Kiedyś z tesco brałem bo kilogram kosztował 29 zł, już obrane jedynie ogonki miały, ale były normalnie na patelnie wrzucone z 20 min potem sos słodko kwaśny tao-tao, i potem za ogonki się łapało i odgryzało, mniam
Ja jak mam miksa już gotowego to się nie bawię, jogurt naturalny i jazda, ale mozna się pobawić, dodać łososia, kurczaka, krewetki koktajlowe, mozarelle, dodać dodatkowe warzywa, oliwki, posypać sezamem prażonym, jakiś sos tabasco dodac jak kto ostre lubi
Chce zrobić taki sos paprykowo - pomidorowy. 3 papryki zetrę na tarce na drobnych oczkach a pomidora przecisnę przez sito. Wszystko przełoże do garnka. Ile to gotować żeby warzywa nie straciły za bardzo wartości? Czym doprawić? Sól i pieprz wystarczy? Gotować to pod przykryciem czy bez?
Polecam"tradycyjnie" pieczonego bez folii i rękawów w miodzie, soli, pieprzu i soku z pomarańczy. Do tego warzywka pokrojoe i również podpieczone, a do warzywek sos kawowy. Lekko słodkawe danie wyjdzie, ale będzie przepyszne Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-10-18 21:24:05
A cebulę i czosnek to nożem po prostu drobno posiekać? Czosnek chyba jednak odpuszczę, bo jak ostatnio robiłem sobie sos czosnkowy, to mnie potem chyba z 20 godzin takie nieprzyjemne uczucie trzymało, ale reszta git. Dzięki :-)
tak, wszyscy zamawiają ten sos akurat z holandii i wiedza ile ma kcal }:-( wpisalem po prostu nazwe tego sosu w google i dodałem magiczne "kcal" oto co znalazłem na pierwszej lepszej stronie http://www.fatsecret.nl/Diary.aspx?pa=fjrd&rid=1269434 ....
Łopatkę myjesz,kroisz na dość grube plastry ,przyprawiasz (sól,pieprz,czosnek,papryka słodka) i posypujesz delikatnie mąką (lub nie,jak nie możesz,ale dzięki temu sos będzie gęsty), zesmażasz mięsko na patelni z tłuszczem ,parę min,obok zesmażasz pieczarki w tym czasie razem z cebulą, dodajesz do podsmażonego mięsa,podlewasz wodą (ok.1/2 szklanki) [...]
Ja zawsze polewę robię z jogurtem naturalnym. Na przykład 100-150g jogurtu i 20-30g WPC SFD Econo V2. Tylko trzeba pomieszać solidnie przez 1-2 minuty łyżeczką, ale wychodzi bardzo fajna konsystencja. Zaraz będę robił właśnie pancake'a z taką polewą :-) Sos na ryż? Chiński z pudliszki %-). Prostszego nie znajdziesz, lol.
jak zrobic, zeby to najlepiej współgrało - chce włożyć wszystko do blachy, do piekarnika i już - na szybko - i zeby wyszło prawie jak z pizzeri - kurczak, brokuły, ser, sos czosnkowy np ? wrzucić jedno na drugie i na góre ser?
Sorry Bronti, zupełnie zapomniałam, nie mam głowy ostatnio :-) Marynatę do rostbefu robię tak : oliwa,sos sojowy,miód,rozmary,pieprz. Zazwyczaj wszytkiego leję "na oko" , mięso delikatnie tłukę pięścią, później marynuję przez kilka h. przed smażeniem wyciągam wcześniej z lodówki ok.40min. Podaję mięsko pokrojone w cienke plasterki.
W tych czasach nic ńie jest zdrowe %-) świnie hodowane na sterydach, warzywa gmo, więc sos z torebki to samo zdrowie. A czy smażone czy gotowane bez różnicy.
Nie cukrem bym sie martwił jeśli chodzi o cudach zawartych w tych magicznych proszkach ;-) Zawsze mozna pokroić drobno warzywka, podsmażyć, zalać mała ilością wody i zagęścić czymś. Na koniec doprawić i jest super sos w 5 min Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-05-26 20:23:45