[...] wiedzy z zakresu odżywiania sportowców, cały ten rozdział będzie banalny. Jednak jestem przekonany o tym, że nie tylko takie osoby będą czytać ten artykuł. Gdy zjadamy źródła pokarmowe białka, nieważne czy będzie to odżywka wysokobiałkowa, czy kotlet schabowy, nasz organizm wykorzystuje je dopiero wtedy, gdy przetworzy je do mniejszych [...]
[...] też, by raczył się oliwą ze szklanych opakowań i unikał kasz gotowanych w plastikowych woreczkach. Wprawdzie trudno ograniczyć spożycie soi jako głównego wegańskiego źródła pełnowartościowego białka, ale i w tym przypadku rynek podpowiada gotowe rozwiązanie. Chodzi tutaj o odżywki wysokobiałkowe, oparte o koncentraty lub izolaty białek [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
[...] dla organizmu, ale nie zawsze tak jest. Dieta roślinna również może być mocno przetworzona, bogata w szkodliwe składniki, a dieta zawierająca chude mięso i ryby z dobrego źródła wcale nie musi być zła. Mniej istotne jest, jaki system żywienia stosujemy, istotna jest jakość i pochodzenie tego, co jemy. „Wegetarianizm gwarantuje utratę wagi” [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]
[...] samodzielnie. Ponadto zawiera magnez, żelazo, mangan, selen, fosfor, miedź, cynk oraz niektóry witaminy z grupy B. Warzywa liściaste Warzywa liściaste to kolejne dobre źródła wapnia, które dostarczają też sporo witaminy K. Witamina K ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia kości i serca. Pomaga też w krzepnięciu krwi. Szczególnie wartościowe [...]
Utrata wagi może być bardzo trudna, gdyż zawsze wymaga wprowadzenia zmian w dotychczasowym odżywianiu i stylu życia. Dla osób, które do tej pory nie miały żadnych ograniczeń, wprowadzenie deficytu kalorycznego, ograniczenie ulubionych potraw i rozpoczęcie nielubianych ćwiczeń może być katorgą. Oczywiście wszystko jest kwestią nastawienia, [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] oraz środowiskowe. Wielu decyduje się przetestować te diety, ale zdecydowana większość wraca do produktów zwierzęcych przed upływem roku. Pamiętać trzeba, że jedzenie mięsa nie jest niczym złym. Dobrze jednak jest stawiać na białe, chude mięso z dobrego źródła i korzystać też z roślinnych źródeł białka, żeby nasza dieta była urozmaicona.
[...] z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika oraz roślinnego białka. Mają także wiele innych składników odżywczych m.in. [...]
[...] stanowi wygodną formę uzupełnienia diety. Przydaje się w awaryjnych sytuacjach, które wymagają zjedzenia od nas czegoś na szybko lub jako pewna forma słodkiej przekąski, dostarczająca nam wrażeń smakowych. Co więcej, batony bazujące na czystym WPC, jak i węglowodanach opartych o źródła złożone mogą stanowić one pełnowartościowy dodatek do diety.
[...] zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA (branched chain amino acids; aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych), które znane są z budowania i ochrony tkanki [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
[...] do organizmu wraz z pożywieniem. Białko roślinne nie zawiera wcale - lub tylko bardzo małe ilości - niezbędnych aminokwasów. Trzeba więc bardzo starannie łączyć różne źródła białka roślinnego, aby zwiększyć ich skuteczność. W celu zapewnienia wysokiego poziomu spożycia i przyswajalności białka przez organizm, należy spożywać 4-5 mniejszych [...]
[...] takie ilości białka? Jednym z najbardziej pożądanych źródeł białka w diecie jest mięso. W mięsie, podobnie jak w rybach, jajach, mleku, serach znajdziemy pełnowartościowe źródła białka, czyli takie, które dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Źródłami białka niepełnowartościowego są natomiast produkty roślinne takie jak [...]
Ciąg dalszy mini serii „...jakie wybierać? Z czego czerpać?” dziś o białku, które produkty są wskazane, bez których nie można się obejść, skąd czerpać biało kształtując naszą sylwetkę? JAJA: /SFD/2016/12/9/5e0e6180d2924841a287b774342fd6b8.jpg Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]