KURCZAK z papryką na ostro + ryż
Dobry posiłek przed lub po treningu
Ja zawsze robie więcej gdyż po treningu nie mam ochoty bawić się w kucharza a tu mam gotowy pyszny wartościowy i odżywczy posiłek

Składniki:
Pierś z kurczaka
2 papryki (kolor dowolny)
1 papryka chili
1 cebula
Przyprawy (pieprz, sól, oregano lub koperek, vegeta)
Cytryna
Oliwa z oliwek lub kawałek smalcu
Inne warzywa (w przepisie użyte były marchew, groszek, brokuły) lecz tutaj co kto lubi
+
RYŻ,KASZA,MAKARON RAZOWY, itp
Sos
Jogurt naturalny
przecier pomidorowy
CZAS TRWANIA ok 45 min
Wartość energetyczna jest zależna od proporcji jaką sobie każdy dobierze!
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paski, posypujemy vegetą i sokiem z cytrynki.
Cebule podsmażamy na słoninie, dodajemy kurczaka, (smażymy ok 33 min z każdej strony)
Dodajemy warzywa posiekane w plastry (z papryką chili radzę uważać! najlepiej dać ją bez pestek) podlewamy wodą i dusimy ok 10 min pod przykryciem
Robimy SOS Każdy może dać jaki lubi ale ja zazwyczaj robie pomidorowy!
Do jogurtu dajemy przecier i trochę gorącej wody i mieszamy! wlewamy na patelnie i gotujemy ok 5 min
Przed dodaniem sosu posypujemy oregano lub inna przyprawą (może być sól i pieprz) wszystko zależy co lubimy!
Musimy obserwować kiedy warzywa i mięso będą ok wtedy odkrywamy i czekamy aż odparuje woda, gdy odparuje większość wtedy dodajemy sos!
Między czasie gotujemy ryż
Wykładamy wszystko i szamamy

Ja zawsze daję więcej Kurczaka niż warzyw (65 kurczak, 35 warzywa) wtedy jest pycha, kawałki zależne są od nas, lubimy duże to wieksze kawałki, wtedy dłużej smażymy!
Jak ktoś nie lubi smażonego może wcześniej ugotować lub przygotować na parze i dodać do warzyw które dusiliśmy w wodzie
SMACZNEGO
Zmieniony przez - King89 w dniu 2007-08-25 19:33:48