Istnieje bardzo wiele pokarmów i napojów, po które nie powinieneś sięgać, jeżeli chcesz mieć kontakt z ludźmi. Niestety z różnych względów w klubach i siłowniach zdarzają się osoby, które są na bakier z higieną. Jeżeli myślisz, że ubrań treningowych nie należy prać po każdym użyciu, to nie dziw się, że nikt nie chce trenować w pobliżu ciebie. Z różnorakich przyczyn m.in. fizjologicznych niektóre osoby wydzielają nieprzyjemny zapach.
Kwestia cuchnącego mięsa dotyczy np. knurów, jest to spowodowane obecnością androsteronu oraz skatolu. Stwierdzono, iż wystarczy stężenie kilku μg androsteronu na 1 kg tłuszczu, aby mięso odstraszało konsumenta. Niewyczuwalne są stężenia poniżej 0,5 μg androsteronu na 1 kg tłuszczu. Drugim związkiem, który odpowiada za negatywne doznania zapachowe jest skatol - produkt degradacji tryptofanu, który powstaje w jelicie grubym.
Czosnek i cebula
Czosnku dotyczy ten sam problem, co beztrosko stosowanych ziół. To, iż coś jest "naturalne" wcale nie znaczy, że jest zdrowe. Wirusy i bakterie zabijające setki tysięcy ludzi rocznie też są w 100% naturalne. Wielokrotnie identyfikowano w ziołach metale ciężkie oraz najpoważniejszej kategorii leki np. środki przeciwbólowe, przeciwzapalne, kortykosteroidy, leki nasenne, uspokajające, spazmolityczne, przeciwdrgawkowe, moczopędne, antyhistaminowe, sibutraminę (nielegalny, wycofany lek odchudzający z grupy SNRI).
Czosnek może zwiększać ryzyko krwawienia (podobnie jak miłorząb czy żeń-szeń). Ponadto czosnek ma wpływ na farmakokinetykę; jest aktywatorem cytochromu P450 3A4, a to znaczy, że potrafi znacząco zmniejszyć skuteczność niektórych leków (tak silnie spada ich stężenie w ustroju). Do tej grupy należą: amlodipine, werapamil (blokery kanału wapniowego), atorvastatina, simvastatina (inhibitory reduktazy HMG COA – regulują stężenia cholesterolu).
Przykładowo wykazano taki wpływ czosnku na Saquinavir, który jest lekiem przeciwwirusowym z grupy leków nazywanych inhibitorami proteazy. Po podaniu 2 kapsułek z ekstraktem czosnku stężenie maksymalne leku spadło o 54%! Dodatkowo czosnek ma wpływ na stężenie cukru we krwi i znacząco zwiększa skuteczność np. metforminy (gdy jest podawany w dawce 300 mg, trzy razy dziennie, a metformina w dawce 500 mg, dwa razy dziennie). W grupie czosnku i metforminy odnotowano spadek stężenia glukozy od 3% do 12%, w grupie placebo i metforminy tylko o 0.59%.
W skrócie można powiedzieć, iż osoby stosujące środki farmakologiczne w kulturystyce powinny mocno zastanowić się nad stosowaniem czosnku, szczególnie w trakcie cyklu (wpływ na testosteron), jak i terapii po cyklu (przyspieszenie metabolizmu tamoxifenu - 4-hydroksylacji oraz N-dealkilacji). Sam czosnek rzekomo ma zwiększać stężenie testosteronu u zwierząt, jednak mowa tu jest o dużych dawkach.
Z drugiej strony czosnek wywiera korzystny wpływ na proporcje HDL, LDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego, ma niewielki wpływ na trójglicerydy i ciśnienie krwi. Najważniejszą zaletą czosnku jest przeciwdziałanie przeziębieniom. Ponadto ma wpływ na antyoksydanty i system odpornościowy.
Najgorszy wpływ na zapach (oddechu czy skóry) mają surowy czosnek i cebula. Gotowanie jest w stanie znacząco zniwelować występowanie powyższych dolegliwości. Zapewne za takie oddziaływanie czosnku odpowiada zawartość siarki.
Szparagi
Mogą mieć wpływ na zapach moczu, gdyż zawierają asparaginy i S-metylmetioniny, które przekształcają się w substancje zawierające siarkę. Nie wszyscy ludzie są w stanie wyczuć te związki i jest to uwarunkowane genetycznie.
Napoje alkoholowe
Etanol jest metabolizowany przez dehydrogenazę alkoholową do aldehydu octowego, następnie dochodzi utlenienia aldehydu octowego przez dehydrogenazę aldehydową i oksydazę aldehydową do kwasu octowego. Istnieje także poboczny szlak polegający na utlenieniu etanolu do kwasu octowego z udziałem zależnych od CYP 450 monooksygenaz. Metabolizm alkoholu jest powolny (0,15 promila / h), więc niekoniecznie najlepszym pomysłem jest „wypacanie imprezy” w saunie, czy poprzez trening na rowerku stacjonarnym.
Tym bardziej, iż alkohol powoduje silne odwodnienie, a intensywny trening może tylko pogorszyć ten stan. Największe spustoszenia w organizmie sieją alkohole wysokoprocentowe. Co robić? Po prostu nie pij tyle - to nie ma żadnego sensu, a zwykle zabija wyniki sportowe.
Kawa
Picie dużych ilości kawy może mieć wpływ na oddech, a dodatki zawarte w napoju (np. cukier, mleko) mogą odżywiać niepożądane szczepy bakterii, które mają wpływ na środowisko jamy ustnej.
Dieta ketogeniczna
Jeśli ograniczysz podaż węglowodanów do 50 g (lub mniej)/dziennie tłuszcze staną się głównym substratem energetycznym dla ustroju. Triacyloglicerole w organizmie zgromadzone jako podskórna tkanka tłuszczowa, podlegają najpierw lipolizie, a następnie β-oksydacji (utlenianiu). Wskutek β-oksydacji powstaje acetylo-CoA. W wątrobie powstają ciała ketonowe, w tym aceton.
Gdy tempo wykorzystywania kwasów tłuszczowych uwalnianych z tkanki tłuszczowej jest przyspieszone, np. w trakcie stosowania diety niskowęglowodanowej, wątroba wytwarza z acetylo-CoA ciała ketonowe:
- acetooctan (ang. acetoacetate)
- betahydroksymaślan (p-HM) lub D(-)-3-hydroksymaślan (ang. 3-hydroxybutyrate)
- aceton
Proces zachodzi w specyficznych warunkach w wątrobie np. w trakcie długotrwałej głodówki i/lub przy stosowaniu diety restrykcyjnej, gdzie dostarcza się mniej niż 50 g węglowodanów/dziennie np. VLCKD => ketogeneza; szerzej o ciałach ketonowych pisałem tutaj. To właśnie aceton odpowiada za specyficzny zapach oddechu. Tylko wątroba jest w stanie wytwarzać ciała ketonowe, gdyż posiada odpowiednią ilość syntazy hydroksymetyloglutarylo-koenzymu A. Acetooctan ulega ciągłej, samoistnej dekarboksylacji do acetonu.
Aceton jest usuwany z ustroju przez płuca. Z kolei betahydroksymaślan i acetooctan są wzajemnie w siebie przekształcane pod wpływem mitochondrialnego enzymu dehydrogenazy D(-)-3-hydroksymaślanowej. Uwaga: nie należy nazywać ciał ketonowych ketonami, gdyż D(-)-3-hydroksymaślan nie jest ketonem, a we krwi znajdują się ketony, które nie są ciałami ketonowymi np. pirogronian, fruktoza.
Referencje:
- Borrisser-Pairó F1, Panella-Riera N2, Gil M2, Kallas Z3, Linares MB4, Egea M4, Garrido MD4, Oliver MA „Consumers' sensitivity to androstenone and the evaluation of different cooking methods to mask boar taint” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27756017
- Ewa Skrzypczak, Karolina Szulc, Anita Zaworska, Anna Panek, Janusz Tomasz Buczyński „Metody eliminacji zapachu płciowego knurów” http://journals.pan.pl/Content/93096/mainfile.pdf
- Müller D, Weinmann W, Hermanns-Clausen M. „Chinese slimming capsules containing sibutramine sold over the Internet: a case series.” Dtsch Arztebl Int. 2009 Mar;106(13):218-22. Epub 2009 Mar 27. Giftinformationszentrum Nord, Zentrum Pharmakologie und Toxikologie Göttingen, Germany. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2680571/
- Piscitelli SC1, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. “The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir.”
- Ashraf R, Khan RA, Ashraf I. Garlic (Allium sativum) supplementation with standard antidiabetic agent provides better diabetic control in type 2 diabetes patients. Pak J Pharm Sci. 2011;24(4):565–570.
- prof. dr hab. Barbara Filipek Katedra Farmakodynamiki UJ CM „Interakcje leków” http://oia.krakow.pl/storage/Interakcje%20lek%C3%B3w.pdf
- Anita Wiśniewska, Zofia Mazerska „Izoenzymy cytochromu p450 w metabolizmie związków endo- i egzogennych” http://www.postepybiochemii.pl/pdf/3_2009/01_3_2009.pdf
- https://examine.com/supplements/garlic/
- Ramesh C. Gupta,1,2 Dennis Chang,corresponding author1,3 Srinivas Nammi,1,3 Alan Bensoussan,1 Kellie Bilinski,1 and Basil D. Roufogalis1,4 “Interactions between antidiabetic drugs and herbs: an overview of mechanisms of action and clinical implications” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527439/
- E. Mutschler "Farmakologia i toksykologia", WYDANIE III
- Robert K. Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI
- Józef Langfort “Wpływ diety niskowęglowodanowej na tolerancję wysiłków oraz reakcje metaboliczne i hormonalne na wysiłki o różnej charakterystyce”
Kozieradka - i śmierdzi się jak kozioł :-)
A czy przypadkiem obróbka termiczna czosnku nie zabija właściwości przeciwbakteryjnych?
Więc albo smród albo zdrowie :-)
Właściwości obniżające cholesterol cebuli i czosnku zostają nawet po obróbce termicznej, dlatego warto dodawać je do tłustych dań.
Czosnek i Cebula jak dla mnie stereotypy jeżeli chodzi o nieprzyjemny zapach w rzeczywistości ich zapach niema takiej mocy rozchodzenia się jak wymienione tu Napoje Alkoholowe które walą w kilku postaciach raz że z mordy ale na drugi czy trzeci czy czwarty dzień jeszcze większy smród powstaje podczas pocenia się i łojenia gdzie organizm wyrzuca tą toksynę z siebie a pot i łój chlora to ma duży zasięg rażenia i nie ważne czy ktoś się myje i dba o higienę bo jeżeli regularnie pije alkohol to np na takiej siłowni czuj jego j**any łój i pot toksyczny... Oczywiście on nie czuje.... Jak komuś się zęby psują to tez swojego smrodu nie czuje.