Szacuny
5
Napisanych postów
227
Wiek
24 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
1956
Hej!
Od jakiegoś czasu jadałem warzywa osobno z posilkami. (ale w tym samym czasie, po prostu ich nie mieszalem).
Problem jest jednak w tym, ze niewiele warzyw jestem w stanie zjesc "na sucho".
Moglby ktoś sie podzielić swoimi metodami na komponowanie warzyw w taki sposob, by smakowalo? I niech to beda w miare duze ilosci :)
Do czego? Na przyklad do ryżu , kurczaka, makaronu z serem , kaszy jaglanej ;)
Szacuny
3421
Napisanych postów
8469
Wiek
48 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
407869
Oj, kombinujesz, tam gdzie kombinowac nie trzeba. Do makaronu z serem - o ile to ser biały, to w mojej ocenie pasuje tylko jakaś podsmażona cebula jeśłi to makaron z żółtym serem, to pomidory pasują. Ryz można wymieszac praktycznie z każdymi warzywami - np. fasolką szparagową, groszkiem zielonym, czy jakaś mieszanką warzyw. Kurczaka zamiast na sucho smażyć możesz udusić z dodatkiem warzyw korzeniowych - seler, pietruszka, marchewka. Kasza jaglana tak jak ryż. Pieczarki i szpinak eszzce do ryżu pasują. Wszystko możesz posypac jakas posiekaną zieleniną. Zupy kremy można robić. To tak na szybko.No i jak Koniu
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Warto również napomnieć, iż spożywanie warzyw w towarzystwie lipidów poprawia wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zatem wkomponowanie ich w posiłki jest wersją lepszą w kontekście smakowym i odżywczym.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-01-27 12:40:55
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68520
Naucz się kilku przepisów na surówki , sosy do sałatek. Można tworzyć cuda - sosy jogurtowe, śmietanowe, na bazie oliwy, majonezu (domowego)... Gotowane warzywa typu brokuł, kalafior okraszasz świeżym masłem i już lepiej smakują. Możesz dodawać orzechy, ziarna, owoce do sałatek aby jeść to wszystko ze smakiem i nie na siłę. Jest wiele możliwości, tylko trzeba poświęcić trochę czasu , by znaleźć swoje "smaki". Pozdrawiam.