Jako, że bardzo interesują mnie informacje związane z przeciwutleniaczami(mam nadzieje, że nie tylko mnie ) a na forum mamy mało pożytecznych informacji o likopenie więc zamieszczam tu takie "małe info", miłego czytania i jedzcie pomidory w roznorakich postaciach! Spożywanie przetworów pomidorowych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby [...]
Zapraszam do potężnej lektury choć nie wrzystko wkleiłem co chciałem Enzymy pełnią niezmiernie istotną funkcję w procesie trawienia. Dzięki nim z pożywienia uwalniane są witamin, sole mineralne i aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym. Enzymy [...]
Powtarzacie się malina_21 mówiłem że nie chcę tu rozmawiać o hormonach bo wg mnie to nie jest prawdą SpAiro_ na przebarwienia winno się złuszczać naskórek i na blizny też rafalx ser biały to produkt mleczarski sprawdź sam na sobie ja ty kuchci pięta nie jestem powinien nasilać SPIS TREŚCI str 1 TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) [...]
1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
DROGOCENNY OLEJ – NIEZBĘDNY DLA URODY & Dzisiejszy kanon urody wymaga gładkiej skóry, smukłej sylwetki i jeszcze czegoś nieokreślonego, co niedawno stało się modnym i niezbędnym elementem piękna – wewnętrznego blasku. Zdarza się jednak, że mimo starannej pielęgnacji skóry i stylizacji markowymi kosmetykami, [...]
Witam Niewiem czy o tym kiedys był artykul na forum, jak nie to mysle ze każdemu się troche informacji podstawowych przyda nt. Podzialu produktow spożywczych na grupy Podzial produktow spożywczych na grupy Jedynie pożywienie urozmaicone pod względem produktow może dostarczyc organizmowi koniecznych składników odżywczych. By skomponowac je [...]
KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]
52* A teraz rola witamin, ich zastosowanie... Witaminy należą do związków organicznycg niezbednych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, którycj ustrój nie jest w stanie sam wytwarzać. Z tego powodu misza być dostarczone w odpowiednich ilościach w pożywieniu, a w przypadku sportowców niezbędna jest dodatkowa suplementacja wybranych [...]
Cze wam wszystkim zanim spytacie co na pryszcze przeczytajcie ten artykół: 1.Budowa i higiena skóry: Skóra jest to zewnętrzna, mocna i elastyczna powłoka ciała, oddzielająca wnętrze organizmu od środowiska zewnętrznego, a jednocześnie zapewniająca kontakt z otoczeniem. Głównymi funkcjami skóry są: odbieranie wrażeń dotykowych (narząd czucia), [...]
Zasadniczym celem diety jest ograniczenie spożycia soli. Należy przede wszystkim unikać dosalania, a także potraw słonych: wędzonych mięs, ryb, wędlin. W zamian uwzględniać produkty zawierające dużo potasu, szczególnie warzywa i owoce. Korzystnie także spożywać produkty o wyższej zawartości wapnia i magnezu. Doskonałym źródłem wapnia jest mleko i [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
masz tu jeszcze pare roznych rodzi dietek Założenia: Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na początku zanim na dobre zaczniesz stosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj wszystko co zjadasz, każdy posiłek i przekąskę. W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. [...]
Odżywianie - zasady ogólne treść: Ogólne zasady odżywiania się osób trenujących biegi długie wraz z przykładami norm żywieniowych i jadłospisów. autor: Eugeniusz Gronostaj --------------------------------------------------------------------- Zasady ogólne Poprzez właściwe żywienie sportowca należy dążyć do tego aby cała przemiana podstawowa, praca [...]
Pomyslalem jak wiele ludzi ma problemy z nadwaga wiec postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii [...]
Witaminy i minerały czyli solidne podstawy Z ogromną skrupulatnością obliczasz zawartość składników pokarmowych w diecie, odmierzasz, z wręcz aptekarską dokładnością, wagę produktów. Czynisz to wszystko, bo wiesz, że dieta to równorzędny kompan treningu i bez niej nigdy nie osiągniesz wymarzonego kształtu sylwetki. Mimo to czujesz się często [...]
DOŚĆ INTERESUJĄCE KWAS ASPARAGINOWY (40% Aspartamu ) Dr Russell L. Blaylock , profesor Neurochirurgii Medical University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień [...]
Witam zebrałem kilka ciekawych informacji na temat jedzenia. Nie jest to może artykuł dla osoób, obeznanych w temacie ale myśle że nada się dla osób piszących "czy dacie rade ułożyć diete " macie tu podstawowe informacje na temat tłuszczu białka i węgli. Jeżeli przeczytanie teg postu jest zbyt trudne ... no cóż przypudrujcie noski Węglowodany - [...]