[...] korzeń, który zawiera szereg związków aktywnych biologicznie (wykazano obecność ponad 200), takich jak np.: poliacetyleny, flawonoidy, związki azotowe, kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, A,PP,E oraz witaminy z grupy B), olejki eteryczne, a także najważniejsze z nich czyli ginsenozydy (należące do saponin triterpenowych). [...]
Xanthinol Nicotinate / nikotynian ksantynolu – pochodna witaminy PP (połączenie ksantynolu i niacyny), która łatwo przenika przez błony komórkowe. Nikotynian ksantynolu wpływa na metabolizm glukozy i produkcję ATP w komórce, wykazuje działanie rozszerzające naczynia krwionośne, a w medycynie zwraca się też uwagę na korzystny wpływ w/w na pamięć i [...]
[...] te niemal nie występują. Do pokarmów będących dobrym źródłem niacyny należą także produkty bogate w tryptofan (np. mleko, jaja), który może ulegać przemianom właśnie do witaminy PP. Co istotne przemianę tą upośledzać mogą duże dawki BCAA. Do innych źródeł tej witaminy należą również mięso, otręby pszenne, drożdże. Na uwagę zasługuje fakt, iż [...]
[...] menadion (syntetyczna K3). Witamina ta występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Za najbogatsze źródła uważa się zielone warzywa (obecność witaminy K związana jest z obecnością chlorofilu; rośliny, które nie zawierają chlorofilu, nie zawierają także witaminy K). W mleku, jajach, mięsie i produktach zbożowych [...]
[...] oraz związanej z białkiem (głównie w drożdżach i mięsie).Przyjmuje się, że większą przyswajalnością charakteryzuje się forma niezwiązana. Do najbogatszych źródeł tej witaminy należą: drożdże, wątroba, grzyby, mąka sojowa, kalafior. Biotyna jest odporna na obróbkę termiczną, wykazuje natomiast wrażliwość na obecność związków utleniających. [...]
Witamina E – to grupa 8 związków chemicznych, w których skład wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Za najbogatsze źródła tej witaminy uważa się: tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy. Naturalnie występująca witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, łatwo ulega utlenieniu – zwłaszcza w obecności metali ciężkich. [...]
Witamina D - to grupa 3 związków steroidowych, należą tutaj: cholekalcyferol, ergokalcyferol oraz 25-hydroksycholekalcyferol. Cholekalcyferol powstaje z prowitaminy obecnej w skórze (7-dehydrocholesterolu) pod wpływem promieni UV. Ergokalcyferol syntetyzowany jest z ergosterolu – związku charakterystycznego dla tkanek roślin i grzybów. W [...]
Witamina C – to wspólna nazwa dwóch związków chemicznych : kwasu L-askorbinowego i jego utlenionej formy, czyli kwasu L-dehydroaskorbinowego. Źródłem witaminy C są przede wszystkim pokarmy pochodzenia roślinnego, a znaczne jej ilości zawierają: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, a także np. kapusta oraz ziemniaki. Witamina C [...]
[...] przebieg wielu procesów metabolicznych, np. tych związanych z gospodarką azotową organizmu, syntezą aminokwasów siarkowych czy neurotransmiterów. Odpowiednia podaż tej witaminy wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega starzeniu się neuronów (komórek nerwowych). Warto również zwrócić uwagę na wpływ tej witaminy na [...]
[...] oraz mięso. Kwas pantotenowy znajduje się również w innych warzywach, owocach czy produktach mlecznych, jednak w znacznie mniejszych ilościach. Naturalnie występującą formą witaminy B5 jest kwas d-pantotenowy. Jeżeli chodzi o trwałość tej witaminy to należy podkreślić, że jest ona stabilna w środowisku obojętnym i źle reaguje na wzrost [...]
[...] Jest składnikiem odżywczym występującym zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a do najpowszechniejszych źródeł tej witaminy należą: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, produkty z pełnego ziarna, kiełki zbóż oraz drożdże. Witamina B2 ulega rozpadowi pod wpływem światła, jest natomiast [...]
[...] a także wpływ na powstawanie elementów morfotycznych krwi i powłok nerwowych. W suplementacji sportowej szczególne miejsce zajmuje tzw. dibenkozyd ( dibencozide), koenzym witaminy b12 (adenozylokobalamina), któremu przypisuje się właściwości anaboliczne. Odczuwalny wpływ suplementacji w/w polega głównie na zwiększeniu łaknienia. [...]
Witamina B1 - nazywana również tiaminą lub aneuryną, występuje w pokarmach w dwóch postaciach: fosforanów lub w postaci niezestryfikowanej (wolnej). Biologicznie czynną formą witaminy B1 jest dwufosforan tiaminy – tzw. pirofosforan. Do źródeł tiaminy zalicza się: produkty zbożowe, mięso, nasiona roślin strączkowych (np. fasoli, grochu), a także [...]
[...] Zaliczamy tutaj: retinol i jego pochodne, kwas retinowy oraz jego sole, retinal i jego pochodne, estry retinylu, a także karotenoidy, które uważane są za prowitaminy A (aktywne stają się dopiero po konwersji do witaminy A).Witamina A występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego – z tym, że w produktach [...]
[...] ryzyko wystąpienia raka prostaty i innych nowotworów hormono-zależnych. Dodatkowo pieczarki stanowią źródło wileu składników mineralnych oraz witamin (np. selenu czy witaminy D). W suplementacji sportowej stosowane są jednak epizodycznie, niewiele jest preparatów które zawierają pieczarkę w składzie. Trudno precyzyjnie oszacować faktyczny [...]
Wasabia - chrzan japoński, roślina która zdaniem niektórych osób podobnie jak zielona herbata ma swój udział w powszechnie znanej długowieczności Japończyków. Stanowi źródło witaminy C, witaminy B6, a także składników mineralnych (np. potasu, manganu, wapnia, magnezu) oraz innych związków, takich jak glukozynolany, które w przekształcane są do [...]
[...] nie tylko owoce, ale również liście, które stanowią źródło następujących związków aktywnych: flawonoidy (kwercetyna), triterpeny, wolne katechiny, garbniki, kwasy fenolowe, witaminy. Winorośl właściwa działa ochronnie na wątrobę, a przede wszystkim usprawnia krążenie - stabilizuje śródbłonki naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo. [...]
Vitaberyna (Dwusiarczan Izomaślanu-O-Tiaminy) - syntetyczna pochodna witaminy b1. W przeciwieństwie do tiaminy jest jednak substancją lipofilną, która zdecydowanie łatwiej przekracza barierę krew-mózg zwiększając poziom tiaminy i estrów fosforanu tiaminy w układzie nerwowym. Prowadzi się badania z jej zastosowaniem w leczeniu przewlekłego [...]
[...] żeń-szeń brazylijski, roślina występująca na terenach Ameryki Południowej, której korzeń zawiera szereg bioaktywnych związków takich jak saponiny (pfaffozydy), beta-ekdyson, witaminy, składniki mineralne i inne. Korzeń sumy posiada właściwości wzmacniające odporność immunologiczną oraz adaptogenne. W korzeniu zawarte są między innymi ß-sitosterol [...]
[...] aminokwasów (siarkowych w ograniczonych ilościach), kwasu gamma-linolenowego (GLA), alfa-linolenowego, linolowego oraz innych kwasów organicznych, a także witamin z grupy B, witaminy C, D, E. Uważa się, że spirulina korzystnie wpływa na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania – zwłaszcza u [...]