Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
To nie mam pojecia, brak jakichs witamin mineralow? Moze rzeczywiscje za duzo cwicze bo strasznie jestem zmeczony tymi cwiczeniami, dzisiaj wypadl mi 5 treningn z rzedu, co sadzicie o dluzszej przerwie ? Czy lepiej zmniejszyc objetosc cwiczen do 3-4 razy w tygodniu jedna partia ?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] za dietetyk... Ogólnie piwo jest dość dobrym napojem :) Są wskazanie że podnosi poziom magnezu we krwi, zawiera przeciwutleniacze ( katechiny z chmielu itp ) Pewną ilość witamin z grupy B Oczywiście sam etanol wykazuje negatywne działanie w każdej większej ilości może bardziej miał na myśli to aby się nie upijać alkoholem w niebotyczny [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] a wieczorem muay thai? Aktywność planuję zwiększać stopniowo co tydzień/dwa dorzucać raz siłkę, raz bieganie do osiągnięcia docelowej ilości, będzie okej? Jakie suple warto dorzucić oprocz bcaa, zma, witamin, krety ? będzie ok jak napisales, stopniowo dokładaj aktywności i obserwuj czy nie jest za dużo, zadbaj tez o odpowiednia ilość snu
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
superblake spora dawka wt z grupy B, nie da się przedawkować witamin rozpuszczalnych w wodzie. wydalisz je, te co się magazynują rozpuszczalne w tłuszczach ADEiK też raczej trudno jak zachowujesz umiar.
[...] czasu mam skurcze w nocy, budzi mnie to. Zawsze w łydki, zazwyczaj w lewą :) Dieta jest bogata w warzywa, owoce, nabiał, mięso, orzechy itp. Do tego suplementuję kompleks witamin "Daily Formula", ZMA i Omega3. Wydawałoby się że jest wszystko, a jednak czegoś chyba brakuje? Jak przeglądam skład tego kompleksu witamin to widzę że jest tylko 1% [...]
Niedawno wyczytałem gdzieś że przy gotowaniu warzyw takich jak brokół czy kalafior większość witamin wylewamy razem z wodą do zlewu. Czy w takim razie powinno się wypijać tą wode np po posiłku? Co o tym myślicie? Bo jedzenie samego brokóła pozbawionego w dużej części witamin jest bez sensu według mnie.
Niedawno wyczytałem gdzieś że przy gotowaniu warzyw takich jak brokół czy kalafior większość witamin wylewamy razem z wodą do zlewu. Czy w takim razie powinno się wypijać tą wode np po posiłku? Co o tym myślicie? Bo jedzenie samego brokóła pozbawionego w dużej części witamin jest bez sensu według mnie. im dłuższa i bardzie agresywna obróbka [...]
Dlaczego? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Fasola-biala-drobna-Kupiec.html przecież ma sporo węgli i w tym błonnika, sporo witamin. Co z nią nie tak?
[...] bo jesz bardzo małe ilości jak tak patrzę w twój dziennik (75 g minimum), a on jest odpowiedzialny naprawdę za bardzo wiele procesów w organizmie, m.in. za przyswajalność witamin. Sprawdź także jak zadziała na ciebie zwiększenie kalorii przyjmowanych w ciągu dnia, (dodaj 300-500 z węgli/tłuszczy), bo spora ich część pochodzi u ciebie z białka, [...]
[...] bo jesz bardzo małe ilości jak tak patrzę w twój dziennik (75 g minimum), a on jest odpowiedzialny naprawdę za bardzo wiele procesów w organizmie, m.in. za przyswajalność witamin. Sprawdź także jak zadziała na ciebie zwiększenie kalorii przyjmowanych w ciągu dnia, (dodaj 300-500 z węgli/tłuszczy), bo spora ich część pochodzi u ciebie z białka, [...]
Na przyszłość pomyśl tak: czy jeśli pokroisz pomidora to coś mu się stanie? będzie pokrojony, ale nożem witamin i innych mikroskładników nie wyjmiesz ;-)
[...] > 4,75; także pracuję). Rozumiem także, że przez kogoś, kto to zrobi za mnie masz na myśli catering/żonę? Pamiętaj też, że mogę chcieć sam zrobić (ot tak, dla fantazji). A jeśli już jesteśmy przy nauce - to może znajdę gdzieś badania pokazujące jak na straty witamin wpływają warunki? Zmieniony przez - Rafaeelloo w dniu 2015-06-11 21:19:38
[...] jedzac mniej przykladowo polowe z tego bedzie to mialo jakis wplyw na mase? Czy mixy warzywa mrozone mozna wsuwac codziennie? tu nie chodzi o wplyw na mase a na prawidłowe funkcjonowania organizmu i nasze zdrowie, warzywa dostarczaja np. witamin i minerałów na ktore wzrasta zapotrzebowanie u osób aktywnych, stad trzeba ich odpowiednie ilosci,
[...] Kiedyś jadłem 2500kcal (ok. 2,2g/kgmc białka, ok. 270g węgli i ok. 75g tłuszczów), teraz jest 2000kcal (ok. 3g/kgmc białka, 180g węgli, 75g tłuszczów). Wrzucam kompleks witamin od Bodymaxa, do tego magnez z Olimp Labs, jem sporo orzechów włoskich (magnez) i pomidorów (potas). Dodatkowo piję 3 kawy dziennie, mało sypiam (średnio 5h), zacząłem [...]
[...] czy jakiś boosterek przed treningiem, dieta może być dopięta na 100% ale nie uwzględniać tłuszczy z ryb w tym Omega3 i wtedy warto sięgnąć po kapsy, czy to niektóre witamin jak np D, niektórzy liczą tylko BTW i myślą jest super, a nie patrzą np gdybym zmienił to na to to bym miał więcej magnezu, zamiast kury dał jaja to wpadną zdrowe [...]
[...] myślę że jest on czasem dobrą odskocznią dla osoby zajadającą się 24/7 kaszą i ryżem. Absolutnie się nie ucierpi, jeśli się go czasem zje. Jak już wspomniałem brak błonnika, witamin i minerałów z chleba uzupełni się spokojnie warzywami itp. @Dawid_pl powinieneś mieć w diecie zarówno tłuszcze 'zdrowe'(nienasycone) jak i nasycone, tak więc to [...]
Warzywa dostarczają błonnika, wody, minerałów i witamin oraz alkalizują organizm. Czy to jedyne powody, dla których powinny znajdować się one w diecie? Ponadto - jak działa ta 'alkalizacja organizmu'? Dlaczego jedne produkty działają 'zawkaszająco' a drugie 'alkalizująco'? Zmieniony przez - Glycogen w dniu 2015-09-05 12:33:28
[...] wątróbkę. Myślę nad 2x w tygodniu. Pytanie brzmi, jakiego pochodzenia wątroba będzie najlepsza, wieprzowa,indyka,kurczaka czy wołowa którą trudno dostać? Zmieniony przez - MilkyLayne w dniu 2015-09-21 08:19:38 Jeżeli lubi, to jak najbardziej warto. Jest dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i niedroga. Drobiowa, wołowa będzie ok.
ja jeszcze raz ponowię swoje pytanie, na które nie uzyskałam odpowiedzi - czy bazowanie na podrobach jako źródle białka w diecie może mieć negatywne konsekwencje, jak hiperwitaminoza niektórych witamin? wiem, że z wątróbką może być problem, ze względu na witaminę A, ale jeżeli mówimy o żołądkach, sercach np. drobiowych?