Ocet baslamiczny nadaje sie w tej metodzie jak najbardziej. Mam nawet taki wyprobowany i ulubiony przepis na dressing z ksiazki Montignaca. DRESSING "BALSAMIC VINAIGRETTE" Proporcje na jedna szklanke Potrzebne jest: - 3/4 szklanki extra-virin oliwy z oliwek - 1/4 szklanki bulionu - 3 lyzki octu balsamicznego (to maja byc takie duze [...]
Ja uzywam zwykle "Balsamic Vinegar of Modena". Nie wiem jaki jest dokladnie jego sklad, ale podaje Ci stronke zebys poczytala (jak masz chec oczywiscie) o technologii produkcji tego specyfiku . http://www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html Jak wspominalam juz, w przepisach Montiganca jest ten rodzaj octu uzywany z powodzeniem. [...]
Dyskusja o chlebie jest bardzo ciekawa, bo też i mój problem. Nie zawsze mam czas upiec chleb z mąki z pełnego przemiału, a czasami musli z mlekiem sie trochę nudzi, wiec dzisiaj zjadłam pumpernikiel(aż 4 kromki) z serem białym chudym maślankowym. Czy to jest dozwolone? Czytałam,ze pumpernikiel od biedy można, bo nie az tak wysokiego IG, ale skład [...]
Nie wiem czy jest sens dalszej dyskusji na temat chleba. Odnosze wrazenie, ze teorie tutaj sa jakby troche inne i mijaja sie po drodze skutecznie. My tutaj fani jestesmy Montiganca i zadne inne "prawdy" nie moga miec miejsca . "Chleb wyrabiany z rafinowanej maki jest kompletnie pozbawiony wszystkich skladnikow potrzebnych do [...]
Witajcie.Moja przygodę z MM rozpoczęłam od kontaktu ( internetowego )z przychodnią ASMED - www.asmed.hg.pl - doktor Andrzej Szczerek. Dostałam mały zeszycik w którym streszczono podstawowe zasady diety HML opierającej sie na indeksie glikemicznym i podstawowe menu dla fazy I i II .Potem przeczytałam wszystkie dostępne książki o MM i miałam [...]
Cześć! Jestem tu nowa, ale być może zdecyduję się zagościć tu na dłużej :)) Chciałabym poznać Wasze osiągnięcia na MM, tzn. ile udało Wam się zrzucić kg i w jakim czasie? I jeszcze jedno: Bardzo lubię taki fajny chlebek firmy Mastemacher - żytni pełnoziarnisty, skład: rozdrobnione ziarno żytnie, mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól , drożdże. Czy [...]
Sandra już podaje ci przepis, a więc ugotuj soczewicę ok. 6 min. i niech dojdzie pod przykrywką, na patelni na oleju podsmaż cebulkę i albo kiełbasę, albo kawałki np. piersi z kurczaka. Po odcedzeniu soczewicy wymieszaj to wszystko i jeżeli lubisz dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz albo ostrą paprykę. Soczewica zielona ma IG 22, więc śmiało [...]
To jeszcze raz ja, jeszcze nie zaczęłam, a już kombinuję. Mam sprawdzony(poza metodą oczywiście) przepis na surówkę i zastanawiam się czy nadaje się do przerobienia na MM: 1/2 kg marchewki 0k 3cm kawałek świeżego imbiru(pychota) łyżka miodu (zamiennie fruktoza????) ew. trochę wody sól marchewkę i zmrożony(bo łatwiej) imbir zetrzeć na drobnej [...]
Weroniko, dzień dobry- nie było mnie, ale nie mam się czym chwalić- załatwił mnie długi weekend ze znajomymi. Co prawda wykluczyłam złe produkty, ale na musztardę, kupny majonez itd. nie miałam wpływu. No, ale nie przytyłam. Teraz moje pytanie: soczewicę zieloną płuczę, odlewam wodę i taką mokrą trzymam ok. 10-20 min, w tzw. międzyczasie gotuję [...]
Simplyme jeśli chodzi o dżemy możemy jeść te słodzone wyłącznie fruktozą ja osobiscie widziałam takie w wybranych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością Mam jeszcze pytanie,prosze o ocene chleba który ostatnio znalazłam i mnie osobiście wydał się zgodny z MM,wcześniej przeszukałam całe miasto i nigdzie nie znalazłam odpowiedniego chleba [...]
Znalazłam chlebek (Pisze, żę zytni pełnoziarnisty... ) ale nie jestem pewna...czy moge go jesc.Oto sklad: lamane ziarno zyta, maka zytnia razowa, sol, drożdże, woda...i syrop skrobiowy -> nie ejstem pewna, czy jest to dozwolone... czy wszystko jest OK? Mmonikaa
[...] durum, bo to twrda pszenica. ja znalazłam makaron wstążki też 100% durum. czy on jest dobry?proszę o odpowiedź fajna ta dietka, stosuję ją od 3 dni(wcześniej już też miałam przygody z montignackiem al ezawsze miałam przerwy: wakascje ,piwko itd. ., a już waka idzie w sół. poza tym wstaję codziennie o 7 rano z ogromną ilością energii.papa
BOB, podam sprawdzony maminy sposób - nie ma bata żeby nie wyszedł Potrzebne jedno jajko, 2 łyżeczki musztardy (ilość musztardy zależna od walorów smakowych, oczywiście musztarda jak się uda to bez cukru), szczypta soli, szczypta fruktozy (niekoniecznie) i olej (archaidowy, słonecznikowy...). Produkty najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową [...]
Witam! Wczoraj zrobiłam majonez, nawet niezły w smaku. Potrzebne jajko, olej (ja miałam słonecznikowy), odrobina octu winnego lub cytryna, sól, pieprz, śmietana lub jogurt, fruktoza lub słodzik. Zrobiłam go w wersji lowcarb czyli ze słodzikiem i śmietaną. Jajko należy sparzyć wrzątkiem, żeby nie było potem niespodzianek. Żółtko wpakowałam do małej [...]
Witam Wszystkich serdecznie, Jestem nowa, i proszę kogoś cierpliwego o pomoc, ponieważ nie chciałabym popełniać błędów. Czytałam większość postów, ale mam parę pytań i będę b. wdzięczna za poradę :) Chcę (muszę) zrzucić około 4kg i zdaję sobie sprawę, że musi to być dieta ścisła, bez odstępstw – Faza I. Najwięcej mam problemów ze [...]
Dzienx za pomoc. U mnie w najblizszym spozywczaq czekolady bez cukru (mleczna i deserowa) po 2,70.Co myslicie o masle orzechowym? takim prawdziwym, np Sante ( b-2g, w-11g, t-53 g, sklad:prazone orzeszki ziemne, olej roslinny, cukier, sol)Chyba jest ok. W sumie cukier jest, ale gdzie go nie ma a wszystko zalezy od wypadkowej, prawda? Pozdro!
Pscoolka, mowilem o masle orzechowym(miazga z orzeszkow, cukier, sol, olej), a nie kakaowym, a to cos zupelnie innego. Co myslicie o innych rodzajach makaronu niz spaghetti np. gniazdka (100% durum). Jakie maja IG? Czy je tesh nalezy gotowac al dente? Pozdrawiam!