[...] z nadwagą i otyłością. W pierwszym wypadku dieta zasobna w cukry rafinowane będzie powodowac: - gorszą kontrolę łaknienia, - wzrost ryzyka niedoborów (rafinacja pozbawia produkty cennych substancji nieeenrgetycznych), U sportowców i osób aktywnych w/w problemy nie musza wystąpić, a nawet faj że rafinowane produkty mniej sycą moze być zaletą [...]
[...] "jak w celiakii" może być korzystny lub niekorzystny dla mikroflory jelitowej i zdrowia. Z tego co pobieżnie zerknąłem autorzy wspomnianego badania nie precyzują jakie produkty wypełniły lukę po produktach zawierających gluten: "Subjects were submitted to a GFD by replacing gluten-containing foods by equivalent ones certified as gluten-free [...]
[...] - Solaros - zwróciłeś uwagę na ważną kwestię dotyczącą tego, iż aspekty zwiazane z wpływem żywnosci na nasz organizm nie są tylko "czarne" albo "białe". Zgadza się - są produkty, któe można uznać za raczje neutralne niż "prozdrowotne" czy "szkodliwe" (choc wiadomo, ze kwestia znaczenia dawki nadal jest aktualna). Przy pewnym zapleczu w [...]
[...] B1 i B2, oraz około 20% w witaminę A. Przy podgrzewaniu mikrofalami zniszczeniu ulegają natomiast substancje antyodżywcze, takie jak fityniany i hemaglutyniny. Ponadto, produkty z mikrofali są uboższe w związki reakcji Maillarda, takie jak akrylamid, oraz produkty glikacji białek – AGE, Advanced Glication End Products, a bogatsze w niektóre [...]
[...] Częsci jadalne - to jak crewliq napisała - banan bez skórki (jabłko bez ogryzka, mieso z ud kurczaka bez kości i chrżastek etc), do programu mogą wprowadząc sobie dowolnie produkty. Bez strat tzn, że nie został produkt poddany procesowi obórbki, który mógłby wywołąc straty skł odzywczych. Np gdy daję gotowanie ryżu to umyka trochę wit z gr B i [...]
[...] gluten (glutenfree? - świetnie, mozna jeść) - pokarmy zwierzęce (onli vege), - dodatki do żywności "E" (jak będziecie jesć nieprzetwrzoną żywnosc - to wszystko będzie OK), - produkty z wysokim IG Teraz finalną kwestią jest kwestia przynależności do grupy. Podoba nam się "grupa stosująca IF i burząca obowiązujące stereotypy" to do niej wchodzimy i [...]
[...] statyczna koncepcja bilansu kcal. ;-) Poza tym węgli nie trzeba przygotowywać jakoś specjalnie. Z resztą ugotowac ryz to nie jest wielkie wyzwanie, ale są także inne produkty jak choćby... owoce (ja jadem ich jak widac nikiedy nawet po prawie 2kg dziennie). Misiek_masownik - pamietam o Tobie ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-06 [...]
[...] spalanie tłuszczu zapasowego, to blokuje tak samo też spalanie mięsni. A mimo to wiemy, że na defiycie kcal możemy tracić mięśnie (nawet jeśli jemy bardzo insulinogenne produkty). Skoro tak - to możemy też spalać tłuszcz ;-) Jak widać niektóre zależności przestają brzmieć sensownie jak się je sprowadzi do praktyki i osadzi w odpowiednim tle. [...]
[...] antyodzywcze :). Po co wiec sciemniac o wystepukacych niedoborach na podstawie tabelek?!! LoL Po co wiec powielac dietetyczne mity?!! LoL Po co wiec przeplacac i pchac w siebie substancje antyodzywcze w ilosciach przekraczjacyh zapotrzebowanie 3-5krotnie? Wreszcie na koniec,po co przpalacac za produkty roslinne jak czynia to weganie :P
[...] być wystarczajace tak w diecie o róznych udziale prod poch zwierz / rośli, ale o tym że wystarcza 200mg nigdy nie słyszałem... Generalnie sytuacja wygląda tak, że niektóe produkty pochodzenia roślinnego zawierajasobstancje któe utrudniają wchłanianie np. wapnia, ale z drugiej strony zawieraja teżsubstancje, któe zwiekszajajego retencje w [...]
[...] konsultacyjny ;-) Ja w tym temacie chętnie omawiam zagadnienia związane ze swoim podejściem żywieniowym i ze swoją aktualną dietą, ale nie bardzo jestem zainteresowany na odpowiadanie na pytania dotyczące tego ile produkty X można zjeśc w tygodniu ;-) Ty Stretz już chyba trochę przesadzasz robiąc w moim dzienniku studium swojego przypadku...
[...] po sobie nie zamieniajmy tego dziennika w temat konsultacyjny Ja w tym temacie chętnie omawiam zagadnienia związane ze swoim podejściem żywieniowym i ze swoją aktualną dietą, ale nie bardzo jestem zainteresowany na odpowiadanie na pytania dotyczące tego ile produkty X można zjeśc w tygodniu Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-08-31 11:32:20
[...] i drugie działają podobnie. Generalnie badania pokazują, zę odpowiedźgliemicznas na węgle u sportowców jest inna niż o osób niewytrenowanych (niższa), poza tym nierzadko produkty zasobne w cukry proste są mniej glikemiczne niżte zawierajace cukry złożone. Ja np owoce jem rano, weikczó, we dnie, w nocy i uwazam że o każdej porzez sącornajmniej [...]
[...] tłuszcz, białko, błonnik. Niektórych węgli po prostu nie trzega trawić (glukozy, fruktozy), bo wchłaniają się w niezmienionej formie, ale mogą zalegąc jakiś czas na żaołądku produkty, które je zawierają, choćby przez to, ze obecne są w nich inne substancje, Akurat biały ryż trawiony jest dosc szybko i sprawnie, ale brązowy - odrobinę wolniej. [...]
[...] jakie pojawiło się na stoisku jak po smaku rozpoznałem nie tylko firmy ale nawet nazwy produktów (fimy poznałem po smaku, bo olimp i trec są charakterystyczne, ale produkty strzeliłem) %-) ad 2. Butelka poszłą cała na 1 raz ad 3. Przyznam sięże nie wiem jaki jest wpływ kiszenia na za azotanó, ale sprawdzę. Zmieniony przez - faftaq w [...]
[...] spożycie dla kobiet aktywnych. 4. Newralgiczne składniki pokarmowe w diecie kobiet Paradoks żelaza - zapotrzebowanie warunkowane płcią - epidemiologia niedoborów - produkty zasobne w żelazo Bezcenna witamina D - witamina o wszechstronnych właściwościach - epidemiologia niedoborów - niedobory witaminy D a ryzyko rozwoju nadwagi i [...]
[...] obserwacji wynika - były rzadsze. Co do kategoryzacji produktów - jak ktoś się obawia masła, tłustego mięsa, smalcu - to przeciez nie musi tego jeść. To nie sa niezastąpione produkty. Ich unikanie w żaden sposób nie komplikuje redukcji, a namawianie do ich spożywania więcej ma wspólnego z "nurtem" będącym elementem mody i jest traceniem sił i [...]
(...) Co do kategoryzacji produktów - jak ktoś się bo masła, tłustego mięsa, smalcu - to przeciez nie musi tego jeść. To nie sa niezastąpione produkty. Ich unikanie w żaden sposób nie komplikuje redukcji, a namawianie do ich spożywania wiecje ma wspólnego z "nurtem" będącym elementem mody. Nareszcie zostało to wyraźnie powiedziane. Namawianie do [...]
[...] tytułu iż łatwo tyjemy (nie tylko z łatwości odkładania nadmiaru kalorii w zapasową tkankę tłuszczową ale również z mechanizmu kontroli łaknienia - np. większy apetyt na produkty wysoko energetyczne). Organizm chce nam zapewnić jak najdłuższe przetrwanie. Też bym wolał łatwiej nabierać mięśnie aniżeli tłuszcz ale jak widać organizm nie jest [...]
No właśnie. Ciekawe z tym amoniakiem. Kiedyś czytałem o "solach trzeźwiących". Obecność amoniaku we krwi (np. za pośrednictwem śluzówki w nosie), to sygnał, który automatycznie odpala mechanizm: walka-ucieczka, czyli mobilizacja wszystkich zasobów. Chyba, że chodzi o amoniak w menu... :-) A może o produkty uboczne metabolizmu białek?