Szacuny
0
Napisanych postów
9
Wiek
29 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
162
Witam, zacząłem chodzić na siłownię 4 razy w tygodniu i liczyć makroskładniki oraz kcal w swojej diecie. Mam 16 lat a moje zapotrzebowanie kaloryczne na masie to około 2400 kcal. Słyszałem na yt itd że najłatwiej zrobić to i rozłożyć tak : 50% węgle 30% białko 20% tłuszcze. Jeśli to przeliczyć to wychodzi, że musze zjadać 180g białka. Wbicie takiej ilości białka nie jest dla mnie problemem znalazłem jednak na internecie informacje o tym że na kg masy ciała 2/2,5g białka więc wtedy ( ważę 53,5kg) wychodziłoby około max,120g białka. Stąd moje pytanie do was, jak uważacie czy moge zostawić te 180g aby 30% w diecie stanowiło białko ??
Zamieszczam tutaj jescze tekst do, którego proszę żębyście się odnieśli :
Podczas budowania masy mięśniowej optymalną ilością białka w diecie jest około 2 g/kg masy ciała. Taka ilość zaspokoi odpowiednią ilość aminokwasów do budowy mięśni. Większe spożycie jedynie może pogorszyć sytuację ponieważ:
- Białko bardzo zakwasza nasz organizm. Pisałem już kiedyś o tym problemie Tutaj jak ktoś nie widział to zapraszam do przeczytania
- Białko zwiększa termogenezę po posiłkową co nie sprzyja budowaniu masy lecz utracie tkanki tłuszczowej.
- Białko obciąża pracę narządów wewnętrznych np. wątroby i nerek.
- Doprowadzamy do zaburzenia metabolizmu i w efekcie rozwinięcia się zmian miażdżycowych.
- Białko zwiększa zagrożenie osteoporozą poprzez utratę wapnia.
Szacuny
10621
Napisanych postów
16182
Wiek
36 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
272461
Ile masz wzrostu? 2g białka na kg masy ciała w zupełności Ci wystarczy na tym etapie. "Brakujące" kalorie możesz podbić tłuszczami czy węglami. Pamiętaj tylko, żeby nie schodzić z tłuszczami poniżej 50-60g.
Szacuny
6
Napisanych postów
212
Wiek
48 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1051
Podczas budowania 1,8-2,0 g spokojnie wystarczy. Więcej warto dać, gdy otłuszczenie jest spore. Nim więcej białka, tym więcej kalorii musisz dostarczyć żeby je przetworzyć. Zatem zmniejsz i uzupełnij z pozostałych składników.
Co do opinii na temat białka. Większość to prawda, ale... Najnowsze badania pokazują, że nawet ilości rzędu 4,4 g/kg m.c. nie obciążają nerek i wątroby.