[...] specjaliści twierdzą, że łupież spowodowany jest m.in. nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych. Warto więc uzupełnić naszą dietę w olej lniany. Sięgnijmy także po produkty bogate w witaminy B12, F, B6 i selen. Odnaleźć je można w otrębach pszennych, soi, niełuskanym ryżu, jajkach, orzechach włoskich, mleku, kiełkach pszenicy, owocach [...]
[...] rafinowanych bądź uwodorowanych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety wszelkie produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa. Zasada generalna: spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, [...]
1Spożywajmy sześć-siedem posiłków dziennie, ponieważ przyspiesza to naszą przemianę materii oraz zwiększa przyswajanie przez organizm substancji odżywczych. 2Posiłki planuj tak aby zachować następujące proporcje między składnikami odżywczymi: węglowodany 60 [...]
Jak prawidłowo łączyć posiłki Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Tak każdy by chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i, na dodatek, jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA [...]
[...] że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Używając indeksu i porównując z nim wybrane produkty można zatem rozwiązać problem użyteczności posiłków w stosunku do wysiłku fizycznego. W skrócie indeks glikemiczny pozwala na prawidłowe spożywanie bogatych w [...]
[...] wytwarzać ze spożywanych białek i innych składników odżywczych. Żywność bogata w argininę to przede wszystkim brązowy ryż, płatki owsiane, wszelkiego rodzaju muesli oraz produkty z pełnych ziaren. Pomimo, że jest zakwalifikowana do grupy zbędnych, wpływa na wiele czynników w organizmie. Jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu [...]
[...] Starają się za to na wszelkie sposoby uzyskać tyle białek z dostępnych źródeł, aby zapobiec utracie tkanek mięśniowych. Ich celem jest w taki sposób zestawić spożywane produkty, Aby z wszelkich form białka roślinnego zestawić w posiłku najpełniejszą wersję białka w ogóle. Ze swojej strony, że coś takiego jest raczej nie możliwe, ponieważ [...]
Sztuczne słodziki kontra cukier Sacharyna jest blisko 700 razy słodsza od cukru, ale pozostawia w ustach posmak. Nie ulega metabolizmowi w organizmie. Średnio ludzie spożywają 50 mg sacharyny dziennie... Obecnie coraz większą popularnością cieszą się słodziki - substancje nadające spożywanym płynom słodki smak, ale zawierające bardzo mało kalorii. [...]
[...] Owoce i przetwory owocowe : dżemy, kompoty Ryż i kasze Chleb i pieczywo Ciasta, kluski, potrawy mączne Ziemniaki Mąka ziemniaczana Groch i fasola Słodzone płyny Inne produkty pochodzenia roślinnego Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne [...]
[...] do strawienia i mają lepszą przyswajalność. Postęp w technologii sprawił, że białko soi jest droższe niż kiedyś, jednakże ma ono więcej zalet dla kulturystów. Nowe produkty sojowe są lżej strawne. Wiele z nich zawiera mieszankę soi i serwatki, co zwiększa nie tylko ich atrakcyjność w stosunku do kulturystów, ale również ich skuteczność. [...]
[...] są: - makarony z pełnoziarnistej mąki pszennej, - chleb pszenny pełnoziarnisty, - owoce, - warzywa, - rośliny strączkowe, - nasiona, - orzechy, - niskotłuszczowe produkty mleczne Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Energia jest potrzebna w ogromnych ilościach nie tylko podczas treningu ale także do naprawy i budowy [...]
Żywienie szarych komórek Jeśli chcesz odzyskać energię życiową przestrzegaj następujących zasad żywieniowych: jedz produkty węglowodanowe, które są powoli wykorzystywane przez organizm, a więc dostarczają energii na wiele godzin; postaraj się zapewnić organizmowi optymalną ilość wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych; ogranicz [...]
[...] o białka pochodzenia zwierzęcego, gdyż to właśnie one posiadają najlepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Trzeba tutaj zachować jednak pewną ostrożność. Zazwyczaj produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, oprócz pełnowartościowego białka, charakteryzują się także dużą zawartością tłuszczu, szczególnie kwasów tłuszczowych [...]
[...] skromna i nie przekraczać 30% dziennego spożycia kalorii.. 5. Ograniczyć spożycie tłuszczu. Spowalnia on trawienie i łatwo odkłada się w organizmie, lepiej spożywać więc produkty niskotłuszczowe. 6. Spożywać przekąski bogate w białko. Takie pokarmy pobudzają metabolizm. Dieta oparta głównie na proteinach może przyspieszyć metabolizm o 30%. [...]
[...] Kapusta kiszona Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C. Algi Są wysoko cenionym źródłem jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jego niedobór [...]
Wegetarianizm - znany od wieków Wegetarianizmem przyjęło się określać bezmięsny sposób odżywiania się, którego podstawę stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Wegetarianizm ma kilka odmian. Laktoowowegetarianie spożywają mleko i jego przetwory oraz jaja. Laktowegetarianie wykluczają ze swych pokarmów jajka i produkty, które je zawierają. [...]
[...] na przewlekle zapalenie oskrzeli. Ale to juz od grudnia 2003 tak wiec nie powinno miec to zwiazku z moimi niestrawnosciami. Jestem pewien, kupuje tylko najlepsze produkty, zreszta jak widzisz nie jem zbyt roznorodnie, wiec nie ma mozliwosci zeby to bylo cos czego tu nie napisalem. Niestrawnosci sie pojawily teraz, wczesniej jeszcze to [...]
zaczne droga eliminacji i w ten sposób sie przekonam, akurat te 3 produkty zaczęlam stosować równoczesnie hmmm... faktycznie slyszalam ze czasami nawet oliwka johnsona uczula, zakupilam sobie jakąś zapachową, wiec to tym bardziej możliwe