Nie mam czasu na przeglądanie literatury pod kątem problematyki, którą tutaj przedstawiłeś (bo przypuszczam, że pytasz o literaturę). Jak widzisz, ja większości tych zagadnień w swoim opracowaniu nie poruczałem (poza wpływem na wchłanianie składników mineralnych do których odnośnik poniżej). Jeśli masz jednak do napisania prcę lub z jakiś innych powodów interesuje Cię ten składnik diety, to zapoznaj się jak masz możliwość z pełnymi tekstami publikacji:
Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status. Coussement PA. Orafti, Aandorenstraat 1, 3300 Tienen, Belgium.
Introducing inulin-type fructans. Roberfroid MB. Université Catholique de Louvain, Louvain-La-Neuve, Belgium.
[email protected]
Inulin and oligofructose and mineral metabolism: the evidence from animal trials. Scholz-Ahrens KE, Schrezenmeir J. Institute of Physiology and Biochemistry of Nutrition, Federal Research Centre for Nutrition and Food, Kiel, Germany.
[email protected]
Diet composition and age determine the effects of inulin-type fructans on intestinal calcium absorption in rat. Raschka L, Daniel H. Institute of Nutritional Science, Molecular Nutrition Unit, Technical University of Munich, Hochfeldweg 2, 85350, Freising-Weihenstephan, Germany.
A także:
jn.nutrition.org/content/137/11/2547S.full.pdf
http://chemistry-today.teknoscienze.com/pdf/WELCH OBESITY08.pdf
http://jn.nutrition.org/content/137/11/2547S.full.pdf