Witam.
Surówka świetnie nadaje się na redukcję, ma mało kcal, pełno wartościowe białko, zdrowe tłuszcze, praktycznie 0 ww bo z warzyw nie liczę. Świetnie zapycha, reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 kapusta pekińska
- oliwa z oliwek (50ml) - im więcej tym smaczniejsze
- łyżka musztardy (łagodna)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- łyżka soli, łyżka cukru (choć nie koniecznie)
- filet z kurczaka (500-600g)
- dodatki (wg uznania najlepiej ogórki kiszone, fasola, groszek zielony, kukurydza konserwowa, papryka, pomidory)
UWAGA! Kapusta pekińska to podstawa, jeżeli macie pod ręką sałatę możecie dać również, biała kapusta również będzie ok czasami jak mam pod ręką to śmiało daję choć dla niektórych może być mnie smaczna
A więc...
szatkujemy kapustę pekińską, dajemy do dużej miski... dodajemy dodatki czyli pomidory, paprykę, groszek i tak dalej...
w między czasie gotujemy filet, dajemy 1 łyżkę Vegety by był lepszy smak. Po ugotowaniu kroimy w kostkę najdrobniej jak tylko się da i wrzucamy do miski.
WSZYSTKO MIESZAMY
I robimy sos:
- wlewamy oliwę z oliwek do osobnego pojemnika, dodajemy sok z cytryny, łyżkę musztardy, oraz przegniatamy czosnek, dodajemy sól i cukier. Całość dokładnie mieszkamy i wylewamy sos winegret na uprzednio zrobioną surówkę.
Całość dokładnie mieszkamy. Ogólnie zrobi się tego troszkę mniej niż na początku.
W smaku rewelacja. Polecam...
SMACZNEGO!!!