Tylko istnieje różnica pomiędzy o-3 w rybach a tych w siemieniu ;-) o-3 są trzy rodzaje:ALA, EPA i DHA. W rybach masz te dwa ostatnie, w siemieniu jest tylko ALA. Nam zależy na EPA i DHA. Organizm potrafi przetwarzać ALA do EPA i EPA do DHA, ale konwersja ta jest bardzo nieefektywna, zresztą i nie do końca znana. Oznacza to, że należałoby [...]
Cichy morderca Mit o białku jest podtrzymywany także przez producentów mleka i nabiału. Mało kto zdaje sobie sprawę, że na świecie jest około 4300 ssaków. Wszystkie spożywają mleko tylko swego gatunku, tylko w okresie po narodzeniu. Bóg tak skonstruował ssaki, w tym także człowieka, że matka produkuje mleko tylko w okresie młodości potomka. [...]
[...] co natrafiłem w sieci: "dr Anna Berthold z Zakładu Biotechnologii Mleka SGGW w Warszawie UHT to skrót od słów w języku angielskim "ultra high temperature" i oznacza po prostu wysoką temperaturę. Taki napis na kartoniku mówi o tym, że mleko zostało szybko podgrzane do temperatury powyżej 135 stopni C i jest sterylne, czyli [...]
[...] przez bakterie kwasu mlekowego, których w mleku pasteryzowanym nie ma, więc są dodawane z torebek, jako tak zwane szlachetne szczepy bakterii. Przymiotnik szlachetne ma oznaczać, że nie tylko nie są one gorsze od naturalnych, ale nawet lepsze, bo naturalne szlachetne nie są. Kolejnym etapem wyrobu twarogu jest podgrzewanie ukwaszonego mleka [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] chorobotwórczej oraz inaktywacja enzymów. Mleko UHT jest znacznie bardziej trwałe niz mleko pasteryzowane, z tytułu tego, że zniszczona jest wieksza ilosć droboustrojów. Nie oznacza to, ze jest ono całkowicie mikrobiologicznie jałowe. Mleko UHT wykazuje tzw. sterylnośc handlową, co oznacza że brak jest w produkcie mikroorganizmów zdolnych do [...]
[...] Np. czy do płatków owsianych można lać mleko prosto z kartonu? Mówię tu o mleku pasteryzowanym i homogenizowanym 3,2% tłuszczu. 2. Czy cecha produktu "stabilizowany" oznacza, że zawiera on konserwanty? 3. W jakiej kolejności powinno się spożywać poszczególne produkty w posiłku, tj. białka, węglowodany i tłuszcze? Które pierwsze, które [...]
[...] gdyż w ich stolcu znajduje się nieodpowiednia ilość wody. Infekcje Grupa Doradcza d/s Białka przy ONZ uważa, że dla 2/3 niemowląt na świecie karmienie ich krowim mlekiem oznacza wyrok śmierci. Mają one bardzo podniesione ryzyko zapadnięcia na biegunkę zakaźną. Spowodowane jest to brakiem przeciwciał, które znajdują się w mleku matki, a nie ma [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] i inwalidę, sprzyjać mają badania. I tak Instytut Żywności i Żywienia odkrył, że jadłospis polskiego jedenastolatka zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na wapń. Co oznacza, że większość jedenastolatków będzie w przyszłości chorować na osteoporozę. A tą zagrożonych jest dziś dziewięć milionów Polaków. Naukowcy z organizacji Lekarze na [...]
[...] azotynów przyczyniłaby się do drastycznego wzrostu zatruć pokarmowych. WHO zaproponowała jako dawkę dzienną 0,2 mg azotynu sodu na kilogram wagi ciała. Praktycznie oznacza to, że osoba ważąca 70 kg może zjeść 14 mg azotynu dziennie. Tak więc spożycie 100 g szynki surowej, która może zawierać szczątkowe ilości azotynu (150 mg.kg) oznacza [...]
Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]
[...] grupy B (BCL 10) i receptory TLR4. Czyli karagen to trucizna? Nie tak szybko. To, że karagen wywołuje działanie zapalne, gdy jest stosowany na liniach komórkowych, wcale nie oznacza, iż działa tak samo u człowieka! Bo sytuacja in vitro i in vivo to nie to samo. U zwierząt wykazano, iż karagen powoduje nacieki zapalne, owrzodzenia i objawy [...]