[...] jajko dziennie na każde 1000-2000 kcal spożywanych to rozsądna ilość). Tłuszcz 25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać [...]
[...] jajko dziennie na każde 1000-2000 kcal spożywanych to rozsądna ilość). Tłuszcz 25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać [...]
[...] jajko dziennie na każde 1000-2000 kcal spożywanych to rozsądna ilość). Tłuszcz 25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać [...]
[...] jajko dziennie na każde 1000-2000 kcal spożywanych to rozsądna ilość). Tłuszcz 25-30% zapotrzebowania energetycznego, przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać [...]
@Skalar: dzieki za pomoc. >>>Ogółem przyjmuje się ze śniadanie może zawierać nawet 30% a potreningowy podobnie.<<< Teraz w obu jest > 20% (na szesc posilkow, ergo - sa najwieksze). Rozumiem, ze z tym do 30% chodzi o kalorie, bo ponoc wiecej niz 30g bialka/posilek ciezko jest przyswoic, a przy 30% zapotrzebowania wychodziloby [...]
[...] odwadnia organizm ze wszystkich alkoholi(nie piwo). Alkohol sam w sobie wchodzi w reakcje z białkiem w żołądku i "ścina" je. Poza tym wypłukuje bardzo ważne witaminy i minerały(jakie dokładnie - nie wiem, ale dużo się traci wit C). 2)Jeśli tracimy białko, cenne wit i minerały podczas picia to logiczne, że musimy je uzupełnić: [...]
nie . zdecydowanie mamy wieksze zapotrzebowanie na witaminy antyoksydacyjne ACE, na mineraly funkcyjne jak magnez, potas , sod, cynk, selen ... na wapn itd. jednak nikt nie ustali dawek o ile mamy sporzywac ich wiecej. ustalono normy bezpieczne i minimalne /pisalem o tym w art /. na pewno lepiej jesli witaminy beda dostarczane w naturalnym [...]
Dibencozide(koenzym witaminy B12) – niesterydowy czynnik metaboliczny o silnym działaniu anabolicznym. Ułatwia wzrost beztłuszczowej masy ciała, wspomaga rozwój tkanki mięśniowej, poprawia parametry siłowe, wydatnie zwiększa łaknienie. Ma pozytywny wpływ na samopoczucie oraz ogólną kondycję organizmu, łagodzi objawy zmęczenia po [...]
A oto jeszcze jedna zaleta spożywania jajek: Należy zaznaczyć, że w surowym jajku znajduje się awidyna, która wiąże trwale biotynę i uniemożliwia jej wykorzystanie. Podczas gotowania jaja następuje denaturacja awidyny dzięki czemu biotyna staje się w pełni przyswajalna. FUNKCJE WITAMINY H W ORGANIZMIE * Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry [...]
MASA: 1.Dieta z kcal na + 400-500kcal 2.Trening na mase. 3.Gainer/bialko dla uzupelnienia brakow w diecie, witaminy, omega 3 (pod warunkiem ze w diecie nie masz ryb), ZMA. RZEZBA: 1.Musisz miec mase zeby bylo z czego rzezbic. 2.Dieta z kcal na 0 lub malym + 100-200kcal 3.Trening na rzezbe + aeroby. 4.Gainer/bialko dla uzupelnienia brakow w diecie, [...]
pisząc witaminy pewnie masz na myśli wszystkie związki w tym witaminy i minerały niezbędne w diecie sportowca. Wśród tych związków do najważniejszych należą: 1)komplex wit. B przyspieszający metabolizm i korzystnie wpływający na układ nerwowy 2)wit. C wzmacniająca układ odpornościowy , a tuż po treningu spożycie większej dawki wit. C pomoga wiązac [...]
[...] ilość dostarczanych do nich składników odżywczych, hormonów co zaowocuje lepszym odżywieniem mięśnia co przyczyni się do większych przyrostów, odbudowy tkanek. Minerały oraz witaminy pomogą w odbudowie strat poniesionych podczas treningu oraz zostaną wykorzystane do wchłonięcia substancji z układu pokarmowego (wiadomo, że różne witaminy [...]
nadmiar witaminy A powoduje: demineralizację kości, zaburzenia przewodu pokarmowego, wapnienie innych tkanek, wrażliwość i popudzenie, suchość i swędzenie skóry, upośledzenie ultrafiltracji w kłębuszkach nerkowych, wypadanie włosów, zmiany zabarwienia skóry. Nadmiar witaminy A spowodowany jest jej nadmiernym spożyciem, głównie w postaci leków, [...]