Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- paczka suchych drożdży
- 3 łyżki cukru tgrzcinowego
- 200 g masła
- 250 ml mleka
Nadzienie:
- 4 jabłka
- cukier cynamonowy i trzcinowy
- cynamon
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. Robimy rozczyn z połowy ciepłego mleka, paczki drożdży, cukru i mąki tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany i odstawiamy na 20 min
2. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło
3. Mieszamy rozczyn z pozostałą mąką i rozpuszczonym masłem i mlekiem i wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
4. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę
5. Wrzucamy do garczka, dodajemy cukier i cynamon (fajnie jeśli dodamy też w laskach) i prażymy 5-10 min
6. Pod koniec dodajemy masło i mieszamy
7. Ciasto rozwałkować w miarę cienko i najlepiej w kształt prostokąta
8. Wyłożyć nadzienie
9. Zwinąć i pokroić na równe kawałki
10. Ułożyć na papierze nadzieniem do góry i zostawić na 5-10 min w tym czasie nagrzać piekarnik na 200 stopni
11. Posmarować jajkiem i posypać cukrem
12. Piec ok. 25-30 min góra-dół ja ostatnie 5 min dałem na termoobieg
Smacznego!
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html