Czego potrzebujemy:
- 120 g daktyli
- 30 g kakao
- 80 g mąki kokosowej
- puszka mleka kokosowego - najlepsze do tego celu z Lidla
- tabliczka gorzkiej czekolady - ja standardowo używam tej 74% kako
Jak wykonać:
Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem, do poziomu daktyli. Po około 30 minutach odlać namiar wody i zblendować. Dobrze połączyć z mąką i kakao. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać odrobinę wody. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy. Ja standardowo używam formy o średnicy 18 cm. Foremkę włożyć do lodówki.
Stałą część mleka kokosowego przełożyć do garnka i rozpuścić na małym ogniu. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Oba składniki dobrze wymieszać. Gorącą masę odstawiamy na kwadrans do ostygnięcia a następnie przelewamy do formy.
Wstawiamy na całą noc do lodówki. Polecam udekorować.
Masa nie wymaga użycia zagęstników - po ochłodzeniu mleko i czekolada wrócą do swoich konsystencji. Tarta jest mega czekoladowa!
Wartości odżywcze:
Całość 2080 kcal Białko 34g Tłuszcze 153g Węglowodany 158g.
Smacznego!