Żółtko jaja zawiera również dwa ważne dla zdrowia barwniki: ksantofil i luteinę. Luteina jest silnym antyutleniaczem i gromadzi się głównie w plamce żółtej i soczewce oka. Osłania przed uszkodzeniem delikatne naczynia włosowate siatkówki oka i fotoreceptory plamki oka. Wyniki badań dotyczących występowania zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej u [...]
15.06. DT Dzisiaj zrobiłam trening w domu, bo już karnet na siłkę mi się skończył, a nie opłacało mi się przedłużać bo w piątek wylot do USA, już się nie mogę doczekać. 8-) Jeśli chodzi teraz o moje plany, to na pewno zwiększam kalorie, aby być minimum na utrzymaniu lub lekkiej masie. Nie wiem jak tam będzie z siłownią, czy będę miała w ogóle [...]
[...] tak: 320g białek jaj 25g orzechów włoskich 100g płatków owsianych 35g rodzynek do smaku kawa, kakao, cynamon Czyli rozumiem, że biorę surowe jajko odzielam żółtko od białka, zółtko do kosza, białko do miski i do tego białka dodaje orzechy, płatki i rodzynki i blenduje? czy normalnie mieszam? ile czasu trzeba to tak miksować? ubijać na białą [...]
rozumiem ze najlepsze masz na mysli pod wzgledem odzywczym jak tak to zaraz lece poszukac w jakims sklepie migdalow,no ale niewiem czy znajde te kalifornijskie a jak nie to co?brac zwykle czy orzechy wloskie?moje sniadanko wygldac bedzie teraz tak:130 gram platkow owsianych+8 bialek jaj(jedno zoltko)+30 gram rodzynek+jakies 100 gram banan no i te [...]
Kogel mogel jest w ogole kiepskim daniem. - cukier - surowe jaja maja gorsza przyswajalnosc od ugotowanych - ryzyko salmonelli Zoltko ma wiecej bialka niz samo bialko Ale to samo zoltko ma tez sporo tluszczy, glownie nasyconych i jednonienasyconych.
Typowy kogiel-mogiel (kogel-mogel) to utarte żółtko z cukrem. Jeśli chodzi jednak o całe jajko to polecam zrobić to nieco inaczej. Oddzielić białko od żółtka, wlać białko do garnka (litrowego) i wymieszać na pianę (najlepiej mixerem). Dodać do tego żółtko (wlać i znowu przemieszać, przemixować) a na samym końcu dodać łyżkę, dwie łyżki (jak kto [...]
Ja jestem w tym samym wieku i mam mniej wiecej podobna budowe ciala. To moj plan treningowy i dieta: trening 1 Nogi 1.przysiady lub wykroki ze sztanga 2.przysaidy ze sztanga na barkach 3.wysoki step ze sztangielkami 4.wspiecia na palce w staniu 5.odwrosten wspiecia w staniu Barki 1.unoszenie sztangielek bokiem w górę w staniu 2.Wyciskanie [...]
No to jak się ugotuje jajko na miękko i żółtko ma płynną konsystencję to oznacza, że jest słabo przyswajalne dla człowieka, czyli też źle chociaż tu już chodzi o tłuszcz, a nie białko i jak takie żółtko jest sine to jest to coś złego? Zmieniony przez - ziomosław w dniu 2008-06-11 12:30:37
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. za malo wegli 2. malo bialka dodaj np. serek wiejski bo to pewnie w szkole 3. wywal mleko, snikersa, miod, zoltko dodaj zdrowe tluszcze oraz warzywa 4. to nie posilek tylko nieporozumienie 5. zero bialka po treningu ? w jakim celu Ci tam np. zoltko jaja ? generalnie brak odpowiednich tluszczy oraz warzyw
Zapomniałem wkleić diety: wiek: 16 lat wzrost: 172 cm waga: 59,5 kg staż: BRAK Ektomorfik cel(wg. Priorytetów): Masa (do 65-68 kg i potem luźno), siła/rzeźba. Sniadanie (7:00) 400ml maślanka mrągowska - (100 ml= 3,3 B, 1,5 T, 13 W ) (2x25g) jajka(żóltka) kogel-mogel(żółtka) (żółtko: 16,3B; 31,9T; 0,7W) 60g jabłko i 30g marchewki (jabłko: [...]
50. Jaja kurze całe 12,5 10,7 1 51. Białko jaja kurzego 10,8 0 0,8 52. Żółtko jaja kurzego 16,3 31,9 0,7 wszystko na 100g jajka średnie jajko ma 50g z czego żółtko to 17g a białko 0k 33g lessie
Bo to sa podane wartosci na 100g produktu. Zoltko jest chyba ciezsze ale jest go mniej, a bialka wiecej ale np wiecej wazy. Wszystko zalezy od proporcji ja to wyglada w jajku. Ja nie wiem jak to jest ale teoretycznie i praktycznie jest to mozliwe, bo np zoltko stanowi 20% masy jajka a bialko reszte. Tak wiec te 80% mniej wartosciowego bialka jajka [...]
No właśnie tąstronemiałam na myśli http://www.gracieseminars.com/GracieDiet.htm A tu tłumaczenie: Dieta Gracie Dieta ta jest metodą na jedzenie rozwiniętą przez Carlosa Gracie Sr. Dzieli jedzenie na następujące grupy: A: Białka zwierzęce, tłuszcze i oleje, warzywa Migdały, Karczoch, Szparagi, Avocado, Burak czerwony, Brazylijskie orzechy, [...]
megan zoltko zawiera wiecej bialka tylko, ze zoltko zawiera oprocz 3,3g bialka 5,4g tluszczu a bialko przy 3,2g bialka 0g tluszczu... Teraz juz wiesz chyba wszystko o jajku
Powiem Ci tak, ja już od dawna jem 2-3 jajka na śniadanie codziennie, wiem ile mają tłuszczu żółtka, ale jem je,bo w młodym wieku (mam 20 lat), nie trzeba jeszcze zwracać uwagi na cholesterol, który też jest organizmowi potrzebny a organizm sam sobie wszystko doskonale reguluje, a żółtko to nieocenione źródło witamin i innych cennych związków, bo [...]
10:30 Posiłek 2 1 pomarańcza 1 napój białkowy (przynajmniej 30g białka) na bazie mleka beztłuszczowego lub soku Może to być 1L mleka 0% + szczypta czosnku z cebulą. 13:00 Posiłek 3 150g filetu z piersi kurczaka ? zamiast kurczaka może to być ryż, kasza, ryba, wołowina. 210g pieczonych ziemniaków 100g zmiksowanych warzyw (polecam [...]
Ktoś jeszcze wierzy w ten mit?! Podam Ci przykład mojego klienta. Trafił do mnie ze znacznie podwyższonym LDL (175). Do diety włączyłem mu 6 całych jajek sadzonych dziennie (żółtko lekko ścięte). Po 6 tygodniach LDL obniżył się do 97. Cud? Nie! Jak mówią amerykanie: Yeah! It's science, bitch! Otóż żółtko jaja zawiera spore ilości omega 3 i [...]