[...] Spożywanie węglowodanów i spalanie tłuszczu egzystuje w dynamicznym związku szczególnie u tych osób, które posiadają większą ilość tkanki tłuszczowej. Kiedy szybko rośnie zawartość węglowodanów z dietą wysokowęglowodanową, mobilizacja kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczu wirtualnie dochodzi do martwego zatrzymania. Z drugiej strony, kiedy [...]
Kilka słow wstępu .... Co to jest EAA? Aminokwasy egzogenne ( Essential Amino Acid) których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc musimy je dostarczać w pożywieniu ( w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych). Istnieje 8 EAA: fenyloalanina izoleucyna leucyna lizyna metionina treonina tryptofan walina Ale istnieją również [...]
[...] zapasowych jako źródła energii. To czy udało nam się w nią wejść możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków dla cukrzyków które dostaniemy w aptece. Sprawdzają one zawartość ketonów w moczu co wskazuje właśnie na stan ketozy. Ad14. Na dietę możemy zastosować dwa rodzaje diet. Dietę w której ograniczmy spożycie węglowodanów do 3 g na kg [...]
[...] w lodówce w temperaturze 4˚C. Z owoców wyprodukowano dwa rodzaje dżemów: z dodatkiem cukru i bez. Następnie przy pomocy znanych technik laboratoryjnych oznaczono zawartość poszczególnych związków w odniesieniu do świeżych owoców, w surowcu przetworzonym przechowywanym w temperaturze 4 i 25˚C. Oznaczenia antocyjanów, kwasu chloro [...]
[...] zerowym poziomem tłuszczu oraz laktozy, co czyni to białko idealnym do stosowania przez sportowców. Innym kluczowym elementem dla skutecznego działania białka jest zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Izolat białka serwatki posiada najwyższą zawartość aminokwasów BCAA spośród wszystkich białek, a dodatkowo zawartość tych [...]
[...] mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina [...]
[...] w tych preparatach mieści się w przedziale 40 - 70%. Pozostałe składniki to głównie węglowodany, a także zestawy witamin, mikro i makroelementów i in. Stosunkowo wysoka zawartość węglowodanów zbliża te produkty do typowych tzw. „gainerów" i sprawia, że są one wykorzystywane w celu poprawy siły i masy mięśniowej. Jednak zwiększony udział [...]
[...] wytrzymuje ona nawet stosunkowo duże mrozy ( do -10ºC ). Właściwości Owoce cytrusowe są w okresie zimowym najlepszym źródłem witaminy C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu [...]
[...] napis na opakowaniu: "100% białek serwatkowych". Oczywiście producent ma na myśli to, że wszystkie białka zastosowane w odżywce to białka serwatkowe, natomiast ich faktyczna zawartość jest oczywiście niższa i może na przykład wynosić 70%. Podobnie podając aminogram można określać zawartość poszczególnych aminokwasów tak jakby odżywka zawierała [...]
[...] 60 caps, 10 razy wiecej w 1 kapsie za 32 zł 3.Metadrol /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/8f669c6e3de24c7b98582d00423fcc32.png zawartość: 60 kapsulek cena: 155 zł sklad: tribulus (niepotwierdzone bo o sklad ciezko jak diabli, bronia sie rekami i nogami, nawet w pismie z GIS nie ma skladu podanego [...]
[...] serwatka składa się w około 6 procent z ciał stałych, ma niezbyt apetyczny zielonkawy kolor i wygląda jak i smakuje obrzydliwie. Łatwo psuje się, gdyż ma wysoką zawartość laktozy (cukru mlecznego), który jest ulubionym pokarmem bakterii. Zatem zasadniczo serwatka nie wydawała się oferować mleczarniom zbyt wiele. Z tego powodu [...]
[...] W wielu pracach porównuje się skuteczność, bezpieczeństwo i niepożądane efekty diet niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Dieta niskotłuszczowa Ograniczając zawartość tłuszczów w dietach odchudzających, należy pamiętać o dostarczanej przez nie większej ilości kalorii (9 kcal/g) niż pokarmy białkowe i węglowodanowe (po 4 kcal/g). [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
[...] dla zapewnienia dobowego zapotrzebowania. Na produkcję w skórze mają wpływ m.in.: pora roku,dnia, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, szerokość geograficzna, zawartość melaniny w skórze, użycie filtrów przeciwsłonecznych, wiek, powierzchnia zasłoniętego ciała przez ubranie. Kiedy słońce znajduje się nisko nad horyzontem, ozon, [...]
[...] z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. [...]
[...] jak np. w jabłczanach albo zmieszaniu jej z alkaliami - związkami usuwającymi ze środowiska jony wodoru. podstawowym mankamentem takich rozwiązań jest to, że - siłą rzeczy - zawartość kreatyny w gotowym produkcie rynkowym ulega obniżeniu.Strzeżone tajemnicą patentową, oryginalne rozwiązanie firmy BR&D polega na tym, że już na etapie syntezy [...]
[...] , czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego .Dlatego powinno się stosować w takich okresach jak: - bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5 g - 10 g peptydu glutaminy (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) - bezpośrednio po treningu ok. 5g- 15 g peptydu glutaminy(zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) lub najlepiej około [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] efedryna stanowi od 30 do 90% wszystkich alkaloidów zawartych w preparacie, jedynie bardzo nieliczne zawierają samą efedrynę. Należy rozróżniać preparaty standaryzowane na zawartość efedryny od tych standaryzowanych na "zawartość alkaloidów efedrynowych" - większość z nich zawiera bowiem pseudoefedrynę, norefedrynę i norpseudoefedrynę. [...]
[...] niektórych antyoksydantów w osoczu a częstotliwością zgonów spowodowanych niedokrwienną chorobą serca. WITAMINY ANTYOKSYDANTY ZAPOBIEGAJĄ MIAŻDŻYCY Witamina C obniża zawartość cholesterolu całkowitego i cholesterolu w LDL, podwyższa poziom HDL oraz zmniejsza zdolność agregacji płytek i zawartość fibrynogenu w osoczu. Wykazano, że [...]