SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

size

  • Mam pytanie dotyczące skiełkowania nasion (fasola, cieciorka, inne) - jak to zrobć w praktyce na większej ilości? Nasiona mają być cały czas w wymienianej co kilka godzin wodzie czy po nasiąknięciu mają stać wilgotne. Na płasko czy w jakimś naczyniu... nigdy nie kiełkowałam nasion:-? (poza eksperymentem szkolnym w zamierzchłych czasach w [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-09-28 15:26:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja mięsa wprawdzie nie jadam, ale...co sądzicie o robieniu mięsa w rękawie? Robię tak czasem ryby i są soczyste, warto mięso tak robić - schaby itp? ja robie w rękawie karkówkę, schab, boczuś jak dla mnie bomba, czy suche dla mnie nie :-) Dziewczyny czy któras ma na zbyciu kombuchę ???????

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-26 15:19:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dzięki dziewczyny };-) poczekam na bank jeszcze przyjemniej tydzień bo właśnie na tej occtowatości mi zależy (takie spaczenie - ocet ze szklanki potrafię pić bo mi smakuje %-) )

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-06 09:13:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • na tej occtowatości mi zależy (takie spaczenie - ocet ze szklanki potrafię pić bo mi smakuje %-) ) piateczka ;-) ja tak samo %-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-06 09:22:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A ja z prośba do tych, co regularnie pieką chlebek na zakwasie. Wychodowałam sobie już zakwas i jutro rano biorę się za pierwsze wypieki. Wszystko wg przepisu Oveja: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s5.html wyrabiamy ciasto -> odstawiamy na 15-20min -> znowu wyrabiamy i wkładamy do foremki. I teraz? Od [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-21 15:48:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • skora z kury, kaczki, gesi, indyka mi od jakiegos czasu przez gardlo nie przechodzi @@-), ostatnio cala z pieknej gesi sciagnelam.. i byla cudnie przypieczona. K sobie tez ubzdural ze nie lubi no i laduje w koszu (przestalam jesc bo wyczytalam ze to zrodlo choresterolu-a teraz nie umiem sie przemoc) *skora laduje w koszu, nie K Zmieniony przez - [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-11-28 14:53:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • o jezu, brzmi jak coś co wywołało by u mnie wymioty od samego patrzenia %-) sorry, że obrzydzam :-P

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-12-13 15:53:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • No to widzę, że wszystkich dosięgło, ja jutro z rańca będę cudować z tym czarodziejskim naparem, jak mnie na nogi nie postawi, to już nie wiem co zrobię. Może szpagat?#-P

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-17 21:50:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a kombucha robiona na mieszance herbaty zielonej i malinowej smakuje jak sok malinowy z saturatora %-) dla tych co pamiętaja takie rzeczy ;-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-25 12:25:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dontknow włóż delikwenta do ostudzonej i posłodzonej herbaty gładką stroną do góry (przynajmniej taki opis był na stronie.;-))

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-27 12:21:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a masz już gotowy zakwas? jeśli tak to wyjmujesz go z lodówki że troszke się ogrzał i dodajesz mąkę i wodę wg przepisu Ovei :-) czekasz 5 godz, dodajesz znowu - czekasz 10godz, dodajesz - czekasz 3 godz i dalej wg przepisu - wyrośnięcie - różnie: ja stawiam foremkę nad zlewem z gorącą wodą lub przy kuchence jak coś piekę/smażę :-) wtedy jest [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 17:08:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dla doswiadczonych kombuchowcow: moja kombucha miala ok 4-5cm grubosci ok 15cm srednicy, ale taka poszarpana byla (i potrafila herbatke w 2 dni w ocet zamienic ;-) ) no to ja 'rozdzielilam' w polowie-tak wiem wiem, na estetyce mi zalezalo }:-( zrobilam nowa herbate, odstawilam, wczoraj sprawdzam, a tam stara kombucha lezy na dnie, a na wierzchu [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-08 08:59:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ja też mam kombuchany dylemat (znowu }:-( ), będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo nie chcę zepsuć grzyba. A więc dziś rano przerwałam pierwszą fermentację. I teraz pytanie czy dobrze to zrobiłam? :-D Oddzieliłam dziecko grzybka (tą białą warstwę na górze) od starego i wzięłam się za płukanie grzybowej mamuśki. Od spodu była taka warstwa z brązowym [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-09 22:50:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dziewczyny, czy któraś z Was używała 1. KAROB ??? Trochę info ze strony sklepu online: Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-17 21:18:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Propozycja na super śniadanko :D PLACEK NA SŁODKO https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/533940_410211182424082_476174920_n.jpg Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje 5 min.;-D Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-08-06 11:56:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mali ja wczoraj robiłam pierwszy raz takie coś %-) Miałam 400 ml mleka + 15g mąki kartoflanki + 10g wheya + 2 żółtka. Mleko zagotowałam wrzuciłam do tego zmiksowane wcześniej z małą ilością mleka whey+mąkę+żótłka. (tak jak tradycyjnie mieszasz budyń + trochę mleka) Nie miałam laski wanilii akurat to kilka kropel aromatu waniliowego do pieczenia [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-11-24 23:37:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mali ja wczoraj robiłam pierwszy raz takie coś %-) Miałam 400 ml mleka + 15g mąki kartoflanki + 10g wheya + 2 żółtka. Mleko zagotowałam wrzuciłam do tego zmiksowane wcześniej z małą ilością mleka whey+mąkę+żótłka. (tak jak tradycyjnie mieszasz budyń + trochę mleka) Nie miałam laski wanilii akurat to kilka kropel aromatu waniliowego do pieczenia [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-11-29 11:49:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Sforcia, jesteś genialna };-) Miło mi %-) Teraz ja mam pytanie (chyba kiedyś w spamie o to pytałam) Czy któraś z Was używała kiedyś daktyli do "posłodzenia" ciasta ?? Tzn suszone daktyle (bez dodatkowego cukru na sobie) chyba się mieli i dodaje. Tyle wiem z teorii, ale czy w praktyce to rzeczywiście daje słodki smak np. w cieście? Z drugiej [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-12-07 21:04:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Małolata/ejpi/rok str.30

    Post
    Ladies SFD

    Obli, hmm.... myślę, skąd skołować takie klocki, może coś ogarnę. I dzięki za info o krwawniku, myślałam, że tylko dziurawiec tak ma. :-)) Mysia - dzięki, ale proszę, nie spamuj już, za duży bałagan się robi. 23 marca 2014 DNT MISKA +kapusta, cebula +Castagnus, tran, wit.E, drożdże, maca,pokrzywa, przywrotnik i krwawnik. [...]

    Odpowiedzi: 499 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-03-23 20:50:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Małolata/ejpi/rok str.30

    Post
    Ladies SFD

    25 marca 2014 DNT MISKA +kapusta, cebula +Castagnus, tran, wit.E, drożdże, maca,pokrzywa+krwawnik+przywrotnik /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/9bd998cba7c44bba9cb2ed0275533c7a.png

    Odpowiedzi: 499 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-03-25 20:58:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)