SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ciekawostki

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 184605

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2813
zakrzes wielki uklon w twoja strone!!
bylby sog ale dalam juz wczesniej

sheep is sheep.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Otyłym chudnie mózg



Kobiety cierpiące przez wiele lat na otyłość mają ubytki w tkance nerwowej mózgu - zaobserwowali badacze ze Szwecji. Jak przypominają na łamach pisma "Neurology", zanik fragmentów tkanki nerwowej wiąże się ze spadkiem zdolności umysłowych.

Szwedzcy badacze analizowali związek otyłości ze zmianami w mózgu u 290 kobiet urodzonych w latach 1908-22. Dla każdej kobiety obliczono wskaźnik masy ciała (BMI). Robi się to dzieląc masę ciała w kilogramach przez podniesiony do kwadratu wzrost wyrażony w metrach. Norma wynosi od 18,5 do 24,9; powyżej 25 mamy do czynienia z nadwagą, a powyżej 30 - z otyłością.

W ciągu 24 lat badań uczestniczki doświadczenia czterokrotnie przechodziły badania kontrolne. Na koniec poddano je badaniom mózgu z wykorzystaniem tomografii komputerowej.

Okazało się, że kobiety z nadwagą lub otyłością miały ubytki (tzw. atrofię) tkanki nerwowej mózgu, zwłaszcza w płacie skroniowym. Ogólnie, pacjentki, które miały objawy atrofii, więcej przytyły w okresie badań w porównaniu z pacjentkami bez wyraźnych zmian w mózgu. Każdy wzrost wskaźnika BMI o 1 był związany ze wzrostem ubytków w tkance nerwowej o 13-16 proc.

Zgodnie z wcześniejszymi doniesieniami, atrofia mózgu ma związek ze spadkiem zdolności umysłowych, tzw. demencją. Zdaniem autorów pracy, najnowsze badania wskazują więc, że otyłość jest czynnikiem zwiększającym ryzyko demencji.

Na razie naukowcy nie potrafią wyjaśnić jakie są przyczyny tego zjawiska. Spekulują jednak, że mechanizmów może być kilka.

Otyłość sprzyja chorobowym zmianom w układzie krążenia, także w naczyniach krwionośnych mózgu. Rezultatem tego może być niedokrwienie tkanki nerwowej, które sprzyja obumieraniu neuronów. Ponadto, u osób otyłych obserwuje się wzrost produkcji kortyzolu, jednego z hormonów stresu, który również sprzyja ubytkom tkanki nerwowej.

Badania przeprowadzili naukowcy ze Szpitala Uniwersytetu Sahlgrenska w Goeteborgu.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Odkryto nowy enzym, który pomaga spalać tłuszcz
Nowy enzym, który pomaga spalać tłuszcz zmagazynowany w tkance tłuszczowej, odkryli badacze z Austrii. Wyniki, które mogą pomóc leczyć otyłość i cukrzycę typu II, publikuje tygodnik "Science".

W sytuacjach ograniczonego dostępu do pokarmów lub gdy zapotrzebowanie energetyczne organizmu rośnie, rozkładane są tłuszcze (tzw. trójglicerydy) zgromadzone w tkance tłuszczowej. W procesie tym powstają wolne kwasy tłuszczowe, które docierają do krwi i jako źródło energii są dostarczane do różnych tkanek.

Rozkład trójglicerydów tkanki tłuszczowej wymaga działania enzymów z grupy lipaz. Do tej pory u ssaków i ludzi znany był jeden taki enzym - lipaza wrażliwa na hormony (HSL).

Teraz zespół Roberta Zimmermanna z Uniwersytetu w Grazu (Austria) odkrył nowy enzym, który współpracuje z lipazą HSL w rozkładaniu trójglicerydów. Nosi on nazwę lipaza ATGL i bierze udział w początkowym etapie rozkładu. Co ciekawe, enzym zawiera odcinek typowy dla grupy roślinnych enzymów rozkładających tłuszcze.

Autorzy liczą, że ich odkrycie pomoże opracować leki skuteczne w terapii otyłości i cukrzycy typu II.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 285 Wiek 36 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12649
Im mniej śpisz, tym bardziej tyjesz

Osoby, które śpią za mało, są bardziej narażone na tycie niż śpiochy - wskazują szeroko zakrojone amerykańskie badania.

Przeprowadzono je na grupie 18 tys. pacjentów w wieku od 32. do 59. roku życia. Okazało się, że osoby, które spały 4 godziny na dobę lub mniej, były średnio o 73 proc. bardziej narażone na otyłość, niż osoby korzystające w pełni z wypoczynku nocnego. Śpiący po 5 godzin na dobę mieli o 50 proc. wyższe ryzyko otyłości, a osoby śpiące po 6 godzin - o 23 proc.

Związek między ilością snu a ryzykiem tycia pozostał bez zmian, nawet gdy badacze uwzględnili w analizie czynniki, które mogą wpływać na masę ciała, jak depresja, aktywność fizyczna, picie alkoholu, przynależność etniczna, poziom wykształcenia, wiek i płeć.

"Na pierwszy rzut oka te wyniki zdają się być nielogiczne. Przecież gdy śpimy, spalamy mniej kalorii, niż gdy jesteśmy aktywni" - komentuje prowadzący badania dr James Gangwish z Uniwersytetu Columbia.

Badacze mają na to jednak wytłumaczenie. Ich zdaniem, niedobory snu powodują zaburzenia w połączeniach nerwowych regulujących apetyt i przemianę materii, a także zmiany w wydzielaniu hormonów (np. leptyna i grelina) wpływających na te procesy.

Zdaniem Gangwisha, korzenie tego zjawiska mają związek z czasami prehistorycznymi. W toku ewolucji człowieka promowany był bowiem taki rodzaj przemiany materii, który pozwalał ludziom odkładać tkankę tłuszczową w okresie letnim, gdy pożywienie było łatwo dostępne, a noce były krótsze. Miało to zapewnić ludziom przetrwanie w okresie zimy, gdy noce stawały się dłuższe i doskwierał brak pokarmu. Dlatego, mimo że dostępność pokarmu nie jest obecnie związana z porą roku, mniejsza ilość snu może być odczytywana przez organizm jako sygnał do magazynowania tłuszczu.

Naukowcy zaprezentowali swoje wyniki na dorocznym spotkaniu Północno Amerykańskiego Stowarzyszenia do Badań nad Otyłością w Las Vegas.

[onet.pl]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Jedzenie czerwonego mięsa może wpływać na reumatyzm



Jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów - informuje pismo "Arthritis & Rheumatism".

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba zapalna układu odpornościowego. Wiadomo, że jest związana z kombinacją czynników genetycznych i środowiskowych. Około 40 proc. ryzyka zależy od stylu życia. Szkodliwa rola papierosów jest dowiedziona, natomiast co do odżywiania nie ma takiej jasności. Wyniki badań sugerują, że dobrze jest jeść ryby, a źle pić kawę, natomiast umiarkowane spożycie alkoholu chroni kobiety. Jednak wciąż nie ma na to jednoznacznych dowodów.

Ostatnio zespół brytyjskich naukowców z University of Manchester odkrył, że dieta pozbawiona owoców, zwłaszcza bogatych w witaminę C, trzykrotnie zwiększa ryzyko poprzedzających zapalenie reumatoidalne zmian zapalnych w stawach. Wyniki dalszych badań sugerują, że zapaleniu reumatoidalnemu sprzyja obfite spożywanie czerwonego mięsa. Spośród 25 000 mężczyzn i kobiet między 45. a 75. rokiem życia biorących udział w programie badań zdrowotnych, u 88 rozpoznano reumatoidalne zapalenie stawów, trwające od co najmniej dwóch lat.

W porównaniu z grupą kontrolną i przy uwzględnieniu innych czynników ryzyka, okazało się, że osoby spożywające szczególnie dużo czerwonego mięsa, były dwukrotnie bardziej zagrożone reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nie wiadomo na razie, czy mięso wywołuje chorobę, czy też osoby szczególnie zagrożone chorobą bardziej lubią zjeść coś konkretnego.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 188 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6991
może to dziwne pytanie ale czy
kwasy tłuszczowe jednoinenasycone to omega-3
a kwasy tłuszczowe wielonienasycone to omega-6
i jakie to kwasy tłuszczowe nasycone ????

www.sfd.pl/temat227295/ -MOJE ZDJĘCIA
>>>I WAS BORN IN GYM AND I WILL DIE IN GYM...BODYBUILDING FOR ALL LIFE!!!<<<
"EVERYBODY CAN DO THAT...SO TRAIN HARD!" >>NO PAIN->NO GAIN<< "GO HARD OR GO HOME!"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
może to ci wyjaśni https://www.sfd.pl/temat103185/ 

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 275 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 41323
Niemialem okazji wczesniej od poczatku przeczytac super art.

masa sila masa sila wypychaj!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 188 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6991
dzięki
przyda sie

www.sfd.pl/temat227295/ -MOJE ZDJĘCIA
>>>I WAS BORN IN GYM AND I WILL DIE IN GYM...BODYBUILDING FOR ALL LIFE!!!<<<
"EVERYBODY CAN DO THAT...SO TRAIN HARD!" >>NO PAIN->NO GAIN<< "GO HARD OR GO HOME!"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kotlety sojowe liofilizowane

Następny temat

Ilosc skladnikow na kg masy

WHEY premium