Zrobiłem dziś drugi raz, tym razem 2 żółtka + 5g oleju kokosowego, wydaje mi się że lepiej żółtko nawilża %-) Z masłem orzechowym w środku są tak dobre, że nei trzeba polewać %-) Wrzucę fotke do kuchni żeby tutaj spamu zdjęciami nie robić :D
Szejka można modyfikować na nieskończoną ilość sposobów :-). Ja teraz daje 35g wpc i 15g kazeiny i konsystencja jeszcze lepsza. A gofry praktycznie z ciasta naleśnikowego, tylko osobno ubijam białko, potem dodaję żółtko, mąkę, mleko i wodę dla odpowiedniej konsystencji. No i dodatkowo proszek do pieczenia.
Witamina C - suplementuję, w formie kwasu L-askorbinowego w proszku, ok 1-2g dziennie, ale nie codziennie przez cały rok. Witaminy A najwięcej ma wątróbka kurczaka, bo ponad 1500mcg na 100g produktu. Witaminy A według fitatu dostarczam jako jedynej obok magnezu w ilościach rekomendowanych (miesięcznie 22 tys mcg, co daje 733 mcg dziennie). [...]
Mialem dodac juz wczesniej - na pewno sie przyda jako ze wiem ze interesowal Cie ten temat. Jutro badz pojutrze postaram sie takze zamiescic info nt tego co i jak i dlaczego dzieje sie z cholesterolem spozytym w pozywieniu (w stosunku do zawartego juz w ustroju) -------- Wypowiedzi zacytowane: Biniu: Z cholesterolem jest tak, ze im wiecej go [...]
ok kiedy zoltko ma najwiecej bialko?? nie wyrzucaj zoltka wcale nie jest niezdrowe, mozesz jesc bez niczego i nie gotuj jajek 15 minut tylko wrzuc jajka do wody poczekaj az sie woda zagotuje, i jak sie woda bedzie gotowac juz widac ze bulgocze to odlicz 5 minut, wtedy je wyjmij... i nie wyrzucaj zoltka, zreszta twoja wola...i jak mozesz to [...]
Pokombinowalem z tymi tabelkami i wyszlo mi ze jesli przyjmiemy ze bialko to 2/3 jajka (i wtedy sumowo by sie zgadzalo) to i bialko i zoltko maja po 2,5-3g bialka(protein).(bo zoltko ma wiecej bialka ) Tak wiec zeby dostarczyc 30g protein walnij ze 3 cale i 4bialka, albo nawet tylko 2 cale bo moze trafisz na wieksze niz 50g jaja.
Jak Kamil pisze, też kiedyś myślałem, że im bledsze żółtko tym jajko lipa, ale na odwrót jest:-) Sam jem w 90% wiejskie, od czasu do czasu ze sklepu i na dłuższą metę czuć różnicę na pewno. Miejmy nadzieję, że Tobie nadgarstek odpuści, a mnie plecy oszczędzą na sobotę. Tylko wsiądę do auta i jest dramat, najgorzej w nim. Będę musiał przyjechać [...]
[...] pomysł jak zrobić jajka sadzone/na twardo całkowicie beztłuszczowo w 1-2 minuty: wybijamy jajka na talerzyk, przekłuwamy żółtko, wlewamy troszkę przegotowanej wody i wrzucamy do mikrofali w zależności ile wybiliśmy jajek oraz jak duży mamy talerz oraz czy chcemy mieć jajko mocno ścięte czy [...]
[...] (zwłaszcza na początku redukcji - chyba, że kilkudniowa w celu zmniejszenia zapasów cukru w organizmie i obniżenia poziomu insuliny). Wyrzucanie żółtek - czyste marnotrawstwo! Całe jajko ma tylko ok. 10% tłuszczu, który jest tylko w żółtku (a w żółtku jest więcej białka niż w białku). Najbardziej wartościowe w jajku jest właśnie żółtko.
[...] początku redukcji - chyba, że kilkudniowa w celu zmniejszenia zapasów cukru w organizmie i obniżenia poziomu insuliny). Wyrzucanie żółtek - czyste marnotrawstwo! Całe jajko ma tylko ok. 10% tłuszczu, który jest tylko w żółtku (a w żółtku jest więcej białka niż w białku). Najbardziej wartościowe w jajku jest właśnie żółtko. Nic dodać nic ująć:-))
Jajo w całości: 15 sekund. Samo żółtko: ... dłużej wyłączałem stoper. Ale... Jajeczko było świeżo z wody. Na zimno mogłoby zamulić. Niemniej jednak białko jest "śliskie" i dość łatwe w przełknięciu. Panie Janie - karnawał 2017 - w Tłusty Czwartek powtórzymy zabawę. Sam - jak nie jadam takich łakoci - zasiądę przed kamerą. Odłóżmy rozstrzygnięcie. [...]