Źródła węglowodanów. Np. te bez dużej ilości błonnika: ryż basmati, jaśminowy, kasz jaglana. http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html
[...] namieszają w głowie. Ale nie chcę rozwijać tutaj znowu tematu owoców, bo już mi to bardzo dogłębnie wytłumaczyliście i zdaje sobie sprawę, że owoce są bardzo zdrowym źródłem węglowodanów, którego absolutnie nie powinniśmy się obawiać i unikać. I teraz też wiem, że jeżeli trenuję wieczorem to w posiłku potreningowym (mimo, że jest to późna pora) [...]
Z tego względu, że mięsa, ryby, ewentualnie jaja to najlepsze jakościowo źródła białka. Podobnie jak wymienione źródła węglowodanów w porównaniu z płatkami owsianymi. Oczywoście to tylko teoria. Jak masz ochotę na owsiankę, to jedz. Jednak zdrowe odżywianie nie polega na schematyczności.
Dzięki za ten artykuł :-) Teraz modne jest właśnie unikanie węglowodanów w śniadaniu przed treningiem, ale jak widać niepotrzebnie się ich obawiam, a wręcz mogą przynieść korzyści :-)
[...] już polecam ziarna i pestki typu słonecznik, dynia, sezam. Jogurt między posiłkiem? Tak średnio moim zdaniem. Po pierwsze, trochę kalorii zawiera - w jogurcie jest więcej węglowodanów niż biała, a szczególnie jeśli są to wersje smakowe. Nie jest to zła przekąska, ale będzie na pewno bardziej znaczny skok insuliny niż w przypadku warzyw czy [...]
Mogłabyś jeszcze wytłumaczyć dlaczego podniosłabyś ilość tłuszczu (z 50g na 75g)? :-) Czyli węglowodanów wychodzi 246g - dalej sporo, mam nadzieję, że jakoś uda mi się je przejeść :-) I ten rozkład makro, który napisałaś jest na utrzymanie wagi czy na przytycie? Zmieniony przez - BlueberryGirl w dniu 2018-02-10 21:34:45
[...] i co się mieśCi w Twoim bilansie Ale 2 kromki chleba na kolacje to będzie trochę za mało dla mnie... Chodzi mi głównie o węglowodany, bo białko to jakoś sobie poradzę, ale nie wiem czym dobić węglowodany. Np już myślałam o czymś takim: 2 kromki chleba z szynką i serem + skyr z malinami - ale wciąż za mało węglowodanów mam w tym posiłku :/
Witam , Carbo to odżywka węglowodanowa, pozbawiona białka. Zawiera różnego rodzaju węglowodany np. maltodekstryny, skrobię czy dekstrozę. Zupełnie czym innym są odżywki węglowodanowo-białkowe – np. typu gainer które zawieraja przeważnie od 10 do 30 g białka w 100 g, resztę stanowią węglowodany, w małym stopniu tłuszcze, można powiedzieć, że jest [...]
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Właśnie fakt różnicy w składzie sam zauważyłem, że właśnie Carbo ma w sobie więcej węglowodanów, a gainer ma jeszcze białko, jednak chciałem spytać o działanie czy zastosowanie. Czy węglowodany dostarczane z Carbo są wchłaniane w lepszy/gorszy sposób niż te z gainera? Czy właściwie jeden i drugi produkt można [...]
[...] http://www.sfd.pl/Od%C5%BCywianie_i_Odchudzanie-f10.html, gdzie grupa fachowców www.sfd.pl/kadra na nią spojrzy i oceni / poprawi. Jeżeli w Twojej diecie brakuje białka lub węglowodanów (albo tego i tego), zapoznaj się z ofertą odżywek. Ponieważ bez odpowiedniej podaży tych ważnych makroskładników nie masz szans budować masy mięśniowej: Odżywki [...]
po treningu super jest mleko granulowane , odtłuszczone w proszku: pół paczki to około 40 g białka, 65 g węglowodanów, i około 3g tłuszczu - około 420 kcal
za dużą wagą robisz rozgrzewkę ! zastosuj się do zasad z filmiku ! no i wszystko jasne... unikasz węglowodanów przed treningiem hahaha i skąd ty niby masz mieć siłę do wyciskania dużych ciężarów ?
[...] owsiane to jeden z najbardziej wartościowych produktów. Dość często występuje w diecie sportowców i osób dbających o zdrowe odżywianie, ponieważ jest to doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Są źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, potasu, fosforu, wapnia, kwasu foliowego, które znacząco wpływają na nasze samopoczucie, pamięć [...]
[...] masy ciała. Jeśli zaś chodzi o resztę makroskładników to ich proporcje są kwestią wybitnie indywidualną. Najcześciej ćwiczący stosują dietę zbilansowaną z wysokim udziałem węglowodanów jednak zdarzają się i tacy, którzy wolą opcję, gdzie węglowodany są nisko a tłuszcze wysoko. Trzeba tu jednak pamiętać, iż gram tłuszczu ma 9kcal a więc ponad [...]
1. Jak może wiesz dopiero niedawno naukowcy odkryli, że tłuszcz w ludzkim organiźmie powstaje z węglowodanów głównie a nie z tłuszczów. Tak więc organizm ludzki to nie jest kosz na śmieci, że co wrzucisz to potem wyciągniesz :] Mógłbyś coś zalinkować na ten temat? 2. Azot występuje w roślinach. Zmieniony przez - SPOOKYPL w dniu 2007-07-09 [...]
Jak może wiesz dopiero niedawno naukowcy odkryli, że tłuszcz w ludzkim organiźmie powstaje z węglowodanów głównie a nie z tłuszczów Hmm... a moim zdaniem to tluszcz odklada sie dopiero przy znacznej nadwyzce kalorycznej - i nie wazne czy bedzie to T czy WW. Jezeli tak nie jest to niech ktos mnie oswieci. Zmieniony przez - xeran w dniu 2007-07-13 [...]
[...] - i nie wazne czy bedzie to T czy WW. Jezeli tak nie jest to niech ktos mnie oswieci. Rzeczywiście przy nadwyżce się tłuszcz odkłada a nie tak jak napisałem, że to wina węglowodanów. Po prostu wyczytałem to gdzieś przy okazji lektury o wysokim indeksie glikemicznym, tak mi się wydaje. Przepraszam więc, za zamieszanie. Więc zrewanżuję się [...]
[...] na insuline ? osobiście uważam że jeśli mamy ujemny bilans kaloryczny to można by było się odchudzać na samej glukozie. Przykładowo kolarze którzy spozywają ogromne ilości węglowodanów prostych i złożonych w czasie , przed i po wyścigu mają bardzo niski poziom tłuszczu ponieważ mają dużą aktywność i nie przekraczają znacząco bilansu. Jednak jak [...]
[...] dziennie ma w ciągu dnia 3 bilansy dodatnie przechodzące stopniowo w ujemne (między posiłkami). Nie ma tak, że się wychodzi idealnie na zero. Spożywając tłuszcze zamiast węglowodanów, moim zdaniem, rozciągamy kalorie na dłuższy okres czasu. I samo to już powoduje, że jest lepiej. Być może ta różnica nie jest tak widoczna gdy się je bardzo [...]