[...] Optymalne jest dostarczanie 50-55% energii z węglowodanów. Pozyskiwanie energii z białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze źródeł takich, jak jagnięcina, wołowina, wieprzowina i kurczak, wiązały się z wyższą śmiertelnością. Dostarczanie białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego ze źródeł takich, jak orzechy, masło orzechowe i [...]
[...] rakotwórczymi. Powstają, gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może doprowadzić [...]
Jak podał portal RMF.FM: „czescy lekarze weterynarii nakazali w czwartek jednej z sieci handlowych wycofać prawie 17,5 tony mielonego mięsa wieprzowego z Polski, w którym znaleziono 60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy. Osoby, które nabyły produkt, powinny zwrócić go do sklepu”. Czy jest to gra polityczna, czy może coś jest na [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] Pamiętaj, że nie jest to tylko mięso, ale także produkty, które je zawierają. W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie [...]
[...] oraz włosów. Jakie są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W [...]
To Świnia podłożona przez rozum sługę Lucyfera całej ludzkości. Są dzisiaj całe miasta i wsie na kuli ziemskiej, które odżywiają się tylko sztucznie tuczonym wieprzem! Dzisiejsze masarnie tłuką tylko wieprze bo nie ma dziś w świecie rozumowców miejsca na szlachetne mięso. Świnia ma przecież za dużo „atutów" żeby z niej zrezygnować. Po 1 jest jej [...]
Duszona wieprzowina z dodatkiem jarmużu i aromatycznym kuskusem. Składniki na 4 porcje: 500 g wieprzowiny( u mnie szynka kulka) 300 g kuskusu jedna duża marchewka 200 g jarmużu 1 duża cebula łyżka octu jabłkowego 200 g grzybów( u mnie pół na pół boczniaki i pieczarki) łyżeczka pasty curry ( u mnie czerwona) 2 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy [...]
Gęsty jesienny gulasz z karkówki Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na przepyszny ,gęsty gulasz ,idealny na zimne i deszczowe dni. Możecie do tego orzepisu użyć innego mięsa np.schabu wieprzowego,rostbedu wołowego lub udźca z indyka. Składniki: -1kg. karkówki wieprzowej -1kg.ziemniaków -4-5marchwii -3 [...]
A więc jest to bardzo uniwersalna potrawa, w zależności czy ma to być posiłek z węglami czy bez :-) - 200g mielonej szynki wieprzowej - 5g masła klarowanego - cebula - pieczarki - passata pomidorowa - przyprawy: papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego (lub inna do mięsa) - kapusta kiszona - [...]
Może ktoś wytłumaczyć dlaczego mięso wieprzowe nie jest polecane dla sportowców tak jak kurczaki i wołowina; przecież zawartość białka np. w schabie wieprzowym jest porównywalna z filetem z kurczaka ?
Jakie mięso jest najbardziej wartościowe? Jestem na low-carb i chodzi mi ogólnie o te zawierające tłuszcz. Zastanawiam się ogólnie między wołowiną a wieprzowiną a dokładnie: - schab wieprzowy - karkówka wieprzowa - łopatka wieprzowa - wołowina rozbratel - wołowina szponder Wołowina jest podobno lepsza, bo zawiera beta-alaninę, jakieś tam ilości [...]
Czy wieprzowinę typu karkówka czy schab można ugotować na parze ? Wiem, że delikatne mięso typu ryby, drób można gotować, ale wieprzowina jest twardsza. Czy podczas gotowania na parze wytapia się z mięsa tłuszcz, jak podczas zwykłego ?
Jak to jest z tą wieprzowiną ? Czy można ją w ogóle jeść czy za tłusta ? Jakie części jeść a jakich nie ? Czy podczas ładowań wieprzowina może mieć miejsce?
Witam, wiem, że ilość kcal w mięsie jest różna bo np. jeden kawałek karkówki ma więcej tłuszczu, inny mniej. Jeżeli produkt jest nowy, zawsze szukam info o jego kaloryczności w kilku źródłach. Ostatnio przyrządzałem żeberka, i według wszelkich tabel wychodziło, że w 390 gramach jest ok 900 kcal (według niektórych nawet 1200). A po przyrządzeniu i [...]
Jak długo gotujecie schab wieprzowy lub jakiś inny rodzaj mięsa wieprzowego lub wołowego? Co polecacie? Na wrzątek czy zimną wodę? Pytam, bo chcę pierwszy raz ugotować