Witam jestem na redukcji i mam pytanie skończyła mi się oliwa z oliwek i czy moge ją czymś zastąpić ??, np olej lniany czy z pestek wingoron ?? jeśli tak to co polecacie?? chyba że oliwa jest najlepsza w swoim rodzaju??
co sądzicie o popcornie jako źródło tłuszczy ? ma niski poziom tłuszcz nasyconych(3,5/39g) więcj wydaje się dobrym pomysłem na źródło tłuszczy a smakowo jest rewelacyjny jak dla mnie : ) proszę o popieranie swoich opinii argumentami :) Za każdą treściwą odpowiedz daje łapkę w górę :)
Wiem, wiem - najlepsza jest oliwa, orzechy wloskie etc. Co natomiast myslicie o tanszym zrodle - olej rzepakowy KUJAWSKI? Wiadomo ze nie jest to idealne rozwiazanie ale tanie. Mowa oczywiscie o PICIU a nie smazeniu!
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Siemka, niestety mam troszkę nieszczelne pojemniki na żywność i często jest sytuacja, że gdzieś mi się przekręcą w plecaku i cała oliwa wypływa utłuszczając plecak. Czy zamiast oliwy mogę stosować orzechy jako główne źródło tłuszczy- głównie w ciągu dnia? Oliwa też będzie, ale wtedy kiedy nie będę musiał targać tyle źarcia na uczelnię ;). [...]
cześć, co myślicie o siemieniu lnianym jako źródle tłuszczu w diecie? czy ma dobre te całe stosunki omega (sorry, nie znam się na tym)? czy lepiej go spożywać w postaci zmielonej, czy całych ziaren? Aktualnie jadłem siemie lniane złociste budwigowe z apteki, chyba troche mi pomogło na żoładek, a na internecie (allegro) znalazłem nawet tańsze :] [...]
Zastanawiam się czy taki olej rzepakowy byłby dobry jako substytut oliwy. Wartości na 10g 90kcal tłuszcz 10g kw. tłuszczowe nasycone 0,7g jednonienasycone 6,5g wielonienasycone 2,8g w tym omega3 0,8g na necie jeszcze taki opis znalazłem: Olej tłoczony na zimno z podwójnie uszlachetnionych, bezerukowych odmian rzepaku Zmieniony przez - chamakolej w [...]
Witam, czy można jeść sery żółte (np. Cheddar, Ementaler, Gouda), jak i białe (twarogowe tłuste) w celu uzupełnienia tłuszczy? Sery są wymienione głównie jako źródło białka, a nie widziałem ich wymienionych jako źródła tłuszczu, mimo, że zawierają go stosunkowo dużo (w.g. http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/s-z.htm) PS. Nie cierpię rejestrowania [...]
http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Kremy-czekoladowe-i-orzechowe/Mcennedy-Maslo-orzechowe-69957-big.png http://www.bangla.pl/zdjecia/lidl-mcennedy-peanut-butter-maslo-orzechowe-d30368_1_3786.jpg Zawartosc orzechow: 93% Bedzie okej jako zrodlo tluszczy w diecie czy raczej od czasu do czasu? Zmieniony przez - krisking12 w dniu 2013-06-30 23:44:23
Witam, mam pewien dylemat, trudno jest mi dostarczać tłuszcz w pożywieniu, ponieważ moja dieta składa się glownie z wielu węglowodanów + białek, w posiłku jem albo ryż, makaron, kasze, chleb razowy WRAZ z gotowaną piersią z kury/tuńczykiem/twarogiem + warzywa, a jak wiadomo te artykuły sporzywcze mają małą zawartość tłuszczu (przynajmniej moje) [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]
Wykorzystanie orzechów w diecie sportowca jest oczywistym krokiem. Zapewniają one nie tylko bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, ale i stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które podnoszą wartości zdrowotne naszego ciała. Okazuje się, że konsumowanie orzechów przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności wynikającej z choroby nowotworowej [...]
Nie ma wątpliwości, że awokado jest bardzo zdrowym i modnym wyborem spożywczym. Nie tylko pięknie wygląda w różnych potrawach, ale ma też mnóstwo składników odżywczych i jest pyszne. Pomimo że większość z nas już wie, iż awokado jest owocem, to w świadomości wielu osób funkcjonuje bardziej jako warzywo. Wynika to z tego, że owoce to dla nas coś, [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]