SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wieprzowina

  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Optymalne jest dostarczanie 50-55% energii z węglowodanów. Pozyskiwanie energii z białek i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze źródeł takich, jak jagnięcina, wołowina, wieprzowina i kurczak, wiązały się z wyższą śmiertelnością. Dostarczanie białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego ze źródeł takich, jak orzechy, masło orzechowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2019-01-06 13:38:37
  • [...] rakotwórczymi. Powstają, gdy wysoka temperatura powoduje reakcję aminokwasów wchodzących w skład białek mięsa z kreatyną. Dotyczy to produktów takich jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina, indyk, kurczak i ryba. Jak zredukować czynniki rakotwórcze podczas grillowania? Oczywiście nikt nie chciałby grillować wiedząc, że może doprowadzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2022-05-02 08:06:06
  • Jak podał portal RMF.FM: „czescy lekarze weterynarii nakazali w czwartek jednej z sieci handlowych wycofać prawie 17,5 tony mielonego mięsa wieprzowego z Polski, w którym znaleziono 60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy. Osoby, które nabyły produkt, powinny zwrócić go do sklepu”. Czy jest to gra polityczna, czy może coś jest na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2175 Data: 2021-10-08 08:07:29
  • Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4135 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1222 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • [...] Pamiętaj, że nie jest to tylko mięso, ale także produkty, które je zawierają. W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2079 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] oraz włosów. Jakie są źródła tyrozyny? Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1338 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • Wieprzowina - Tragizm Postaci

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    To Świnia podłożona przez rozum sługę Lucyfera całej ludzkości. Są dzisiaj całe miasta i wsie na kuli ziemskiej, które odżywiają się tylko sztucznie tuczonym wieprzem! Dzisiejsze masarnie tłuką tylko wieprze bo nie ma dziś w świecie rozumowców miejsca na szlachetne mięso. Świnia ma przecież za dużo „atutów" żeby z niej zrezygnować. Po 1 jest jej [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 3443 Data: 2010-06-18 17:14:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Szarpana wieprzowina. /SFD/2017/10/6/91ad70e6dbf74ec2b44c924b5f332fc4.jpg Składniki: 2kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości. Mieszanka przypraw: 1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu. 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske lub starte na tarce. 1 łyżka ostrej papryki wędzonej. 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej. 1 łyżka pieprzu cayenne. [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 7923 Data: 2017-10-06 23:22:03 Szacuny postu: 31 (cały temat: 0)
  • kasza bujlg Składniki na 4 porcję: 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny(u mnie karkówka) 300 g kaszy durum z vermicelli 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 1 papryka czerwona pęczek liści botwinki wraz z łodygami 1 duża marchew połówka cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego pęczek kolendry 750 ml bulionu [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1771 Data: 2015-06-29 15:59:24 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Duszona wieprzowina z dodatkiem jarmużu i aromatycznym kuskusem. Składniki na 4 porcje: 500 g wieprzowiny( u mnie szynka kulka) 300 g kuskusu jedna duża marchewka 200 g jarmużu 1 duża cebula łyżka octu jabłkowego 200 g grzybów( u mnie pół na pół boczniaki i pieczarki) łyżeczka pasty curry ( u mnie czerwona) 2 ząbki czosnku łyżeczka ziaren gorczycy [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1429 Data: 2015-01-14 23:02:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mięsna pizza [WIEPRZOWINA]

    Temat
    Kuchnia SFD

    Pizza low Carb/keto 0,5 kg szynki wieprzowej mielonej 2 jajka cebula łyżka koncentratu pomidorowego 50 gram salami drobno posiekałem 60 gram mozzarelli 50 gram sera gouda + czosnek przyprawa kebab gyros zioła prowansalskie papryka słodka i ostra Pieczemy thermoobieg 200 stopni na 15 minut , następnie wrzucamy pomidory,ser 2 minut i gotowe. [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 17993 Data: 2013-09-05 12:41:00 Szacuny postu: 6 (cały temat: 0)
  • Gęsty jesienny gulasz z karkówki Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na przepyszny ,gęsty gulasz ,idealny na zimne i deszczowe dni. Możecie do tego orzepisu użyć innego mięsa np.schabu wieprzowego,rostbedu wołowego lub udźca z indyka. Składniki: -1kg. karkówki wieprzowej -1kg.ziemniaków -4-5marchwii -3 [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2726 Data: 2014-10-12 08:58:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A więc jest to bardzo uniwersalna potrawa, w zależności czy ma to być posiłek z węglami czy bez :-) - 200g mielonej szynki wieprzowej - 5g masła klarowanego - cebula - pieczarki - passata pomidorowa - przyprawy: papryka mielona słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego (lub inna do mięsa) - kapusta kiszona - [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2584 Data: 2016-09-13 20:19:24 Szacuny postu: 4 (cały temat: 0)
  • Wieprzowina

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Może ktoś wytłumaczyć dlaczego mięso wieprzowe nie jest polecane dla sportowców tak jak kurczaki i wołowina; przecież zawartość białka np. w schabie wieprzowym jest porównywalna z filetem z kurczaka ?

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 13289 Data: 2005-08-16 19:55:30 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Wołowina czy wieprzowina?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jakie mięso jest najbardziej wartościowe? Jestem na low-carb i chodzi mi ogólnie o te zawierające tłuszcz. Zastanawiam się ogólnie między wołowiną a wieprzowiną a dokładnie: - schab wieprzowy - karkówka wieprzowa - łopatka wieprzowa - wołowina rozbratel - wołowina szponder Wołowina jest podobno lepsza, bo zawiera beta-alaninę, jakieś tam ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4621 Data: 2011-06-21 21:03:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wieprzowina - czy da się ugotować na parze

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Czy wieprzowinę typu karkówka czy schab można ugotować na parze ? Wiem, że delikatne mięso typu ryby, drób można gotować, ale wieprzowina jest twardsza. Czy podczas gotowania na parze wytapia się z mięsa tłuszcz, jak podczas zwykłego ?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 7393 Data: 2011-06-27 23:10:29 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Wieprzowina czy zdrowa?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jak to jest z tą wieprzowiną ? Czy można ją w ogóle jeść czy za tłusta ? Jakie części jeść a jakich nie ? Czy podczas ładowań wieprzowina może mieć miejsce?

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 7823 Data: 2011-06-26 22:36:00 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Kalorie - wieprzowina

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, wiem, że ilość kcal w mięsie jest różna bo np. jeden kawałek karkówki ma więcej tłuszczu, inny mniej. Jeżeli produkt jest nowy, zawsze szukam info o jego kaloryczności w kilku źródłach. Ostatnio przyrządzałem żeberka, i według wszelkich tabel wychodziło, że w 390 gramach jest ok 900 kcal (według niektórych nawet 1200). A po przyrządzeniu i [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 655 Data: 2017-04-05 16:58:07 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Wieprzowina i wołowina - gotowanie

    Temat
    Iron Horse Series

    Jak długo gotujecie schab wieprzowy lub jakiś inny rodzaj mięsa wieprzowego lub wołowego? Co polecacie? Na wrzątek czy zimną wodę? Pytam, bo chcę pierwszy raz ugotować

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 7497 Data: 2009-06-05 09:55:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)