[...] Inne napoje np. herbate, kawę, colę itp. liczymy tylko w połowie czyli np. szklanka herbaty to odpowiednik połowy szklanki czystej wody. 2. Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Energia jest potrzebna w ogromnych ilościach nie tylko podczas treningu ale także do naprawy i budowy nowych włókien mięśniowych w procesie [...]
[...] Jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej czy redukcje tkanki tłuszczowej (ale głównie to drugie) ogromne znaczenia ma: -wybór składników żywnościowych - źródło -ich jakość (!) -całkowita liczba kalorii -wybór makroskładników w oparciu o indywidualne czynniki - BTW -kompozycja samych posiłków -pora w jakich spożywamy te [...]
Węglowodany Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla [...]
Adaptogeny Wśród ogromnej ilości roślin istnieje kilka gatunków, które zajmują w przyrodzie miejsce szczególne. Charakterystyczna właściwość tej grupy roślin polega na ich zdolności wywierania silnego, ogólnie wzmacniającego, działania. Przy tym podwyższa się odporność organizmu na szkodliwe czynniki otaczającego nas środowiska. Rośliny, które [...]
Na wstępie chciałbym podziękować Atlecie – Lódź za umożliwienie tego testu, oraz Panu Andrzejowi Maszewskiemu za opiekę ze strony diety i suplementacji. /SFD/Images/2015/8/18/dddb28f30dec4a0daf22c313b5e66361.jpg DANE: wiek: 20 lat staż: sensownych treningów z dietą – ROK. waga: 79,1 WYMIARY: pas:85 cm biodra 85,5 cm biceps:39cm [...]
[...] Serwatka i kazeina jest wytwarzana z mleka, dlatego tez niektóre osoby maja problem z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, [...]
[...] gdyż musimy je dostarczać do naszego organizmu z posiłkami, jako że nie jesteśmy w stanie ich sami zsyntetyzować. Warto wspomnieć, że mogą one być wykorzystane jako źródło energii dla pracujących mięśni podczas długotrwałego wysiłku. A co dokładnie się wtedy dzieje w naszym ciele? Otóż aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są uwalniane [...]
[...] Nie wspomina się również, że nawet jeśli troszkę z wchodzących węgli zamieniło się w tłuszcz, mogą one być z powrotem wzięte z wątroby lub komórki tłuszczowej i użyte jako źródło energii pod koniec dnia. Przecież cząsteczka tłuszczu nie jest nieśmiertelna. Jednak to nie jest takie ważne. Inną ważną sprawą w wymienionych dietach jest dobór [...]
[...] gdyż musimy je dostarczać do naszego organizmu z posiłkami, jako że nie jesteśmy w stanie ich sami zsyntetyzować. Warto wspomnieć, że mogą one być wykorzystane jako źródło energii dla pracujących mięśni podczas długotrwałego wysiłku. A co dokładnie się wtedy dzieje w naszym ciele? Otóż aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są uwalniane [...]
[...] Jednocześnie zwiększa pojemność tlenową krwi, gdyż dostarcza NADPH do redukcji glutatinu i syntezy hemu. Wiąże niemal wszystkie kwasy karboksylowe, stanowiące podstawowe źródło energii przy deficycie glukozy, i wprowadza je do komórek mięśniowych, gdzie te, uwalniane w efekcie enzymatycznej hydrolizy, zostają wykorzystane do produkcji energii [...]
[...] Więc zalety Vitargomozna przypisac WMS. Nie za bardzo!! Vitargo można pozyskać z WMS, ale też z ziemniaków, ryżu, pszenicy i innych źródeł, dlatego nawet jeśli WMS stanowi źródło, to jest zupełnie inną skrobią niż produkt końcowy. Vitargo mozna pozyskac ze skrobi kukurydzy woskowej ale skrobia kukurydzy woskowej to nie to samo co Vitargo! [...]
[...] 1g białka i węglowodanów wynosi 4,1kcal natomiast 1g tłuszczu - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i [...]
[...] tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owoce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepła i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego grama tłuszczu, a tylko cztery kcal z jednego grama [...]
[...] nie podchodzi wodą, jak to się dzieje przy samym testosteronie) lub mietka z omką, co sprzyja najbardziej sprawnemu budowaniu masy. W sterydach największym problemem jest źródło. Dobre to prawdziwy skarb. Dlatego jestem za legalizacją, bo teraz wychodzi na to, że najbezpieczniejsze środki to albo te z apteki, które trudno dostać, albo te [...]
Racjonalne diety przygotowują specjaliści w dziedzinie żywienia. Są one oparte na rzetelnych badaniach, oceniane pod względem zawartości składników odżywczych i wpływu na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Coraz więcej ludzi na świecie ma problemy z nadwagą i otyłością. Większość z nich z różnym skutkiem, najczęściej nie najlepszym, stara się [...]
[...] twoje potrzeby - od dostarczania wszelakich substancji odżywczych do uzupełnienia specyficznych niedoborów białkowych, węglowodanowych - oraz kalorii. Białka - najważniejsze źródło energii. Nie ma nic ważniejszego w diecie niż białka, które ulegają rozpadowi do elementów budulcowych w naszym organizmie, a mianowicie - do aminokwasów. Na [...]
[...] Staki witaminowe - źródła dodatkowych mikroelementów powinniśmy dbać aby minerały były w formie chelatów gdyż są lepiej przyswajalne - odżywki białkowe - stanowią doskonałe źródło szybkich aminokwasów w okresie około treningowych ich rola jest bardzo ważna, należy spożywa białka oparte na serwatce, jajach i kazeinie miraceralnej a unika odżywek [...]
[...] kcal (100 kJ) energii, którą powinien czerpać ze źródeł poza białkowych, czyli z rozkładu węglowodanów i tłuszczów. W przeciwnym razie organizm będzie wykorzystywał, jako źródło energii część aminokwasów, dostarczanych z pokarmem i tym samym będzie zmniejszać się ich pula do syntezy białek mięśniowych. Załóżmy, że osoba ćwicząca, o wadze 80 [...]
Miejsce mięsa w diecie Walory zdrowotne mięsa od dawna są przedmiotem kontrowersyjnych poglądów wśród ludzi. Jedni widzą w mięsie znakomite źródło niezbędnych składników odżywczych, inni natomiast przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych. Podkreśla się często, że wegetarianie nie spożywający mięsa cechują się dobrym [...]
[...] 24 kcal (100 kJ) energii, którą powinien czerpać ze źródeł poza białkowych, czyli z rozkładu węglowodanów i tłuszczów. W przeciwnym razie organizm będzie wykorzystywał, jako źródło energii część aminokwasów, dostarczanych z pokarmem i tym samym będzie zmniejszać się ich pula do syntezy białek mięśniowych. Spróbujmy zobrazować to na przykładzie. [...]