Shiitake mushrooms – to grzyby pochodzące z Azji Wschodniej, znane również w Polsce pod nazwą "twardziaki japońskie". Są źródłem związków takich jak: prowitamina witaminy D (ergosterol), witaminy z grupy B, lentinian (należący do glukanów) oraz AHCC. Przypisuje się im właściwości przecwiwiruowe, przeciwgrzybicze i immunostymulujące, a także [...]
[...] oraz w Afganistanie. Ma postać brunatnej substancji, która powstaje w miejscach gdzie rosną specyficzne zioła i panuje specyficzny mikroklimat. Zawiera liczne aminokwasy, witaminy z grupy B, prowitaminę D, kwasy organiczne, mikro- i makroelementy. Mumio polecany jest jako środek wzmacniający kondycję układu kostnego oraz całego organizmu. Brak [...]
[...] aminokwasów (siarkowych w ograniczonych ilościach), kwasu gamma-linolenowego (GLA), alfa-linolenowego, linolowego oraz innych kwasów organicznych, a także witamin z grupy B, witaminy C, D, E. Uważa się, że spirulina korzystnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania – zwłaszcza u [...]
[...] żeń-szeń brazylijski, roślina występująca na terenach Ameryki Południowej, której korzeń zawiera szereg bioaktywnych związków takich jak saponiny (pfaffozydy), beta-ekdyson, witaminy, składniki mineralne i inne. Korzeń sumy posiada właściwości wzmacniające odporność immunologiczną oraz adaptogenne. W korzeniu zawarte są między innymi ß-sitosterol [...]
Vitaberyna (Dwusiarczan Izomaślanu-O-Tiaminy) - syntetyczna pochodna witaminy b1. W przeciwieństwie do tiaminy jest jednak substancją lipofilną, która zdecydowanie łatwiej przekracza barierę krew-mózg zwiększając poziom tiaminy i estrów fosforanu tiaminy w układzie nerwowym. Prowadzi się badania z jej zastosowaniem w leczeniu przewlekłego [...]
[...] nie tylko owoce, ale również liście, które stanowią źródło następujących związków aktywnych: flawonoidy (kwercetyna), triterpeny, wolne katechiny, garbniki, kwasy fenolowe, witaminy. Winorośl właściwa działa ochronnie na wątrobę, a przede wszystkim usprawnia krążenie - stabilizuje śródbłonki naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo. [...]
Wasabia - chrzan japoński, roślina która zdaniem niektórych osób podobnie jak zielona herbata ma swój udział w powszechnie znanej długowieczności Japończyków. Stanowi źródło witaminy C, witaminy B6, a także składników mineralnych (np. potasu, manganu, wapnia, magnezu) oraz innych związków, takich jak glukozynolany, które w przekształcane są do [...]
[...] ryzyko wystąpienia raka prostaty i innych nowotworów hormono-zależnych. Dodatkowo pieczarki stanowią źródło wileu składników mineralnych oraz witamin (np. selenu czy witaminy D). W suplementacji sportowej stosowane są jednak epizodycznie, niewiele jest preparatów które zawierają pieczarkę w składzie. Trudno precyzyjnie oszacować faktyczny [...]
[...] Zaliczamy tutaj: retinol i jego pochodne, kwas retinowy oraz jego sole, retinal i jego pochodne, estry retinylu, a także karotenoidy, które uważane są za prowitaminy A (aktywne stają się dopiero po konwersji do witaminy A).Witamina A występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego – z tym, że w produktach [...]
Witamina B1 - nazywana również tiaminą lub aneuryną, występuje w pokarmach w dwóch postaciach: fosforanów lub w postaci niezestryfikowanej (wolnej). Biologicznie czynną formą witaminy B1 jest dwufosforan tiaminy – tzw. pirofosforan. Do źródeł tiaminy zalicza się: produkty zbożowe, mięso, nasiona roślin strączkowych (np. fasoli, grochu), a także [...]
[...] a także wpływ na powstawanie elementów morfotycznych krwi i powłok nerwowych. W suplementacji sportowej szczególne miejsce zajmuje tzw. dibenkozyd ( dibencozide), koenzym witaminy b12 (adenozylokobalamina), któremu przypisuje się właściwości anaboliczne. Odczuwalny wpływ suplementacji w/w polega głównie na zwiększeniu łaknienia. [...]
[...] Jest składnikiem odżywczym występującym zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a do najpowszechniejszych źródeł tej witaminy należą: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, produkty z pełnego ziarna, kiełki zbóż oraz drożdże. Witamina B2 ulega rozpadowi pod wpływem światła, jest natomiast [...]
[...] oraz mięso. Kwas pantotenowy znajduje się również w innych warzywach, owocach czy produktach mlecznych, jednak w znacznie mniejszych ilościach. Naturalnie występującą formą witaminy B5 jest kwas d-pantotenowy. Jeżeli chodzi o trwałość tej witaminy to należy podkreślić, że jest ona stabilna w środowisku obojętnym i źle reaguje na wzrost [...]
[...] przebieg wielu procesów metabolicznych, np. tych związanych z gospodarką azotową organizmu, syntezą aminokwasów siarkowych czy neurotransmiterów. Odpowiednia podaż tej witaminy wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega starzeniu się neuronów (komórek nerwowych). Warto również zwrócić uwagę na wpływ tej witaminy na [...]
Witamina C – to wspólna nazwa dwóch związków chemicznych : kwasu L-askorbinowego i jego utlenionej formy, czyli kwasu L-dehydroaskorbinowego. Źródłem witaminy C są przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, a znaczne jej ilości zawierają: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, a także np. kapusta oraz ziemniaki. Witamina C [...]
Witamina D - to grupa 3 związków steroidowych, należą tutaj: cholekalcyferol, ergokalcyferol oraz 25-hydroksycholekalcyferol. Cholekalcyferol powstaje z prowitaminy obecnej w skórze (7-dehydrocholesterolu) pod wpływem promieni UV. Ergokalcyferol syntetyzowany jest z ergosterolu – związku charakterystycznego dla tkanek roślin i grzybów. W [...]
Witamina E – to grupa 8 związków chemicznych, w których skład wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Za najbogatsze źródła tej witaminy uważa się: tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy. Naturalnie występująca witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, łatwo ulega utlenieniu – zwłaszcza w obecności metali ciężkich. [...]
[...] oraz związanej z białkiem (głównie w drożdżach i mięsie).Przyjmuje się, że większą przyswajalnością charakteryzuje się forma niezwiązana. Do najbogatszych źródeł tej witaminy należą: drożdże, wątroba, grzyby, mąka sojowa, kalafior. Biotyna jest odporna na obróbkę termiczną, wykazuje natomiast wrażliwość na obecność związków utleniających. [...]
[...] menadion (syntetyczna K3). Witamina ta występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Za najbogatsze źródła uważa się zielone warzywa (obecność witaminy K związana jest z obecnością chlorofilu; rośliny, które nie zawierają chlorofilu, nie zawierają także witaminy K). W mleku, jajach, mięsie i produktach zbożowych [...]
[...] te niemal nie występują. Do pokarmów będących dobrym źródłem niacyny należą także produkty bogate w tryptofan (np. mleko, jaja), który może ulegać przemianom właśnie do witaminy PP. Co istotne przemianę tą upośledzać mogą duże dawki BCAA. Do innych źródeł tej witaminy należą również mięso, otręby pszenne, drożdże. Na uwagę zasługuje fakt, iż [...]