Witam! Jeśli chodzi o te krostki na bicepsach i tricepsach, to możliwe iż po protu masz niedobór witaminy A. Przyp. witamina A konieczna jest dla prawidłowego wzrostu organizmu, chroni nabłonek skóry i błony śluzowe, bierze udział w procesach widzenia, zwiększa odporność organizmu. Jej niedobór prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, powoduje rogowacenie [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
hejka Moge sobie przynieść z praktyki białko w proszku tzn . jest to białko kurze skondesowane ktore sie dodaje w cukiernictwie itd. czyli zamiast bić 100 jaj i odzielac zóltko od jaj to wsypujemy tego proszu i dziala ;d i nie wiem czy moze ktos to zazwyal jezeli tak to czy to dziala czy mozna takie cos brac ja w sumie waze ok 100 ale z [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]
ja przed snem jem najczesciej 10 bialek + 1 pelne zoltko (okolo 30-45 min przed snem to wszystko) A z rana znowu jaja 7-10(2zoltka) 70 g musli. Ale wszystko gotowane. Bron boze surowe! DuckmAn Pozdrawiam.
"ze jak bede bral magnez teraz regualrnie to kiedys jak bedzie mi potrzebny nie bedzie na mnie dzialal" Cały czas jest ci potrzebny, niedobór magnezu może doprowadzić nawet do zgonu, podobnie jak niedobór wielu innych pierwiastków. Trochę racji jest w tym, że najlepiej przyjmować wszystko w postaci naturalnej czyli z jedzenia, żeby nie [...]
LOL, co to jest jajowa pasztetowa? :)) Co do koloru żółtka to kury dostaje beta caroten i inne barwniki(lepiej jak jedzą już naturalny) bo jakby jadły odpowiednie ziarno to żółtko by było ładne pomarańczowe intensywne a jedzą syf więc żeby nie wyszło żółte jasne, dodają do jedzenia chemię.
Jajka są bez wątpienia istotnym elementem naszej diety i jak najbardziej warto je wprowadzić w każdym zdrowym wariancie żywieniowych, oczywiście o ile pozwala nam na to nasze zdrowie i lubimy ich smak. Są one wręcz idealnym źródłem białka i tłuszczów. Jednak również uwagę warto zwrócić na obecność w ich składzie sporych ilości witamin i składników [...]
Podobno z badań wynika, że oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu, niestety nigdy nie interesowałam się tym na tyle, by tę informację sprawdzić. Najważniejsze jest to, czego unikać (tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza żółtko jajek, masło...). Pozdrawiam --------------------------------------------------------------------------------------- kawoszka [...]
na twoja wage daj 4 %-). najklepiej jajecznica na zadko, jajka na miekko lub sadzone - zółtko płynne zachowuje wiecej właściwosci, pozatym białko nie sciete bardzo mocno jest lepiej strawne (nie w sensie przyswajalnosci tylko obciazenia ukladu trawienia), tyczy sie to tez żółtka. Jak nie lubisz w takich posatciach a dobrze wchodza na twardo to [...]
Osoby początkujące chcąc zmienić swoją sylwetkę, często wzorują się na bohaterach filmów akcji, którzy wykonują różne czynności, które na pierwszy rzut oka wydają się dość dziwne, ale jednak posiadają oni sylwetki, na których można się wzorować. Przykładem idealnym może być tutaj Sylwester Stallone grający w filmie Rocky postać boksera, który w [...]
Ogórki konserwowe, czy domowe, czy sklepowe mają w zalewie cukier. Dużo cukru.. Traktowane jako dodatek smakowy np. do tatara, w pomijalnej ilości krzywdy nie zrobią. Ale nie traktujmy ich jako warzyw i stałego elementu diety. Buraki są ok, tylko kwestia jak są robione. Bo takie np. domowe buraczki zasmażane, to już light nie są - [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Toby wydaje mi sie ze z zoltka, poniewaz charakteryzuje sie ono tym ze samo ma wieksza przyswajalnosc niz bialko.Samo bialko ma kolo 80bv, cale jajko kolo 99 Tak na marginesie, to zoltko wolniej sie trawi od bialka i tam znajduja sie wszystkie witaminy, mineraly i tluszcze :) Roni nie mam pojecia dawno nie bylem a ceny caly czas sie zmieniaja :) [...]