SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Szybki i smaczny pasztet pieczony z wątróbki kurczaka

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8033

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
SKŁADNIKI:

* 900g wątróbki z kurczaka
* jedna duża cebula
* dwa ząbki czosnku
* przyprawy
* masło 10g
* 1 całe jajo "L"

PRZYGOTOWANIE:

* cebulę siekamy na drobne kosteczki i przesmażamy na patelni na 10g masła, wraz z dwoma pogniecionymi ząbkami czosnku
* wątróbki myjemy, oczyszczamy z woreczków żółciowych (bo są gorzkie) i innych niepożadanych "syfów"
* kroimy wątróbki na malutkie kawałeczki, dzięki czemu potem będziemy je mogli łatwo i szybko zblendować (a ci, którzy nie dysponują blenderem, łatwo je rozgniotą widelcem)
* przesmażamy wątróbki na patelni (tłuszczu nie dodajemy, bo zostanie nam wilgotna patelnia po cebuli)
* gotowe wątróbki wrzucamy do miski, dodajemy zeszkloną wcześniej cebulkę z czosnkiem i całość blendujemy aż do uzyskania konsystencji totalnej papki
* teraz wrzucamy ulubione przyprawy (standardowo pieprz, sól, jakieś zioła czy majeranek, etc..co kto lubi i w takiej ilości jak lubi)
* wbijamy całe jajo i ponownie mieszamy całość
* przekładamy wszystko do formy/blachy
* wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 1h (może i nawet nieco więcej, tak aby srodek się również zapiekł. Najlepiej co jakis czas wbić wykałaczke i sprawdzic, czy wychodzi nam wilgotna/z nie do końca jeszcze ściętym środkiem, czy sucha. Jak jest sucha- wyjmujemy pasztet.
* należy wstawić go do lodówki, aby jeszcze dobrze zastygł i później już nadaje sie do spożycia

BTW I KCAL (na całość wg. "potreningu.pl):

B: 182g
T: 71g
W: 6g
KCAL: 1396

FOTY:















Stop wishing start doing

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
i ostatnia, po upieczeniu

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 4654 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 95579
moglbys dac foto jak to wyglada po przekrojeniu

ZAMBO (old school bodybuilding)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
identycznie jak taki ze sklepu. Pasztet robiłam dla Rodziców (bo nie kupują takich produktów w sklepach, bo nie wiadomo co tam jest w skladzie- pewnie takie same syfy, jak w parówkach) i wczoraj go im zawiozłam- bardzo smakował Konsystencja jest zwarta, idealnie sie kroi, mozna wsadzić w kanapkę albo jeść "solo"

Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2012-10-06 07:27:38

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
Git, dla chłopaków, którzy chcą nieco przyoszczędzić na diecie fajna opcja, sam zrobię na dniach na próbę.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
To samo robię tylko dodaje seler marchew i dużo ziół
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
ja dodaje lopatke lub szynke wtedy lepszy smak jest :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 310
u mnie to jakieś suche wyszło. Sypie się i smakuje jak pokruszona wątroba. Chyba jednak dodatek mięsa wiele zmienia. Spróbuję następnym razem z małą modyfikacją :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
przyczyna kolego jest w tym ze za duzo watrobki co pogarsza smak oraz za malo tlusczu lub bulionu w masie ze jest suchy i sie "rozwala"

Zmieniony przez - koles08 w dniu 2012-11-18 16:05:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 310
bulionu i tłuszczu według powyższego przepisu nie dodałem... teraz wiem, że w następnym bedzie wszystko jak w pasztecie :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Faszerowana rolada z polędwiczki wieprzowej

Następny temat

[LC] Wołowy żar z doopy by Jeffrey

WHEY premium