1Spożywajmy sześć-siedem posiłków dziennie, ponieważ przyspiesza to naszą przemianę materii oraz zwiększa przyswajanie przez organizm substancji odżywczych. 2Posiłki planuj tak aby zachować następujące proporcje między składnikami odżywczymi: węglowodany 60 [...]
Jak prawidłowo łączyć posiłki Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Tak każdy by chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i, na dodatek, jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA [...]
INDEKS GLIKEMICZNY -KLUCZ DO SPOŻYCIA WĘGLOWODANóW. Twoje zapotrzebowanie na węglowodany białka i tłuszcz podczas aktywności fizycznej zależy przede wszystkim od intensywności i czasu trwania wysiłku. Generalnie - zużycie cukrów rośnie wraz ze wzrostem intensywności ćwiczenia, a spada wraz z wydłużeniem jego trwania. Całkowite zużycie węglowodanów [...]
Byk dobrze radzi po treningu nalezy spozyc weglowodany - nawet przy rzezbie lacznie ok.100g ww. by odpowiednio odbudowac glikogen i stosunkowo szybko sie zregenerowac :) ogolnie to i tak laczny dzienny bilans kaloryczny decyduje o przyroscie/spadku wagi wiec nie nalezy sie przejmowac weglami przyjetymi stosunkowo pozno:) wegle doloz po treningu a [...]
Czy można być zarówno kulturystą i wegetarianinem? Pomiędzy wielkimi znawcami kulturystyki nie ma w zasadzie zgodności, czy jedzenie mięsa jest absolutnie zdrowe i niezbędne dla treningu, czy też nie ( chodzi przede wszystkim o obecność tłuszczów nasyconych, które stanowią zagrożenie dla serca). W zasadzie sytuacja przedstawia się tak, że kilku [...]
Panowanie nad dietą Ironia odżywiania w kulturystyce polega na tym, że o sukcesie decyduje nie to, co się robi, ale raczej to, czego się nie robi. Dlatego dziś chcielibyśmy się skupić na ośmiu najczęstszych błędach, których powinno się unikać, jeśli chce się osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Błąd 1: Dążenie do sprzecznych celów Być może największym [...]
Moc warzyw Warzywa nie zawsze mają idealny smak, ale zawierają w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, podobnie jak białka jaj, czy znane wszystkim piersi z kurczaka. Jedząc zieleninkę, także dostarczamy sobie wielu cennych maro i mikroelementów, szczególnie kiedy spożywamy je na surowo. Każdy, kogo zapytać o elementy diety, jednym [...]
PRO-HORMONALNA DIETA Co jeść, aby wywołać maksymalną produkcję hormonów w organizmie ? Chcesz powiększyć swoje mięśnie? Naucz się lepiej sterować naturalną produkcją hormonów w organizmie. Optymalne bodźce dla przyrostu mięśni to spora dawka treningu oporowego, właściwe odżywianie i odpowiednia ilość snu i odpoczynku. Gdy te wszystkie kawałki [...]
Węglowodany - charakterystyka Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Energia jest potrzebna w ogromnych ilościach nie tylko podczas treningu ale także do naprawy i budowy nowych włókien mięśniowych w procesie regeneracji. Węglowodany dzielimy na proste i złożone: Są niezbędne do pełnego wykorzystania białka przez organizm. [...]
Wiadomości ogólne Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie role regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ... Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym [...]
Posiłek po-treningowy Na początek trochę wiedzy ogólnej. Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik natomiast możemy podzielić na twardy (otręby, płatki [...]
Sztuka zwiększania masy Dobrze obmyślana strategia postępowania, plan ujmujący obecne możliwości, dietę i suplementację, to w kulturystyce rzecz podstawowa, bez której na próżno można marzyć o efektach. Dobrze obmyślana strategia postępowania, plan ujmujący obecne możliwości, dietę i suplementację, to w kulturystyce rzecz podstawowa, bez której [...]
Żywienie zaawansowane Cukry Celem, jakiemu służą w naszym przed-treningowym posiłku węglowodany – w szczególności złożone – jest zapewnienie mięśniom odpowiedniego paliwa. Dzięki temu nie wymiękniesz nagle w trakcie ćwiczeń. Kulturyści zazwyczaj nie muszą tak bardzo się martwić uzupełnianiem cukrów, – jako że rzadko [...]
Wymagania potreningowe Po treningu należy zadbać szczególnie o białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż to właśnie one posiadają najlepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Trzeba tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, oprócz pełnowartościowego białka, charakteryzują się także dużą zawartością [...]
Po treningu wrzucasz kilka składników do blendera, wciskasz "start", chwilę czekasz i masz. Koktajl. W zależności od potrzeb: białkowy, z dużą porcją węglowodanów lub sporą dawką witamin... Koktajl to łatwo przyswajalna przez organizm przekąska. Może być świetnym źródłem białka i węglowodanów. Intensywny trening powoduje duże [...]
Napoje dla aktywnych - lepsze od wody Wypocenie już tylko 1 litra może zaburzyć pracę twojego organizmu. Dlatego podczas wysiłku należy pić izotoniki. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego na siłowni jesteś szczególnie poddatny na odwodnienie. Dlaczego? Jak wiadomo, człowiek składa się z ciała, duszy i dokumentów. Na duszę i dokumenty [...]
Co zjeść po treningu? Węglowodany proste czy złożone? Otóż moim zdaniem tylko i wyłącznie węglowodany proste. Jeżeli trening odbywa się wieczorem to musi to wystarczyć, jeżeli rano lub w godzinach południowych to należy dołożyć normalny posiłek w którym już dominującą rolę mogą odegrać węglowodany złożone (np. stek, pierś z kurczaka plus ryż, [...]
Przeczytaj o... Lecznicze właściwości ziemniaków Jadalne, smaczne bulwy przyrządza się, jak wiadomo, na wiele sposobów. Dietetycy zalecają zjadanie ich nawet z uprzednio umytą skórką, której właściwości utleniające wykryto niedawno. Ponadto są zasobne w cenny błonnik. Okazało się też, że warstwa miąższu ziemniaków bezpośrednio pod skórką [...]