Doping XXI wieku- doping genetyczny Chciałem poruszyć ten temat na forum.Ciekaw jestem waszych opini na temat nowego dopingu ,który ponoc już jest. Kończą się czasy Mety,Omki u amatorów a zawodowcy bedą wyglądac jak nadludzie,podobnie nie tylko kulturyści ale lekkoatleci -ogółem wszyscy sportowcy. W ostatnich latach coraz więcej poświęca się [...]
Postanowiłem zrobić zestawienie popularnych u nas odżywek białkowych. Brałem pod uwagę ceny z allegro (nie doliczałem kosztów przesyłki) Kolejność jest przypadkowa: 1. WPC 80 ŁOWICKIE - dostępne opakowania : 1 800 g - cena 52,90 zł - zawartość białka w 100g produktu 80 g - cena 100 g czystego białka 3,67 zł - rodzaj białka WPC (białko serwatkowe) [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Suplementacja stała - podstawowe suplementy Autor: Janusz Ziółkowski – Redaktor Naczelny pisma BodyBuilding Magazine www.bb-mag.pl Słowo wstępu… Suplementacja dzieli się na stałą, z której możemy korzystać cały czas i nie ma co do tego przeciwskazań oraz na cykliczną, która służy nam przez określoną ilość czasu, po czym robimy od niej [...]
ART. Rola witamin w utrzymaniu prawidłowej funkcji skóry Witaminy - to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki organiczne, biorące udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Z chemicznego punktu widzenia [...]
Z uwagi na to że w tym tygodniu już kilkakrotnie pojawiały się bzdurne tematy z zapytaniem o kreatynę zamieszam tutaj art bardzo ciekawy nie wiem czy już był na forum ale ja się z nim nie spotkałem Kreatyna jest aminą występującą w tkankach człowieka. Znajduje się także w małych ilościach w żywności pochodzenia zwierzęcego. Związek ten jest [...]
Przy tak dużym wyborze odzywek białkowych, jakie oferuje HI TEC NUTRITION i PEAK, trudno jest wybrać odpowiednią odżywkę dla siebie. Ten artykuł pomoże dla każdego dopasować najbardziej właściwą odżywkę. Przedstawimy wam odzywki podzielone na dwie kategorie: szybko wchłaniane białka i wolne wchłaniane białka SZYBKIE BIAŁKA: Szybkie [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
Każdy sportowiec stosujący suplementy diety wysokobiałkowej zetknął się na pewno z określeniem „białka serwatki". Nie każdy jednak wie co kryje się za tymi słowami. W okresach intensywnego treningu mającego na celu przyrost masy mięśniowej sportowcy wspomagają dietę różnego typu odżywkami białkowymi. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkanaście [...]
Witam, Na wstępie tego tematu, chciałbym prosić o wyrozumiałość i konstruktywną krytyke (jestem stosunkowo „Świerzym" użytkownikiem forum;) ) Sam ćwicząc od 4 lat na siłowni, 4 razy w tygodniu i wypijając dziennie ok. 4litrów wody stosunkowo niedawno zacząłem baczniej zwracać uwagę jaką wodę zabieram na trening. Wiele osob ćwiczących na [...]
dziś czytałem w dzienniku w.w artykuł i okazało się że kupywałem chleb w podanej na liście piekarni ;/ Załączam art może komuś się przyda. Żeby szynka była szynką! Kupujesz smażoną pangę - dostajesz panierkę, w którą resztki ryby były ubrane. Chcesz dobrej mortadeli - na talerz wykładasz masę na bazie mąki ziemniaczanej i emulsji ze skórek. Od [...]
Loren zdobył status doktora w 1981 roku na Uniwersytecie w Utah, natomiast od 1982 roku aż do teraz, jest profesorem na Uniwersytecie na wydziale „Health and Exercise Science" w Colorado . Loren Cordain jest sławnym na całym świecie specjalistą, promującym sposób żywienia, w jaki odżywiali się nasi przodkowie. Jest autorem kilku książek [...]
KILKA SŁÓW NA WSTĘPIE: Słowo „sól" pochodzi z języka łacińskiego sal. Ciekawostką jest że w języku angielskim słowo "salary" czyli wynagrodzenie wzięło się właśnie od soli, gdyż niegdyś sól była prawie że walutą w wielu częściach świata. Sól jest to związek chemiczny o nazwie „chlorek sodu", ze wzorem NaCl (Na = sód, CL = chlor). Chlorek sodu [...]
Witam, pomyslalem ze moze przyda sie niektorym troche informacji, lato odchudzanie, mysle ze temat na czasie :) Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie skutecznego sposobu [...]
1. - XERO LIMITS -NOVATEST 60 tabl. NOVATEST - wyznacza nowy standard w podnoszeniu poziomu testosteronu i czyni to o wiele silniej niż jakikolwiek inny produkt na rynku. Testy laboratoryjne wykazały zdolność NOVATEST do podniesienia poziomu 100 razy (10 000%) ponad normę! Właściwie, jeden z testerów wykazał 12 000% wzrost poziomu tego hormonu. [...]
Szanowni Państwo, Mam na imię Bartosz, jestem 21 letnim mężczyzną. Błagam wszystkich o pomoc, albowiem, gdybym zamiast błagam - użył słowa proszę: użyłbym zdecydowanie słowa o zbyt małej randze. Moje kłopoty zdrowotne zaczęły się we wrześniu 2008 roku. Od tej pory szczęśliwe życie przemieniło się w koszmar, który trwa po dziś dzień, a końca nie [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
Zaczęła się jesień wraz z tym grzybobranie ale czy warto jeść grzyby ten artykuł z pewnością wam pomoże Na temat wartości grzybów jako pokarmu można spotkać różne opinie. Niektórzy nie doceniają grzybów, inni przeceniają ich wartości pokarmowe. Warto zapoznać się z wynikami badań naukowych, które podają skład chemiczny grzybów i zawartość [...]
[...] mialo byc porownanie mleka pochodzacego od krowy - do odzywek bialkowych. Ale wiadomo ze mleko zginie w porownaniu do izolatu,czy nawet koncentratu - trezba wiedziec ze zawartosc bialka w mleku srednio wynosi 3,5%. Ale - 80% z tego stanowi kazeina - jak wiadomo jest bialkiem wolnostrawnym. A 20% bialko serwatkowe - szybkostrawne. Tak wiec [...]