Warto przekonac się do wolowiny,a oto 10 powodow dla ktorych warto włączyć ja do swojej diety.
1. Wołowina zawiera kreatynę i jest jednym z jej najbogatszych źródeł.
2. Jest bogatym źródłem witaminy B6. Witamina ta spełnia wiele ważnych funkcji w organiźmie np. bierze udział w przemianie aminokwasow, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn.
3. Wołowina zawiera l-karnitynę. Drób oraz ryby zawierają bardzo małe jej ilości. L-karnityna transportuje kwasy tluszczowe do mitochondriow, w ktorych ulegają przemianom dając energie do funkcjonowania komorek organizmu.
4. Wołowina jest znakomitym źródlem potasu oraz białka.
5. Wołowina zawiera CLA, ktory jest silnym antyoksydantem, powoduje obnizenie poziomu złego cholesterolu.
6. Wołowina zawiera także magnez i cynk, kolejne dwa bardzo ważne minerały dla osob aktywnych. Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Uczestniczy między innymi w gojeniu się ran, wpływa na pracę systemu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie się insuliny. Magnez odgrywa także bardzo ważną rolę między innymi jest czynnikiem wzrostu, wzmacnia reakcje obronne organizmu, katalizuje wiele procesów życiowych.
7. Wołowina zawieraz żelazo. Wolowina jest czerwonym mięsem pelneym żelaza w jego najbardzeij dostępnej formie.
8. Zawiera alanine, amiokwas który służy jako kluczowy aminokwas glukoneogeniczny.
9. Wolowina zawiera witaminę B12 niezbędną m.in. do produkcji czerwonych krwinek, syntezy kwasow nukleinowych.
10. Jest miesem niskotłuszczowym (polędwica,ligawa).
P.s. Wszytsko przemawia za wołowinka
IMO jest najsmaczniejszym mieskiem
ale jest jeden duży minus - CENA
"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html