jadlem w diecie na masie zawsze ryz bialy i po ugotowaniu byl on miekki. przed chwla jadlem ryz brazowy, ktory sie gotowal prawie godzine i byl bardzo twardy (na opk. pisza zeby gotowac 35 min.) czy mimo wszystko za krotko go gotowalem i dlatego byl twardy?
witam, chcialem zapytac co moze byc zamiennikiem ciemnego chleba? w gre nie wchodzi owsianka, bo nie lubie, chodzi mi glownie o ryze, kasze? ryz brazowy nawet po ugotowaniu jest twardy.. dzieki z gory
[...] z owocami na słodko. Nie ulega wątpliwości, że ryż najlepiej smakuje świeżo po ugotowaniu. Przechowywany zmienia nieco swoją konsystencję i smak. Staje się bardziej twardy, zbity. Ugotowanie ryżu nie zajmuje dużo czasu. Większość odmian ryżu białego gotuje się od 10 do 20 minut. Ryż brązowy gotuje się co prawda dłużej, bo około 30 [...]
[...] węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik natomiast możemy podzielić na twardy (otręby, płatki owsiane) oraz miękki (pektyny jabłek, owoce cytrusowe, morele, śliwki). Podstawowym węglowodanem prostym jest glukoza. Jej przechodzenie z krwi do [...]