jak najbardziej możesz :-) sól himalajska będzie najlepsza, ale morska również jest okey !! kurkuma, pieprz w każdej postawi, oregano, bazylia, estragon, zioła prowanslskie, ogólnie wszystkie przyprawy jakie chcesz. uważaj tylko na gotowe miksy, czytaj składy, bo nieraz siedzi tam olej, cukier i wzmacniacze.
Kacper zawsze możesz kupić przecier pomidorowy (sugeruj się, czy tam są tylko pomidory, czy jakieś inne cudne dodatki, kupuj z jak największym % pomidora w pomidorze) bez cukru. Polecam tanie - z auchana przeciery 99% pomidorów i sól. Dodajesz przypraw takich jak bazylia, oregano, cząber, czy czosnek niedźwiedzi, pieprzysz dosalasz i pycha !
[...] chia. Podaję przepis jakby ktoś chciał zrobić ciasto :-) GRECKI SERNIK Z CHIA Składniki: Spód 1/2 szklanki migdałów 10 sztuk daktyli 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli Masa serowa 700g g jogurtu greckiego 40 g nasion Chia 200 ml wrzącej wody 25 g żelatyny 2 łyżki odżywki białkowej ½ szklanki ksylitolu lub innego słodzidła Wierzch [...]
Picie tej mikstury 5 razy w tygodniu z pewnością nie jest optymalnym rozwiązaniem. Nie każdy musi się ze mną zgadzać, ale wrzucanie masła i oleju do kawy to kompletny wymysł. W dodatku równie dobrze można zrobić mały (wartościowy) posiłek w tym samym czasie co taką kawę. No i przechodząc do meritum, olej kokosowy to nie jest to samo co MCT. [...]
W spaghetti nie ma nic złego, jeśli będzie z makaronu dobrej jakości - durum/pełnoziarnisty, z mięsem o znanym składzie, nie jakimś paczkowanym mielonym. Plus pomidory/passata, anie jakas tablica Mendelejewa zwana Fixem. Żaden olej uniwersalny, tylko jakiś dobry - rzepakowy zimnotłoczony, a jeśłi chcesz podsmażać mieso - oliwa, masło klarowane. [...]
Mięso wołowe bez wątpienia jest jednym z zalecanych i najlepszych źródeł białka. Dlatego też warto od czasu do czasu (z uwagi na cenę) wprowadzać je do naszej diety. Przygotowanie wołowiny w formie steka wymaga pewnych podstaw, bez których ciężko o dobry posiłek. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na: 1. Zakup elementu z krów mięsnych, a nie [...]
Odnośnie buraka to polecam wam super ekstra surówkę z buraka i jabłka ( super puszna i na surowo :) ) ja robie tak. 2 buraki na tarce na największych oczkach , jedno jablko tak samo , połowa czerwonej cebuli w drobna kostkę , sól , pieprz do smaku , skropic cytrtyna , łyzka oliwy lub rzepakowago . Rewelacyjnie pasuje do mies wieprzowych i [...]
[...] pompuje woda. ja przy zastosowaniu gliceryny mam retencję max. pompa masakra. jednak nie daje ona sama w sobie jako tako przyrostow:-) bardziej umilacz treningu. jednak mechanizm dzialania kreatyny jest zupelnie inny. co do soli chyba nawet w dziale doping czytalem, jak chlopaki kupowali kapsy puste i wsypywali sol i lykali w takiem formie :-)
Znalazłam jeszcze cos takiego na Internecie. Postaram się jeszcze dzisiaj iść do Biedronki i zobaczyć z tej książki chociaż nigdy nie zwróciłem uwagi żeby gdzieś była ;) Chleb całe ziarno woda, mąka (żytnia 23%, pszenna 8%), słonecznik, siemię lniane, sól, drożdże, olej rzepakowy, miód piekarski, mąka słodowa jęczmienna, ekstrakt słodowy [...]
To teraz zaintryguj się Koleżanko tym: "Składniki: mąka ŻYTNIA (61%), woda, maślanka 6,0% (MLEKO, maślanka ), sól." Jest to chleb żytni z maślanką z Biedronki, więcej: https://www.biedronka.pl/pl/pieczywo?page=skladniki Kochany chlebek
[...] człowieka (DL50 - ilość substancji, która powoduje zgon połowy badanej populacji). To znaczy, że przeciętny człowiek umrze po jednorazowym spożyciu ok. ćwierć kilograma soli. Tak więc jak widać od wszystkiego można się przekręcić, jeśli spożyje się tego za dużo. Nie chciałbym się wypowiadać na temat ile jakich aminokwasów można bezkarnie [...]
Atomic a jakie jest Twoje zdanie o pieczywie "Wasa" ??W 100 g ma 15 gram błonnika,62 gramy ww,11 gram białka. Skład:Maka zytnia płatkowana,razowa maka pszenna,ostręby pszenne,płatki owsiane,sól. Zamiast chleba razowego sie bedzie nadawało?Bo juz mi razowiec bokiem wyszedł :)) Ps Sorki że odświerzam stary post ale po co zakładac nowy [...]
Dokładnie, poziom wapnia nie ma praktycznie nic do kamicy. Tak się składa, że szczawian wapnia jest solą bardzo słabo rozpuszczalną w wodzie. Dlatego związek ten ma tendencję do łatwego wykrystalizowywania z moczu. Powstaje on bardzo łatwo. Kwas szczawiowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, zaś jonów wapniowych we wszystkich płynach organizmu i [...]
CO DO TEGO CYTRYNIANU MAGNEZU chodzi o to ze karnityna z kw cytrynowym i jonami Mg tworzy sól (piszą ze nie higroskopijna - nie chlonie wody) tak woec wiadomo o co chodzi karnityna to B-hydroksy-G-trimetyloaminomaslan a reszta to zwiazki w ktorych bierze udzial i to nie do konca bo nazywajac ja cytrynianem magnezu to sie moim zdaniem blad [...]
ja robiłem do tego mix-piwo, oliwa, sos sojowy, papryka, sól, majeranek i czyms takim smarowałm mieso na grilu najlepiej pedzelkiem raz z jednej raz z drugiej Wojtas