-----------------------------------------------------------
1.Puszka tuńczyka....x1
2.Sok pomidorowy.....100-200ml
3.Oliwa z oliwek.....wg uznania(ja daje 2-3 łyżki stołowe)
4.Przyprawy..........j/w(ja daje: sol, pieprz, papryka ostra)
-----------------------------------------------------------
wszystko razem należy wymieszać i gotowe
dodam że po przyrządzeniu potrawa jest dość rzadka
mi osobiście smakuje i szybko sie przyrządza
sok pomidorowy ma ok 2,6g ww przyswajalnych/100ml
a poza tym jest bogatym źródłem likopenu
a great flame follows a little spark
1. SEREK HOMOGENIZOWANY
100g sera białego (ja daje półtłusty) + łyżka śmietany 30% + 3(4) łyżki oliwy z oliwek (oleju lnianego) + 3-5 łyżek wody + słodzik (ja daję 3 pastylki)
wszystko do miski i miksujemy mikserem z końcówką, która na końcu ma obracający się nożyk. Masa musi być odpowiednio rzadka, żeby kocówka "zasysała" do środka, jak będzie za suche to miksowanie potrwa.....
Serek jest dobry (dla mnie) sam w sobie, ale po roku ciężej wchodzi
Robie różne smaki dodając:
- cukier waniliowy
- cynamon (ci co mogą sobie pozwolić na więcej węgli, ćwiartka jabłka, kilka kulek winogron, pomarańczę lub inne cytrusy przed miksowaniem lub w kawałkach po zmiksowaniu)
- kakao (dla niektórych gorzka czekolada pokrojona w drobne kawałki – 2-3 kostki)
- łyżka dżemu niskosłodzonego
- jak ktoś może/potrzebuje to 2-3 łyżki płatków owsianych
- łyżkę siemienia lnianego lub sezamu (najlepiej rozgniecione wcześniej)
- rozgniecionych/startych orzechów (włoskich, laskowych, arachidowych, migdałów, wiórków kokosowych) najlepiej zagotowanych chwilkę na tej wodzie, którą dodajemy do serka
- jak ktoś może/potrzebuje to kilka suszonych owoców (śliwek, moreli, fig, daktyli, jabłek, gruszek) lub garść rodzynek
Jem takie 2 posiłki w ciągu dnia od ponad roku i ciągle mi smakuje, a najlepsze wg mnie połączenie to:
- serek + ~25g suszonych owoców + łyżka siemienia lnianego + płatki owsiane wg zapotrzebowania (ok. 2-3 łyżki)
- serek + kawałki pomarańczy + 3 kostki gorzkiej czekolady pokrojonej drobno
- serek + 2-3 łyżki zagotowanych wiórków kokosowych + 2 kostki drobno posiekanej czekolady gorzkiej
-serek + ¼ jabłka (miksowane lub w kawałkach) + cynamon + siemię lniane + 2 suszone morele
Super się sprawdza jako sos do np. warzyw tylko trzeba pamiętać o zastąpieniu słodzika solą i dodaniu nieco większej ilości wody (żeby miał konsystencję majonezu lub gęstej śmietany).
Dodać można: czosnek, paprykę, cebulę lub szczypior, zioła, musztardę no i do tego michę pokrojonych warzyw - pycha
2. SMAŻONE KULKI SLEDZIOWE
30-40 dag śledzi z solanki + 3-4 płaskie łyżki mąki razowej lub sojowej (mało ww) + 1 jajko + pieprz + 1 mała cebula + ew. zioła + ew. mąka do obtaczania + tłuszcz do smażenia
marynata: łyżeczka cukru + 1/3-1/4 szklanki octu spirytusowego + liść laurowy + 2 ziarna ziela angielskiego + 4 ziarna pieprzu + 1 cebula + 1 marchewka
Śledzie moczymy w wodzie najlepiej kilka godzin 2 krotnie ją zmieniając. dobrze odsączamy lub wycieramy ręcznikiem papierowym. mielimy w maszynce lub drobno siekamy na desce (najlepiej 2 nożami), dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, mąkę, jajko i wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego – masa nie może się rozpadać (można dodatkowo obtoczyć w mące) i smażymy na głębokim tłuszczu (przynajmniej połowa powinna być zanurzona) ew. odwracamy w połowie smażenia.
usmażone kulki przełożyć do 1l słoika.
marynata: do garnka wsypać cukier i wlać łyżeczkę wody, postawić na gazie i ogrzewać mieszając aż cukier karmelizuje. wlać wodę, ocet, dodać zioła, cebulę i marchewkę pokrojone w krążki. gotować 10-15minut. ciepłą marynatą zalać kulki.
najlepiej smakują po kilku dniach „moczenia się”
3. PLACEK SZPINAKOWO-SEROWY
1kg mrożonego szpinaku (używam mielonego) + 0,5kg sera białego + 0,25kg sera żółtego + 1-2 jajka + 2 cebule + sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa + masło do pieczenia
Rozmrażamy szpinak (najlepiej na patelni) odlewając pojawiającą się wodę. Kroimy cebulę i dodajemy do odwodnionego szpinaku. Smażymy na patelni aż do uzyskania półsuchej, dość zbitej masy. Kruszymy ser biały i dodajemy szpinaku. Ścieramy na tarce ser żółty i także dodajemy. Dodajemy zmiażdżony czosnek (zależnie od preferencji), startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i jajko(ka). wszystko razem mieszamy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Okładamy z wierzchu plasterkami masła aby nie wyschło
Pieczemy w 180-200 stopniach przez 15-20 minut – aż się wszystko rozpuści i jajka się zetną
Smakuje dobrze (nawet zimne) razem z jajkami sadzonymi, warzywami z sosem
4. KANAPKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Proste jak drut, ale pozwala - tym co się nie mogą obejść bez wcinania kanapek – zjeść coś co chociaż trochę ją przypomina
Oczyszczony liść kapusty pekińskiej:
- nałożyć porcję pasty jajecznej, rybnej, mięsnej lub innej
- nałożyć porcję sałatki
- nałożyć plasterki lub kawałki czegoś*
* coś - szynka, boczek, kiełbasa, pasztet, łosoś, makrela, śledź, szprotki, sardynki, tuńczyk ser żółty, biały, pleśniowy, jaja na twardo, masło, słonina/podgardle, pieczarki…
- nałożyć serek homogenizowany na słono z dodatkiem czegoś2*
* coś2 - cebula lub dymka, papryka, pomidor, ogórek kiszony, oliwki, kapary, warzywa marynowane, podsmażona cebulka, pieczarki…
- przyprawić czymś3*
* coś3 – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka, majonez, śmietana gęsta, musztarda, keczup, chrzan, buraczki ćwikłowe zioła
- ewentualnie skropić oliwą/olejem
Smacznego.
Przeszłości już nie ma. Przyszłości jeszcze nie ma.
Teraźniejszość to nasze wspomnienia i marzenia.
Np.:
Mielone mięso wołowo-wieprzowe 200 g podlać paroma łyzkami wody i dusić ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek 1-2 zabki, przyprawy (sól, pieprz, zioła)chwilę pomieszać na ogniu i na sam koniec 30 g masła i pół albo i całą puszeczkę koncentratu pomidorowego. Całość posypać startym żółtym serem.
Mięso można też dusić z posiekaną cebulą, też jest nieźle.
PS. Bardzo dobre mięso mielone jest w macro cashu przy Al. Jerozolimskich w Warszawie.
Skład: 40% mięso wołowe, 60% mieso wieprzowe, tłuszczu 30 %, BRAK WODY i co za tym idzie chemii (fosforanów), cena: ok 9 PLN. Z tego wynika ze to mięso zawiera tez dość dużo kolagenu ze skórek ścięgien itp. Bardzo dobry i wartościowy produkt
Pozdrawiam
- 1 duża włoska kapusta,
- 1 kg pieczarek,
- 80 dkg mielonego mięsa
- 1 wielka cebula
- sól, pieprz, przyprawy
Pieczarki drobno pokroić lub na chwilkę potraktować mikserem, lub potrzeć na grubych oczkach tarki.
Podsmażyć cebule na łyżce oliwy z oliwek, dodać pieczarki, dusić, póki nie wyparuje woda, dodać w międzyczasie przyprawy, sól, pieprz.
Wystudzić, dać surowe mielone mięso, wymieszać ewentualnie doprawić. Takim farszem nadziewać sparzone liście kapusty, zawijać. Na dno garnka ułożyć niewykorzystane liście, ułożyć gołąbki, zalać sosem i piec na małym ogniu,ok.45 min. lub w piekarniku. Do gołąbków robię sos pomidorowy. Na odrobince oliwy podsmażam cebulkę i daję pomidory krojone z puszki lub świeże, sól i pieprz, i co tam będzie brakowało z przypraw.
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue
Zaparzyć herbatkę ( np. miętę z cyrtyną), dodać słodziku (jesli ktoś chce) oraz żelatyny ( 8 łyżeczek na litr). Ścina się szybciutko i smakuje rewelacyjnie.
BROKUL ZAPIEKANY
gotujemy brokułkę ale nie duzo ok 5 minut. Wkładamy do naczynia zaroodpornego. Bierzemy serek figura, dokładamy troszke odtłuszczonego mleka i mieszamy na jednolita mase. Dodajemy koperek, pietruszke, pieprz i inne przyprawy i jak ktos lubi to czosnek. Polewamy nasza brokułke i do piekarnika w temperature 200 stopni. zapiekamy az sie zarumieni z góry. Mozna na wierzch zetrzec serek żółty odtłuszczony .
MIESKO MIELONE z indyka w sosie pomidorowym:
cebulka i pieczarki podsmażam na patelni, przyprawiam do smaku. Mięsko mielone dodaję na patelnię i podsmażam. Pomidory bez skórki kroje na "miazgę" na patelni i dodaję do mięska. Na sam koniec dodaję kilka łyżek ugotowanych płatków owsianych.
PTASIE MLECZKO
1 szklanka mlek lub kefiru
1 łyżka żelatyny
słodzik
olejek waniliowy
(ewntualnie kakao, starta gorzka czekolada, kawa rozpuszczalna).
Żelatyne rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, dodać do reszty składników, wlać do naczynia jakiegos i wstawić do lodówki, aby stężała, po zastygnięciu pokroić w kostkę lub jesc prosto z miski
SZYBKIE CIASTO
Ciasto jest szybkie i na zimo, może występować w najróżniejszych wariantach smakowych
2 duże jogurty (400g?)
żelatyna (porcja na 0,5l)
aromat (jaki kto lubi)
słodzik
kakao
migdały, wiórki kokosowe, orzechy laskowe
Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem według własnego smaku, mieszamy w
garnku; żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i czekamy aż przestygnie; mieszamy żelatynę z jogurtem; na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe, wiórki i orzechy; lekko ścięte jogurty wylewamy na ten "orzechowy spód"; wstawiamy do lodówki; kakao (jakieś 2 łyżki) dokładnie rozrabiamy z odrobiną gorącej wody i
słodzikiem - masa powinna być dość gęsta; rozprowadzamy "czekoladę" na ściętym cieście
można posypać jeszcze po wierzchu orzechami; trzymamy w lodówce i staramy się nie zjeść na raz!
Pozdro i smacznego
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue
do wszelkich biszkoptowych chlebkow pieczonych w piekarniku mozna dodac otreby, wyjdzie bardziej "tresciwe", a wegli i tak bedzie malo, dobrze mysle?
aha-w niektorych przepisach podaje, ze mleko itp ma byc odtluszczone-oczywiscie nie musi mysle, ze lepiej dodac jakis wartosciowszy tluszcz
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue
Pzdr
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue
izin't it?
a great flame follows a little spark
sprawdzilam hehe
pozdro
----> www.pajacyk.pl <----
na weekendach mnie NIE MA!
::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue