[...] Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej). Niewskazane: Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson). Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu [...]
2kg kurczaka w promocji wcale nie brzmi tak dobrze %-) Im tańsze mięso tym wiadomo że gorszej jakości, szczególnie hormonalne kurczaczki.. Wieprzowina to dobre mięso, zamiast kurczaka wybierz indyka. Krewetki są świetne gdy przysmaży się je na maśle z dodatkiem natki pietruszki i czosnku. 5min roboty a wychodzą naprawdę pyszne :-)
[...] białka - ryby i owoce morza, jaja, strączki(ciecierzyca, soczewica, fasola typu jaś), podroby (wątróbka, serce). Mięso też sobie urozmaicaj - raz indyk, kaczka, wołowina, wieprzowina, dziczyzna :-)) Olej słonecznikowy jak mniemam do smażenia był? Smaż na maśle klarowanym, smalcu czy oleju kokosowym - ogólnie do smażenia wybieraj tłuszcze [...]
Wędzone, puszkowane nie za często; raz na tydzień. A świeże nawet codziennie:-)) Wołowina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, wieprzowina, kaczki, króliki... to co lubisz. Dziwny ten Twój orto - bieganie bardzo obciąża staw kolanowy. Rower w terenie też - chyba, że miał na myśli takie tam przebieranie nóżkami na rowerku stacjonarnym. Prawidłowo [...]
Witaminy i minerały z warzyw/owoców dostarczę, także to okej. Kwasy tłuszczowe postaram się z ryb (łososia toleruję i pstrąga ;d). Mógłbyś mi bardziej przybliżyć co jeść by zachować równowagę zasadowo-kwasową przy takiej diecie? I jeszcze jedno, wieprzowina raz na jakiś czas jest dopuszczalna?
http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet jak na paleo to moim zdaniem za mało mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk, owca, ryby, krewetki itp), nabiał nie jest elementem paleo. mięso dałbym do każdego posiłku. odstawił kawę, herbatę, produkty zbożowe (kukurydzę też), produkty mączne, keczup, musztardę (chyba że własnej roboty) i pił [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
6 razy dziennie kurczak... nie no teraz przesadziles w drugim kierunku:-) masz jeszcze jaja, ser, ryby, podroby inne mieso jak wolowina czy wieprzowina
więc jak to się ma do nszego mięsa __ jeżeli powiem ci że wołowina z uboju religijnego jest zdrowa a ze zwykłego uboju nie zdrowa to wywołam usmech na twojej twarzy ___ tak jak ty u mnie mówiąc mi że wieprzowina jest nie zdrowa i popierając to religią ;-)
na redukcji najważniejsza jest miska, więc na nią trzeba poświęcac najwięcej uwagi ;-) Co do źródeł białka to osobiście najbardziej polecam: kurę, jaja, ryby; chuda wieprzowina, czy wołowinka od czasu do czasu też ujdzie. Zmieniony przez - koorasy w dniu 2013-05-31 23:08:45
[...] otręby, kiełki, chleb żytni, razowy lub orkiszowy, nasiona zbóż, orzechy, migdały, owoce szuszone - białko- chude ryby i mięsa (drób, indyk, cielęcina, królik, chuda wieprzowina - nabiał- twaróg, kefir, maślanka, jogurty- naturalne - warzywa - różne i w każdej postaci - 1-2 owoce dziennie Posiłki co ok. 3h po ostatnim posiłku jak jestem [...]
[...] przeglądałam jest ich dosyć sporo, znalazłam szynkę coś w rodzaju szynki parmeńskiej(Spekeskinke) która iby nie ma koserwantów a przynajmniej nie napisano, wg skladu tylko wieprzowina i sól. Firmy Parma, w prawym rogu opakowania jest czarny narożnik z logo firmy (korona i napis PARMA). [...]
[...] swój majonez, musztardę, czy nawet sery, twarogi itp., ale wtedy spędzałoby się w kuchni pół dnia albo i więcej, a mało kto ma tyle czasu i chęci, umiejętności. Oczywiście nie opieraj diety na wędlinach czy twarogu jako podstawowych źródłach białka. Drób, wieprzowina, wołowina i inne mięsa oraz ryby powinny stanowić podstawowe źródła białka.