Kanapki z chlebka kalafiorowego z kurczakiem,masłem i rukolą Składniki: -kalafior ugotowany na parze, -6 jajek -pieczona pierś z kurczaka, -rukola, -masło. Wykonanie: Kalafior ścieramy na tarce,dodajemy jajka,majeranek,sól,pieprz, paprykę słodką i świeżą pietruszkę,wszystko mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do [...]
Leszcz, który nie smakuje jak ryba. %-) Składniki: -duży leszcz (to bardzo ościasta ryba, więc czym większa tym lepsza) - moja miała 1,3 kg. -2 cebule, -3-4 ząbki czosnku, -przyprawy sól, pieprz i podlaska przyprawa do ryb. Żeby nie było, że robię kryptolekramę podaje skład podany przez producenta. Lubie te przyprawy są naturalne, bez chemii i [...]
Omlet z bobem Co potrzeba: -100g ugotowanego bobu -2 jajka -2 łyżki mleka -10g masło klarowane -sól, pieprz Co robimy: Roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy bób i smażymy na klarowanym maśle, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlecik lekko się zetnie możemy przewrócic go łopatką na drugą stornę, albo złożyc na pół i jeszcze [...]
Hinduskie ziolowe curry z indykiem Składniki: 1 peczek natki kolendry liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy) 50 g swiezego startego kokosa 25 g startych migdalow albo calych migdalow 3 zielone papryczki chilli ½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy 10 g masla klarowanego (ghee) 2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego 4 ziarna [...]
Tytułem wstępu: Jak wiadomo suche mięso jest niesmaczne bo jest suche - więc żeby było smaczne trzeba zrobić tak żeby było tłuste %-) Jako, że od zalewania wszystkiego śmietaną nawet największy twardziel w końcu się obrzyga oto moja metoda: Roladki z indyczych cycków: Składniki: a) filety z cyca indyczego (może być kurzy, ew. plasterki polędwicy [...]
Kacze udka pieczone z jabłkami Co: - kacze udka (u mnie 3szt) - jabłka (piszą że najlepsze kwaśne) - majeranek, czosnek, pieprz, sól Jak: Kacze udka, opłukujemy pod wodą, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na min. 2godziny (im dłużej tym lepiej). Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki taż, żeby mięcho [...]
Makaron z cukinii z szynką długodojrzewającą Serrano wrzuciłam ten przepis pare dni temu do "Kuchnia SFD", ale myslę, ze modki się nie pogniewają, jak tu też dodam (bo byc moze tam nie każda Ladies zagląda i przebija sie przez wiele stron tematów). Mój kolejny kulinarny eksperyment, tym razem z cukinią w roli głównej. Jak wiadomo, jest to bardzo [...]
Roladki z indyka z szynka parmeńską, mango, kokosem i czosnkiem Co potrzeba: - 500g piersi z indyka - 250g mango - 5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej - kilka ząbków czosnku (w łupinach!) - 20g wiórków kokosowych - sól, pieprz, suszony czosnek Co robimy : Filet z indyka myjemy, kroimy na 5 plastrów i delikatnie rozbijamy [...]
dynia nadziewana komosa ryzowa z daktylami i pistacjami bardzo smaczne wegle do miesa pieczonego czy cos :) (dynia - chodzi mi o takie mniejsze nie wiem jak sie nazywaja po polsku, albo butternut squash) skladniki (bez proporcji bo to mozna sobie zmieniac w zaleznosci od tego co lubimy): -mala dynia taka [...]
Pasta soczewicowo-jajeczna Składniki: - soczewica czerwona (70 gram suchej) - 2 jajka - sól, pieprz, musztarda (wg. smaku) - kurkuma (opcjonalnie) Soczewicę i jajka ugotować (jajka na twardo). Rozgnieść (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków), przyprawić i wymieszać. Podana proporcja jest przykładowa, można ją zmieniać w zależności od upodobań (można [...]
Hummus Składniki: - 5 łyżek sezamu - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka oleju sezamowego - sok z cytryny (wystarczy połówka) - maleńki ząbek czosnku - 250 g ugotowanej ciecierzycy (najlepiej przestudzonej) - 80 ml przegotowanej, zimnej wody - 1 łyżka olej sezamowego (ja nie miałam, a i bez niego wyszło ok ;-)) Sezam delikatnie prażymy na patelni. Ostudzony [...]
MÓJ PIERWSZY CHLEBEK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE Tak się składa, że szukałam i szukałam i na tym forum nie znalazłam takiego przepisu, więc wrzucam taki wg którego robiłam chlebek. ZAKWAS BEZGLUTENOWY: 10 dag mąki gryczanej (można inną bezglutenową, ale ja akurat taką miałam, można też zrobić 2 zakwasy z dwóch różnych mąk, ale ja już nie chciałam [...]
jak ktoś lubi wątróbkę to polecam takie cuś (znalazlam w necie, ale przetestowalam, lekko zmodyfikowalam i jest pyszne - można zamrozic i doskonale nadaje sie do kanapek na szybko :) Pasztecik wątróbkowy Składniki, około 4 porcje: • 400 g wątróbek kurzych • 150 g masła • 1 mała cebula cukrowa (zwykla tez da rade), pokrojona w kosteczkę • 2 [...]
Pokierowana przez Arphiel, wrzucam tutaj: Przepis na żurek bez zakwasu, który to przepis jest często uprawiany w moich stronach: woda - 1,5 l woda z ogórków kiszonych/kwaszonych - 1- 1,5 szklanki (zależy od gustu) ziele angielskie - 5 kulek liście laurowe - 5 szt. mięsko tłuste albo kiełbasa domowa ząbek czosnku 100 g śmietany 18% opcjonalnie [...]
Coś dla fanek jajeczek i pomidorów, oparte na przepisie izraelskim potrawy zwanej shakshooka. Warzywa z jajkami ------->przepis podstawowy<-------- 3 jajka 1 puszka pomidorów całych (w sezonie pomidorowym zamieniamy na świeże) 1 duża czerwona papryka słodka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli/może być parę kropli tabasco zamiennie [...]
Makaron z pełnej mąki z makrelą wędzoną Bardzo lubię makrelkę, ale pasty mi się znudziły, znalazłam przepis na makaron z makrelą na ciepło, bardzo smaczny. Mięso z dużej makreli wędzonej ok 150g Makaron z mąki z pełnego przemiału 50g 1 papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę 1 cebula (najlepsza szalotka) Groszek zielony lub fasola - ok 100g [...]
Niestety bez fotki, ale gwarantuję, że jest pyszne i strasznie proste w wykonaniu. Mojemu mężowi łosoś tylko w takiej postaci smakuje. Łosoś z grilla w marynacie z mleczka kokosowego SKŁADNIKI: filety z łososia pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy pół opakowania mleczka kokosowego (200 ml) olej do natłuszczenia rusztu (naczynia żaroodpornego) [...]