[...] alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? Czego unikać w pokarmie „na masę”? Czy smażenie jest niekorzystne dla serca? Najlepsze źródła protein Ile mam dostarczać białka? Jak to przenieść na pokarm? Najlepsze źródła węglowodanów A czy mogę stosować carbo, [...]
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to: - co smażymy, - w jaki sposób, - na czym, - jak długo. Przestrzegając [...]
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów. 1. Gotowanie Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np: 1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób [...]
[...] razem podgotować i wychodzi z tego taka ala zupka, zależy jak dużo wody wyparuje, nie dość, ze pożywne i fajne składowo , mięso przygotowane w zdrowszej formie niż ciągłe smażenie itp. to na dodatek jest ono mega chrupkie i takie jakby w formie gulaszu, kurczak rozpada się w ustach, a jak go gotuje samego to z reguły jest znacznie twardszy i [...]
[...] obecnie jestem od 2 lat na tak ścisłej diecie.Chodź wezmę w nakładanie na mieście ryż i udko z kurczaka mam mdłości czasem bóle brzucha wystarczy chyba że są tam przyprawy i smażenie w kiepskich warunkach. Jem nabiał i to sporo ale kupuje tylko z eko targów specjalnych śmietana, kozi ser., kefir. Mleka samego w sobie nie jem a takie pasteryzowane [...]
[...] pokarm: ma za dużo soli ma za dużo węglowodanów ma za dużo tłuszczy (często w konfiguracji trans) często mięso poddawane jest obróbce szkodliwej dla zdrowia (długotrwałe smażenie) istnieją poważne wątpliwości odnośnie oleju stosowanego w gastronomii oraz jego wymieniania (kumulacja toksyn) ma za mało zdrowych tłuszczy jest ubogi w witaminy i [...]
[...] to jest najwygodniejsza opcja - kanapki ;/ ) 3. 130g piersi z kurczaka/155g ryby + 75g makaronu pełnoziarnistego/ryżu/220 g ziemniaków pieczonych 15ml oliwy (ewentualnie smażenie piersi na oleju kokosowym) 4. Posiłek potrenignowy Gainer (Mass Acceleration) + 200 ml mleka 2% i 100 ml wody / Albo zamiennie białko whey tej samej firmy z Mlekiem [...]
2800 kcal to moje 0. Obcialem 300 kcal. Dieta zostala sprawdzona pare postow nizej. Jeszcze jedno pytanko czy np. Piers z kurczaka powinno wazyc sie po obrobce tj. Gotowanie, smazenie, pieczenie, poniewaz dzis z piersi przed smazeniem bylo 600gramow a zostalo 340.
2800 kcal to moje 0. Obcialem 300 kcal. Dieta zostala sprawdzona pare postow nizej. Jeszcze jedno pytanko czy np. Piers z kurczaka powinno wazyc sie po obrobce tj. Gotowanie, smazenie, pieczenie, poniewaz dzis z piersi przed smazeniem bylo 600gramow a zostalo 340..
A jaki typ wieprzowiny kupować? Jak to wygląda cenowo w porównaniu do kurczaka? No i pytanie czy smażenie na patelce przejdzie, nie posiadam niestety piekarnika - studencki budżet, studenckie warunki :P Teraz tak to ułożyłem - jakieś opinie? /SFD/2017/4/6/296f03a3040b417ba32d416f43e7e817.jpg Zmieniony przez - WojtasSiwas w dniu 2017-04-06 22:50:40
[...] bieżącego. Trzeci posiłek: • Kurczak, indyk, karkówka, schab- wszystko gotowane, grillowane, pieczone w piekarniku lub czasami smażone na oleju kokosowym, stosuje również smażenie w papirusach + do tego zazwyczaj ryz w zależności od poprzednich posiłków 50-100 g lub ziemniaki z piekarnika lub gotowane 300-400 g + surówka lub warzywa mrożone na [...]
[...] jest to zły wybór? Mówi się, że tluszcze po treningu to zło I nie wiem jak to sie ma właśnie do diety tluszczowej? Niby mógłbym wtedy wrzucić jakiegoś kurczaka, ale problematyczne jest smażenie innego mięsa w ten sam dzień. No I jeśli w dni treningowe miałbym te węglowodany zwiększać to lepiej posiłek np. z ryżem zjeść przed czy po treningu?
[...] + 100g ryżu (teraz dorzucam do głównych posiłków kiszonki w postaci ogórków i kapusty) 2. posiłek: 200g kurczaka\indyka + ziemniaki (też ok 100g) i surówka jak wyżej. (smażenie mięsna na smalcu) Kolacja: 250g twarogu tłustego + 200ml mleka + dwa banany w ciągu dnia ze 3 łyżki masła orzechowego i pomiędzy trzasnę sobie odżywkę białkową, a [...]
[...] nie trzeba fatu(!) unikać za wszelką cenę. Tak jak by to tłuszcz zwierzęcy był przyczyną wszytskich problemów z nadwagą. Zmieniony przez - solaros w dniu 2017-01-12 13:48:30 Sol samo smażenie mięsa (bez panierki) w głębokim tłuszczu nie jest złym rozwiązaniem następuje wtedy cykl krebsa czy jakos tak , mięso zamyka pory i nie ciągnie tłuszczu
Kurczaka przeciętnie smaży się około 7-10min ;-) Więc to raczej nie jest długotrwałe smażenie ;-) Chyba, że kawał mięch półkilowego wrzucimy bezpośrednio na patelnie. Ja mówię o pokrojonym mięsie ;-)
[...] można smażyć, piec w piekarniku, gotować czy grillować. Jest to mięso bardzo delikatne, więc szybko reaguje na temperaturę i jest gotowe do spożycia. Decydując się na smażenie trzeba pamiętać, że nie każdy rodzaj tłuszczu się do tego nadaje. Dłuższe smażenie wykonać można na smalcu, maśle klarowanym a krótkie na oleju kokosowym, [...]
Mrożonki generalnie są ograniczone jeżeli chodzi o pakiet warzyw. Od czasu do czasu jak najbardziej, aczkolwiek ich smażenie nie jest wskazane, znacznie lepsza opcją jest gotowanie na parze chociażby. Notabene staraj się spożywać kilka porcji dziennie po prostu na surowo (sałatki) w towarzystwie tłuszczy które ułatwiają wchłanianie poszczególnych [...]