gdy dany lek spożywany jest w trakcie jedzenia, w okresie 1,5 godz. przed posiłkiem lub w ciągu 2 godz. po jego spożyciu. Dynamika procesu wchłaniania leku w dużej [...]
[...] zaczynają wędrówkę po lekarzach, jednak większość z nas stwierdza, że skoro nasze ciało nie odbiega zbytnio od normy nie jest jeszcze tak źle i poprzestajemy na tym. Tymczasem wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Nadmiar cukru [...]
[...] dzieci ciągle przybierają na wadze. Prowadzone badania dowodzą, że w 70% wypadków z grubych dzieci wyrosną grubasy. Również żywieniowcy biją na alarm .... Całkowity czas trawienia cukru w ustach trwa 45 minut. Cukier wspiera powstawanie wewnętrznej “hodowli " Candida albicans w żołądku. Candida albicans jest niepozornym organizmem [...]
[...] nickiem) poczym wciskasz i wyskakują Ci informacje o danym uzytkowniku które wpisał rejestrując się na o to te forum. 7* Dlaczego trzeba czekać ograniczoną ilośc czasu przed wysłaniem kolejnego postu ? Odopwiedź brzmi jak to napisano w dziale "dla zupełnie zielonych" jest to taki bajer dla osób posiadających abonament...wg [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] soli nie powinno przekraczać 6g. Aktualne spożycie w Polsce jest znacznie wyższe. Należy więc rezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania. Glutaminian sodu jest substancją dodawaną do żywności jako tzw. wzmacniacz smaku i zapachu. Substancja ta jest silnie alergizująca, ponadto może być [...]
[...] soli nie powinno przekraczać 6g. Aktualne spożycie w Polsce jest znacznie wyższe. Należy więc rezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania. Glutaminian sodu jest substancją dodawaną do żywności jako tzw. wzmacniacz smaku i zapachu. Substancja ta jest silnie alergizująca, ponadto może być [...]
[...] zaczynają wędrówkę po lekarzach, jednak większość z nas stwierdza, że skoro nasze ciało nie odbiega zbytnio od normy nie jest jeszcze tak źle i poprzestajemy na tym. Tymczasem wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. Nadmiar cukru [...]