no niestety z tym majonezem to słabo jest, bo on bardzo fajnie do daje smak poniżej bardzo fajny przepis na sałatkę z brokułów, nie ma ona wcale wyglądu, ale smakuje wyśmienici - tytko ten nieszczęsny majonez, bez którego to nie będzie to dwa brokuły, dwie cebule 2 x piersi z kurczaka ugotować na bulionie, potem pokroić w kostkę (1cmx1cm) na tym [...]
Również mam pytanie :) Od paru dni codziennie jestem spuchnięta w okolicy stóp/kostek/łydek. Twarz i reszta ciała w normie. Zastanawiam się co może wpływać na zatrzymanie wody akurat w tym rejonie i chciałabym wykluczyć parę możliwości żeby nie błądzić jak pijane dziecko we mgle :) Prowadzę siedzący tryb życia - pracuję przy komputerze, w domu. [...]
Witam. Białko o bardzo dobrej rozpuszczalności. Smak – truskawka też był bardzo dobry, choć nieco za słodki. Jak zobaczyłem te wszystkie "E" w składzie to też się zacząłem zastanawiać, co z tym białkiem jest nie tak? E466 E330 E150, kolejno: sól sodowa, kwas cytrynowy, karmel. Czyli po prawdzie do tej części nie można się [...]
Czołgu, ale w Lisnerze a'la Matias co Cie tak przestraszyło? Benzoesan sodu? "80% filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus)* olej rzepakowy substancja konserwująca (benzoesan sodu)"
Czołgu, ale w Lisnerze a'la Matias co Cie tak przestraszyło? Benzoesan sodu? "80% filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus)* olej rzepakowy substancja konserwująca (benzoesan sodu)" To nie były chyba te bo skład by zdecydowanie dłuższy :-) był na pewno glutaminian monosodowy i coś jeszcze. I to były takie z wiaderka z solanki a nie z [...]
Ta jeest! Trzeba z wiaderka kupować z solanki, na godzinę -2 przed spożyciem wrzucić do wody z łyżką octu ( sól wypłukuje, jędrności dodaje), wyciągnąć, opłukać i zrobić jak się lubi..w oleju, śmietanie czy w czekoladzie;-) Te lisnerowskie nawet obok takich nie leżały;-) No właśnie tak robiłem... póki nie przeczytałem skłądu tej solanki :-)
Masz Ci los! W kosmos poleciały dwa przepisy, które tu umieściłam To jeszcze raz- dwa wytrawne ciasta, które spokojnie mogą zastąpić chleb i dają możliwość improwizacji. Ciasto ciecierzycowe namoczyłam na noc 140 g ciecierzycy, rano ugotowałam. Podsmażyłam na maśle rozdrobnioną cebulę, w blenderze rozdrobniłam migdały (nie na mąkę, tylko na [...]
kaszmirka musisz zakwas nastawic to proste po prostu mieszasz tyle samo maki zytniej i wody cieplej i zostawiasz w cieplym miejscu, następnego dnia dodaj kopiasta łyzke , możesz więcej maki i wody i mieszaj i tak codziennie, po około trzech dniach powinno babelkowac i kwśno pachnic, jak chcesz przyspieszyć to od razu dodaj trochę drozdzy to bedzie [...]
Hmmmm ... po odłożeniu dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek... piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku.. nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić... Moze nastepny wyjdzie lepszy :-D Zmieniony przez - natasza__ w dniu [...]
Słuchajcie, czy ktoś ma doświadczenie w kiszeniu buraków? Poszukałam w necie, przepisów jest sporo, ale niektóre zalecają "zbieranie z powierzchni płynu tworzącej się pleśni"88-O , a pleśń, z tego, co wiem, najzdrowsza nie jest...Są tacy, którzy wykorzystują suchy razowy chleb, inni tylko wodę i sól, jeśli ktoś ma porady praktyczne- będę wdzięczna.
O, znalazłam wątek kucharski :) jeśli w jakiś sposób mogę Wam pomóc przy wypieku chleba to możecie pytać piekę chleby od kilku lat, mogę się podzielić dojrzałym zakwasem a dla chętnych zostawię przepis na mój ulubiony chleb z maki żytniej 2000, na zakwasie, nie jest trudny, wymaga tylko ciepła i czasu Chleb radzieckiego żołnierza Składniki: 375 [...]
Mel, dodałam tylko sól, trochę pieprzu i garam masala. W przeciwieństwie do pasztetu ze strączków nie lubię tu sypać dużo przypraw, bo takie gofry przeważnie nie stanowią u mnie dania samego w sobie. Gdyby miały takim być to polecam koniecznie podawać z jakąś surówką, a do samych gofrów zrobić zaś sos/podać z kleksem śmietany/ masłem, które się na [...]
dynia nadziewana komosa ryzowa z daktylami i pistacjami bardzo smaczne wegle do miesa pieczonego czy cos :) (dynia - chodzi mi o takie mniejsze nie wiem jak sie nazywaja po polsku, albo butternut squash) skladniki (bez proporcji bo to mozna sobie zmieniac w zaleznosci od tego co lubimy): mala dynia taka [...]
Tak se myślę, o tych warzywach w puszkach, owocach też, bo już któryś raz z rzędu trafiam na wypowiedź, że należy unikać - w kwestii cukru sprawa jasna, ale tak ja u mnie np. mam porobione przetwory, i zamiast puszek, mam w słoikach, a technologia przygotowania sądzę ta sama , woda, sól, wekowanie, pasteryzacja, piwnica i do lata:) No i wędzona [...]
a o tym to nie pomyslalam %-) - u nas to spokojnie do dostania w orientalnych sklepach @-) (tajskie, chinskie i w supermartketach na polkach z sosami swiata) to wtedy dodaj sol do przepisu bo fish sauce jest fermentowany z sola
Mali do rozkładu wliczasz to co zjesz i jednocześnie co powinno być wliczone. Czyli przykładowo robisz zupę z kaczych nuków i marchewki, pietruchy, selera i kaszy. Selera nie chcesz jeść bo w zupie jest dla smaku/aromatu to wliczasz kaczkę, marchew, pietruchę i kaszę :-) Do zupy dodaj to co lubisz - ja lubię np. kasze pęczak w zupach no i [...]
Wygrys: ja szukałam u mnie i brak...nawet w Szwecji rozglądałam się!@-| jak znalazłam matjasy to i tak były z dodatkiem cukru...:-> ja mam na myśli takie śledzie z beczki:-) Zmieniony przez - Mali w dniu 2012-12-17 19:14:10 one są trochę podobne do tych z beczki, tylko trzeba je wymoczyć ale nie wiem czy myślimy o tym samym - ja mam na myśli [...]
deja vu- ja jem często w formie zblendowanej : awokado + daktyle + kakao ciemne + cynamon + migdały i wiórki kokosowe albo też guacamole- awokado + czosnek + pomidor + papryczka chilli + sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny ;-) bez przypraw też mi przez gardło nie przechodzi %-)