SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy niskoww

temat działu:

Trening w domu

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 66823

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 26
niektóre przepisy bardzo pomysłowe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
Tunfisz in pomodoro
-----------------------------------------------------------
1.Puszka tuńczyka....x1
2.Sok pomidorowy.....100-200ml
3.Oliwa z oliwek.....wg uznania(ja daje 2-3 łyżki stołowe)
4.Przyprawy..........j/w(ja daje: sol, pieprz, papryka ostra)
-----------------------------------------------------------
wszystko razem należy wymieszać i gotowe
dodam że po przyrządzeniu potrawa jest dość rzadka
mi osobiście smakuje i szybko sie przyrządza
sok pomidorowy ma ok 2,6g ww przyswajalnych/100ml
a poza tym jest bogatym źródłem likopenu

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 304 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 3442
W ramach wspierania działu....


1. SEREK HOMOGENIZOWANY

100g sera białego (ja daje półtłusty) + łyżka śmietany 30% + 3(4) łyżki oliwy z oliwek (oleju lnianego) + 3-5 łyżek wody + słodzik (ja daję 3 pastylki)
wszystko do miski i miksujemy mikserem z końcówką, która na końcu ma obracający się nożyk. Masa musi być odpowiednio rzadka, żeby kocówka "zasysała" do środka, jak będzie za suche to miksowanie potrwa.....
Serek jest dobry (dla mnie) sam w sobie, ale po roku ciężej wchodzi

Robie różne smaki dodając:
- cukier waniliowy
- cynamon (ci co mogą sobie pozwolić na więcej węgli, ćwiartka jabłka, kilka kulek winogron, pomarańczę lub inne cytrusy przed miksowaniem lub w kawałkach po zmiksowaniu)
- kakao (dla niektórych gorzka czekolada pokrojona w drobne kawałki – 2-3 kostki)
- łyżka dżemu niskosłodzonego
- jak ktoś może/potrzebuje to 2-3 łyżki płatków owsianych
- łyżkę siemienia lnianego lub sezamu (najlepiej rozgniecione wcześniej)
- rozgniecionych/startych orzechów (włoskich, laskowych, arachidowych, migdałów, wiórków kokosowych) najlepiej zagotowanych chwilkę na tej wodzie, którą dodajemy do serka
- jak ktoś może/potrzebuje to kilka suszonych owoców (śliwek, moreli, fig, daktyli, jabłek, gruszek) lub garść rodzynek

Jem takie 2 posiłki w ciągu dnia od ponad roku i ciągle mi smakuje, a najlepsze wg mnie połączenie to:
- serek + ~25g suszonych owoców + łyżka siemienia lnianego + płatki owsiane wg zapotrzebowania (ok. 2-3 łyżki)
- serek + kawałki pomarańczy + 3 kostki gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
- serek + 2-3 łyżki zagotowanych wiórków kokosowych + 2 kostki drobno posiekanej czekolady gorzkiej
-serek + ¼ jabłka (miksowane lub w kawałkach) + cynamon + siemię lniane + 2 suszone morele

Super się sprawdza jako sos do np. warzyw tylko trzeba pamiętać o zastąpieniu słodzika solą i dodaniu nieco większej ilości wody (żeby miał konsystencję majonezu lub gęstej śmietany).
Dodać można: czosnek, paprykę, cebulę lub szczypior, zioła, musztardę no i do tego michę pokrojonych warzyw - pycha


2. SMAŻONE KULKI SLEDZIOWE

30-40 dag śledzi z solanki + 3-4 płaskie łyżki mąki razowej lub sojowej (mało ww) + 1 jajko + pieprz + 1 mała cebula + ew. zioła + ew. mąka do obtaczania + tłuszcz do smażenia
marynata: łyżeczka cukru + 1/3-1/4 szklanki octu spirytusowego + liść laurowy + 2 ziarna ziela angielskiego + 4 ziarna pieprzu + 1 cebula + 1 marchewka

Śledzie moczymy w wodzie najlepiej kilka godzin 2 krotnie ją zmieniając. dobrze odsączamy lub wycieramy ręcznikiem papierowym. mielimy w maszynce lub drobno siekamy na desce (najlepiej 2 nożami), dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, mąkę, jajko i wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego – masa nie może się rozpadać (można dodatkowo obtoczyć w mące) i smażymy na głębokim tłuszczu (przynajmniej połowa powinna być zanurzona) ew. odwracamy w połowie smażenia.
usmażone kulki przełożyć do 1l słoika.

marynata: do garnka wsypać cukier i wlać łyżeczkę wody, postawić na gazie i ogrzewać mieszając aż cukier karmelizuje. wlać wodę, ocet, dodać zioła, cebulę i marchewkę pokrojone w krążki. gotować 10-15minut. ciepłą marynatą zalać kulki.
najlepiej smakują po kilku dniach „moczenia się”


3. PLACEK SZPINAKOWO-SEROWY

1kg mrożonego szpinaku (używam mielonego) + 0,5kg sera białego + 0,25kg sera żółtego + 1-2 jajka + 2 cebule + sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa + masło do pieczenia

Rozmrażamy szpinak (najlepiej na patelni) odlewając pojawiającą się wodę. Kroimy cebulę i dodajemy do odwodnionego szpinaku. Smażymy na patelni aż do uzyskania półsuchej, dość zbitej masy. Kruszymy ser biały i dodajemy szpinaku. Ścieramy na tarce ser żółty i także dodajemy. Dodajemy zmiażdżony czosnek (zależnie od preferencji), startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i jajko(ka). wszystko razem mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Okładamy z wierzchu plasterkami masła aby nie wyschło
Pieczemy w 180-200 stopniach przez 15-20 minut – aż się wszystko rozpuści i jajka się zetną

Smakuje dobrze (nawet zimne) razem z jajkami sadzonymi, warzywami z sosem


4. KANAPKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Proste jak drut, ale pozwala - tym co się nie mogą obejść bez wcinania kanapek – zjeść coś co chociaż trochę ją przypomina

Oczyszczony liść kapusty pekińskiej:
- nałożyć porcję pasty jajecznej, rybnej, mięsnej lub innej
- nałożyć porcję sałatki
- nałożyć plasterki lub kawałki czegoś*
* coś - szynka, boczek, kiełbasa, pasztet, łosoś, makrela, śledź, szprotki, sardynki, tuńczyk ser żółty, biały, pleśniowy, jaja na twardo, masło, słonina/podgardle, pieczarki…
- nałożyć serek homogenizowany na słono z dodatkiem czegoś2*
* coś2 - cebula lub dymka, papryka, pomidor, ogórek kiszony, oliwki, kapary, warzywa marynowane, podsmażona cebulka, pieczarki…
- przyprawić czymś3*
* coś3 – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka, majonez, śmietana gęsta, musztarda, keczup, chrzan, buraczki ćwikłowe zioła
- ewentualnie skropić oliwą/olejem



Smacznego.

Przeszłości już nie ma. Przyszłości jeszcze nie ma.
Teraźniejszość to nasze wspomnienia i marzenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Wiek 50 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2260
Kapitalna stronka. Z paru przepisów skorzystałem. Ale zeby nie być tylko biorcą, rzucę i ja coś prostego :)
Np.:

Mielone mięso wołowo-wieprzowe 200 g podlać paroma łyzkami wody i dusić ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek 1-2 zabki, przyprawy (sól, pieprz, zioła)chwilę pomieszać na ogniu i na sam koniec 30 g masła i pół albo i całą puszeczkę koncentratu pomidorowego. Całość posypać startym żółtym serem.
Mięso można też dusić z posiekaną cebulą, też jest nieźle.

PS. Bardzo dobre mięso mielone jest w macro cashu przy Al. Jerozolimskich w Warszawie.
Skład: 40% mięso wołowe, 60% mieso wieprzowe, tłuszczu 30 %, BRAK WODY i co za tym idzie chemii (fosforanów), cena: ok 9 PLN. Z tego wynika ze to mięso zawiera tez dość dużo kolagenu ze skórek ścięgien itp. Bardzo dobry i wartościowy produkt

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
Gołąbki
- 1 duża włoska kapusta,
- 1 kg pieczarek,
- 80 dkg mielonego mięsa
- 1 wielka cebula
- sól, pieprz, przyprawy
Pieczarki drobno pokroić lub na chwilkę potraktować mikserem, lub potrzeć na grubych oczkach tarki.
Podsmażyć cebule na łyżce oliwy z oliwek, dodać pieczarki, dusić, póki nie wyparuje woda, dodać w międzyczasie przyprawy, sól, pieprz.
Wystudzić, dać surowe mielone mięso, wymieszać ewentualnie doprawić. Takim farszem nadziewać sparzone liście kapusty, zawijać. Na dno garnka ułożyć niewykorzystane liście, ułożyć gołąbki, zalać sosem i piec na małym ogniu,ok.45 min. lub w piekarniku. Do gołąbków robię sos pomidorowy. Na odrobince oliwy podsmażam cebulkę i daję pomidory krojone z puszki lub świeże, sól i pieprz, i co tam będzie brakowało z przypraw.

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
GALARETKA bez cukru:
Zaparzyć herbatkę ( np. miętę z cyrtyną), dodać słodziku (jesli ktoś chce) oraz żelatyny ( 8 łyżeczek na litr). Ścina się szybciutko i smakuje rewelacyjnie.

BROKUL ZAPIEKANY
gotujemy brokułkę ale nie duzo ok 5 minut. Wkładamy do naczynia zaroodpornego. Bierzemy serek figura, dokładamy troszke odtłuszczonego mleka i mieszamy na jednolita mase. Dodajemy koperek, pietruszke, pieprz i inne przyprawy i jak ktos lubi to czosnek. Polewamy nasza brokułke i do piekarnika w temperature 200 stopni. zapiekamy az sie zarumieni z góry. Mozna na wierzch zetrzec serek żółty odtłuszczony .

MIESKO MIELONE z indyka w sosie pomidorowym:
cebulka i pieczarki podsmażam na patelni, przyprawiam do smaku. Mięsko mielone dodaję na patelnię i podsmażam. Pomidory bez skórki kroje na "miazgę" na patelni i dodaję do mięska. Na sam koniec dodaję kilka łyżek ugotowanych płatków owsianych.

PTASIE MLECZKO
1 szklanka mlek lub kefiru
1 łyżka żelatyny
słodzik
olejek waniliowy
(ewntualnie kakao, starta gorzka czekolada, kawa rozpuszczalna).
Żelatyne rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, dodać do reszty składników, wlać do naczynia jakiegos i wstawić do lodówki, aby stężała, po zastygnięciu pokroić w kostkę lub jesc prosto z miski

SZYBKIE CIASTO
Ciasto jest szybkie i na zimo, może występować w najróżniejszych wariantach smakowych

2 duże jogurty (400g?)
żelatyna (porcja na 0,5l)
aromat (jaki kto lubi)
słodzik
kakao
migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe

Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku, mieszamy w
garnku; żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie; mieszamy żelatynę z jogurtem; na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy; lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód"; wstawiamy do lodówki; kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i
słodzikiem - masa powinna być dość gęsta; rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
można posypać jeszcze po wierzchu orzechami; trzymamy w lodówce i staramy się nie zjeść na raz!

Pozdro i smacznego

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
hejka

do wszelkich biszkoptowych chlebkow pieczonych w piekarniku mozna dodac otreby, wyjdzie bardziej "tresciwe", a wegli i tak bedzie malo, dobrze mysle?

aha-w niektorych przepisach podaje, ze mleko itp ma byc odtluszczone-oczywiscie nie musi mysle, ze lepiej dodac jakis wartosciowszy tluszcz

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
"kanapka" z omleta: roztrzepac 2jajka, dodac odrobine soli, pieprzu oraz 2-3lyzki otrebow (otrab?), wymieszac, wrzucic na teflon, z obu stron usmazyc. Kroimy na pol, pomiedzy plastry omleta ladujemy wedline, bialy lub zolty ser, warzywa, zalezy, co lubisz

Pzdr

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2453 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 37671
ale chyba niezbyt mobilna ta kanapka bo sie moze latwo rozpasc
izin't it?

a great flame follows a little spark

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
kanapka mocno sie trzyma polaczenie jajek z otrebami jest dosyc mocne
sprawdzilam hehe

pozdro

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol przedramion

Następny temat

Optymalna ilość węgli na masowej diecie lowcarb

WHEY premium