[...] boczek) i jajka. Nabiału nie wolno. Źródła tłuszczy to tłuszcz z w/w, awokado, a także różne oleje z pierwszego tłoczenia (oliwa z oliwek, oleje z orzechów, olej kokosowy), masełko, smalec:-D Do woli jesz warzywa krzyżowe, ich do bilansu nie wliczasz. Codziennie wypisak z diety do kontroli. Oczywiście do poczytania wszystkie linki z regulaminu.
oliwa polewac surówki, warzywa, dodawac do mies ale nie smazyc na niej długo ani nie gotowac(o ile si enie myle oliwa utlenia sie w 120 stopniach C.) smalec jest tłusczem stałym (jak i olej kokosowy) ma wysoka temp. utleniania wiec mozna na nim smazyc. W cale nie jest zły jest dobrym nosnikiem kwasłów tł. nasyconych i jednonienasyconych a [...]
[...] (ryze kasze platki owsiane ziemniaki chleb razowy) tłuszcze, no i tutaj jest zreguły najwiecej prblemów. wiec musisz poczytac ale jest to oliwa z oliwek olej zepakowy lniany smalec tran(wszystko na zimno tłoczone-oprocz smalcu:) jedno ma byc do smazenia inne do picia na zimno. te stałe takie jak olej kokosowy czy smalec uzywaj do smazenia(olej [...]
Do obróbki termicznej nadają się tylko tłuszcze o bardzo dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych- takich jak smalec, olej kokosowy, masło, oliwa z kolejnych wytłoczyn. (Chociaż z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego sprawa jest bardziej skomplikowana, bo dużo zależy od paszy...) Oliwa z oliwek nierafinowana, z pierwszego tłoczenia z powodu dużej [...]
[...] znowu zarzuce lniany :) /SFD/2016/11/27/c5fe5a66cd94421caa602cc447b0e219.jpg Zmieniony przez - Psotnicky w dniu 2016-11-27 21:50:38 AJĆ zapomniałem wliczyć w 2 i 3 posiłku smalec bo schab i filet smaże na smalcu i nie żałuje go więc dojdzie więcej tłuszczy, czyli będe musiał troche ich obciąć z oleju lnianego hmm? Zmieniony przez - Psotnicky w [...]
[...] łącznie z nowotworami i otyłością. Może prowadzić do zachwiania bilansu pokarmowego. Jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec, olej palmowy, masło kakaowe KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE Tłuszcze te są zazwyczaj płynne w temperaturze pokojowej, ale mogą krzepnąć po ochłodzeniu (w lodówce). [...]
[...] się zmieniają- raz tłuszcz, raz węgle, raz diety białkowe. Bądź tu człowieku mądry. Chociażby informacje na czym można smażyć pokazują jak to się zmienia. Raz najlepszy smalec, olej kokosowy i masło klarowane. We wszystkich poradnikach zdrowia w telewizji czy sieci- oliwa i olej rzepakowy- niby też dietetycy kliniczni i Ci zwykli magistrzy [...]
[...] niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do [...]
[...] Niedługo sam zaczne cos podobnego stosować tylko niestety nie moge jesc orzechów ani sera białego:) Ogolnie to tłuszcze dostarczaj z: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, smalec, olej kokosowy, orzechy włoskie, olej lniany, siemię lniane, tran. Orzechy ziemne jedz dla smaku a nie dla uzupełnienia tłuszczy. Podsumowując: kup oliwę, smalec i [...]
[...] : http://www.naturalna-medycyna.com.pl/10-sprawdzonych-zdrowotnych-wlasciwoci-oleju-kokosowego.html (Warto przeczytać całość). Może też inne tłuszcze nasycone: masło, smalec lub tłustsze mięso by pomogły. Nie wiem, czy pijasz kawę - w bulletproof coffee masz połączenie obydwu tłuszczy - nierafinowany olej koko i masło: [...]
[...] a na takie tutaj kładziemy nacisk. - Musztardy nie wliczaj w bilans, jeśli smażysz na oliwie - zamień ją na tłuszcz, który bardziej się do tego nadaje (olej kokosowy, masło klarowane, smalec). - Owoce z jogurtem to nie jest pełnowartościowy posiłek ;-) - Bilansuj posiłki, niech każdy ma WARTOŚCIOWE źródło białka, węglowodanów i tłuszczy
[...] na zakwasie? :-> Widzę, że chyba smażysz na oleju rzepakowym, a to średnia opcja. Zawsze warto smażyć na stałych tłuszczach takich jak olej kokosowy, masło klarowane i smalec. No i dużo masz jakichś jogurtów, jogurcików z truskawkami... Nie jesz węgli na noc? :-> Co do rozkładu to za bardzo nie pomogę, ale Ty masz dużą aktywność, więc [...]
[...] chleb żytni na ZAKWASIE (ten, który kupujesz odpuść - po jego wartościach odżywczych widać, że jest podejrzany, zobacz ile ma tłuszczu. TŁUSZCZ: tłuste mięsa, tłuste ryby, smalec (również gęsi), tłusty drób (kaczka, gęś), masło, olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek (nie do smażenia), ewentualnie orzechy (najlepiej moczone wcześniej) + [...]
[...] owoców (które z reguły są dosładzane z dodatkiem oleju ) na rzecz świeżych. Dlaczego uparłeś się na płatki owsiane? ostatni posiłek może wyglądać coś na wzór 5. Nie samą kurą człowiek żyje. Można smażyć, ale trzeba wiedzieć na czym i w jaki sposób. Olej kokosowy/masło klarowane/oliwa z oliwek nawet smalec. Rekomenduje osobiście kokosowy.
[...] żywnością. Koniecznie kup kokosowy virgin, co znaczy, że ma zapach i smak kokosa. w przeciwnym wypadku jest rafinowany. Olej kokosowy jest w słoiczku, z wyglądu przypomina smalec, ma stałą konsystencję, a jesli bedzie w wysokiej temperaturze przechowywane, zmieni sie w ciecz. Idealnie nadaje sie do smażenia, a w bezposrednim spozyciu jak dla [...]
Dalej - zamien te oliwe na lyzke masla lub dobrego smalczyku. Swinke tez usmaz na smalczyku, niech ma ;) Nie jesz wegli, wiecej tluszczu tylko Ci dobrze zrobi ;) Miałem to samo pisać! Won z tłoczonymi oliwkami. Traktuj je jak cenny "dodatek do sałatek". Ja chyba tylko formę do pieczenia smaruję oliwą bo szkoda mi smalcu i masła. Smalec, masło, [...]
Nie, ani smalec, ani olej kokosowy nie będą najlepszym wyborem. ;-) O ile samą „przydatność” do smażenia w przypadku kokosowego możemy porównać do oliwy, to jednak pod względem zdrowotnym przegrywa z nią w każdym aspekcie. Natomiast smalec, czy inne źródła tłuszczu zawierające cholesterol, ze względu na jego utlenianie, nie będą najlepszym [...]
Jak smażysz na rzepakowym to zmień na smalec, masło klarowane albo olej kokosowy (do kurczaka osobiście polecam to ostatnie). A figura startowa świetna!