Czego potrzebujemy:

  • 120 g daktyli
  • 30 g kakao
  • 80 g mąki kokosowej
  • puszka mleka kokosowego - najlepsze do tego celu z Lidla
  • tabliczka gorzkiej czekolady - ja standardowo używam tej 74% kako

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/2/7480897246b44f02b07c8f6c1e9924d3-small.jpg

Jak wykonać:

Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem, do poziomu daktyli. Po około 30 minutach odlać namiar wody i zblendować. Dobrze połączyć z mąką i kakao. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Ja standardowo używam formy o średnicy 18 cm. Foremkę włożyć do lodówki.

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/2/39d909094c93405cb5716a04222abced-small.jpg

Stałą część mleka kokosowego przełożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Oba składniki dobrze wymieszać. Gorącą masę odstawiamy na kwadrans do ostygnięcia a następnie przelewamy do formy.

Wstawiamy na całą noc do lodówki. Polecam udekorować.

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/2/59395e2dd5194fbbb06cfeb58bb34189-small.jpg

Masa nie wymaga użycia zagęstników - po ochłodzeniu mleko i czekolada wrócą do swoich konsystencji. Tarta jest mega czekoladowa!

https://bundles.sfd.pl/SFD/2018/2/2/38ff25f28418499db9988a79154f170a-small.jpg

Wartości odżywcze:

Całość 2080 kcal Białko 34g Tłuszcze 153g Węglowodany 158g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)