natchnalem sie na pewna informacje, ktora wydaje mi sie podejrzana i chcialem ja tu zweryfikowac. czy to prawda, ze gdy ugotujemy jaja na twardo w taki sposob, ze zoltko bedzie calkowicie sciete, czyli te ok 8min gotowania, to kwasy omega 3 przeksztalcaja sie we frakcje trans?
na szczescie nawet gdyby tak bylo to problem mnie nie dotyczy, poniewaz jaja na twardo spozywam po ugotowaniu ich przez 3-4 minuty, gdzie zoltko nadal pozostaje dosc plynne. pomijajac walory smakowe, z mojej wiedzy wynika, ze jest to jeden z lepszych sposobow na obrobke termiczna jajek. a pytanie padlo z mojej strony, poniewaz szeroko otworzylem [...]
Witaj Nie ma żadnych przeciwwskazań. Jest to zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Wlicz go zatem w swoje dziennie zapotrzebowanie i nie będzie żadnego problemu. Same jaja podczas redukcji są bardzo dobrą opcją, gdyż są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, [...]
Kaszka gryczana. Ja najczesciej robie to tak: kasza, twarog, pomidorek w kostke, przyprawy. A na dzisiejsze sniadanko zjadlem platki z kefirem. Nic Ci nie bedzie jak cos takiego zjesz. Na noc lepiej bialko z 2-3 jajek niz cale jajko (zoltko jest dosc tluste). Taaaaakie plasterki sa OK. "jak sie dobrze odrzywiasz to wszystkie te skladniki [...]
Witaj Średnie jajko rozmiaru M waży około 55 gram bez skorupki i dostarcza 78 kcal. 7g to białko, prawie 5,5g tłuszczu. Jajka dostarczają witamin: A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy i są również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nich: -fosfor, -potas, -sód, -wapń, -żelazo, -magnez, -miedź, cynk oraz selen. [...]
Biotyna czyli inaczej witamina B7. Witamina b7 jest wytwarzana poprzez florę bakteryjną jelit. Rzadko można spotkać jej niedobór w organizmie. Jest ona nam niezbędna do prawdiłowej przemiany materii. Witamina B7 również oddziałowywuje na naszą skórę i cerę a także senność, drżenie rąk. Warto zatem zaopatrzyć się w witaminę b7 gdy zaczynają [...]
Witam Oczywiście jest to mit, jajka nie mają nic wspólnego z bezpłodnością a jedzenie ich ma bardzo dużo pozytywnych następstw.Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, których organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane [...]
a ja proponuje zamiast odzywki konkretna diete (stosowalem sam rewelacyjnie wycina) Rano "pampuch"(chyba opatentuje tą nazwę;) czyli omlet (4 białka + 1 żółtko + plus porcja odżywki) po 3 h pierś z kurczaka + chlebek razowy po następnych 3 h wafel ryżowy + odżywka po następnych 3-4 h pierś z kurczaka + ryż plus suroweczka a tak kolo [...]
Ja na śniadanie jem chrupkie pieczywko posmarowane pasteną z suszonych pomidorów z serem corregio Ole ! <3 Najlepsze co może być :) witam.jakie rzeczy jecie na sniadanie?podawajcie przyklady. ja robie: 1. 7-8 bialek(czasem 1 zoltko) 50-60g platkow owsianych mieszam to raem i smaze placki i jem z dzemem. 2.szklanke platkow(ok 100-120g) i 500ml [...]
Ja na śniadanie jem chrupkie pieczywko posmarowane pasteną z suszonych pomidorów z serem corregio Ole ! <3 Najlepsze co może być :) witam.jakie rzeczy jecie na sniadanie?podawajcie przyklady. ja robie: 1. 7-8 bialek(czasem 1 zoltko) 50-60g platkow owsianych mieszam to raem i smaze placki i jem z dzemem. 2.szklanke platkow(ok 100-120g) i 500ml [...]
Białko + żółtko jaja L waży ~50-55 gram, waga którą podaje producent jest ze skorupką. Najprościej to samemu zważyć, a jak nie masz wagi to nie wiem chłopie jak sobie radzisz =) Osobiście nie rozdzielam bo nie ma sensu, także nie wiem :D
Dieta wysokobiałkowa może czasami przysporzyć trochę problemów zwłaszcza osobom, które albo nie przepadają za mięsem albo nie są w stanie zjeść takiej ilości. Mięso to podstawowe źródło białka. Układając dietę warto korzystać z różnych rodzajów mięsa i ryb, aby była ona jak najbardziej zróżnicowana i bogata w wartości odżywcze. Jeżeli mamy w [...]
Toby wydaje mi sie ze z zoltka, poniewaz charakteryzuje sie ono tym ze samo ma wieksza przyswajalnosc niz bialko.Samo bialko ma kolo 80bv, cale jajko kolo 99 Tak na marginesie, to zoltko wolniej sie trawi od bialka i tam znajduja sie wszystkie witaminy, mineraly i tluszcze :) Roni nie mam pojecia dawno nie bylem a ceny caly czas sie zmieniaja :) [...]
McRaYvEn to niedobrze, tego się obawiałem. Tak na marginesie, to żółtko wolniej sie trawi od bialka i tam znajduja sie wszystkie witaminy, mineraly i tluszcze :) I tam znajdują się również wszystkie chemikalia!! Jeśli to co piszą o jajkach jest prawdą. Może są to tylko jakieś mity. Prawdy to sie chyba nie dowiemy. Pozdrawiam TOBY
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]