[...] waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu kwasu moczowego (dna), kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyjaśnijmy to na przykładzie. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej (wisceralnego) [...]
[...] tym samym uzyskując szeroki dostęp do wiarygodnych badań i publikacji, zdał sobie sprawę, że to co robił do tej pory nie do końca było oparte na zasadach fizjologicznych poziomu komórkowego. Przyjrzał się bliżej takim terminom jak "miogeniczne hemocytoblasty", "czynniki wzrostu", "mechaniczne obciążanie", "linie Z" czy "MAPk/ERK" (kinaza [...]
[...] spustoszenie w organizmie niekorzystnie wpływając na osiągane wyniki (2). Naukowcy wskazują również, że Cytrulina może być lepszym rozwiązaniem niż Arginina na zwiększanie poziomów argininy w osoczu (3), ponieważ Cytrulina oddziaływuje na endogenną syntezę Argininy-to znaczy, że JC może być dużo lepszą alternatywą w stosunku do Argininy w [...]
[...] układu krwionośnego i rakiem. Występuje w największych ilościach w pomidorach, nadając im czerwoną barwę. Badania przeprowadzone na grupie 3500 mężczyzn w USA, określające poziom likopenu we krwi, nie dają jednoznacznych wyników w tym zakresie. "Wcześniejsze badania naukowe dotyczące zmniejszenia zagrożenia rakiem prostaty poprzez suplementację [...]
[...] polegająca na zażywaniu 0,3 grama/kg masy ciała/dzień monohydratu kreatyny przez 5-7 dni (np. 5 gramów cztery razy dziennie). Badania potwierdzają, że ilość ta zwiększa poziom kreatyny mięśniowej. Kiedy zapasy kreatyny zostaną "nasycone", należy zażywać od 3-5 gramów monohydratu kreatyny dziennie, w celu utrzymywania zapasów na tym samym [...]
[...] metabolicznych. Jest on bezpośrednim prekursorem pirymidyn - substancji o kluczowym znaczeniu dla wielu procesów życiowych. Suplementacja orotanu prowadzi do wzrostu poziomu pirymidyn w organizmie. Pirymidyny pełnią zadania podobne do puryn, czyli nukleotydów komórkowych, których najlepiej znanym sportowcom przedstawicielem jest ATP. [...]
[...] posiada masę 22500 Da oraz składa się ze 195 aminokwasów. Maksymalne stężenie prolaktyny występuje w czasie snu. Posiada ona okres półtrwania mniej niż 1 h. Patologiczne poziomy prolaktyny stwierdza się : przy stosowaniu leków: zwiększony poziom prolaktyny w osoczu może wywołać np. stosowanie fenotiazyny (antagonisty receptora D2), leku [...]
[...] neutralizować te ataki. Starać się, abyśmy walczyli w stójce. Co do tej sytuacji, to on wchodził we mnie, a ja po prostu widząc to, uderzyłem prawym, wtedy zaczął zmieniać poziom, by zaatakowac moje nogi, więc ja też zmieniłem poziom i trzepliśmy się trochę głowami. Doznałem lekkiego zranienia głowy, ale nie wściekałem się specjalnie z tego [...]
[...] Stosowany jest w celu wypracowania tzw. wydolności (wytrzymałości) tlenowej lub w celu redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Utrzymywanie przemian energetycznych na poziomie tlenowym pozwoli wykorzystać podskórną warstwę tłuszczu. Pomiar tętna pozwoli nam na kontrolowanie intensywności wysiłku. Aby nie zablokować przemian tłuszczowych, [...]
[...] do 20 g alkoholu, co odpowiada połlitrowemu kuflowi dziennie. Rozróżnienie płciowe nie ma rzecz jasna szowinistycznego podłoża. Po spożyciu takiej samej ilości, np. piwa, poziom alkoholu we krwi jest u kobiet wyższy niż u mężczyzn, a wynika to wyłącznie z mniejszej aktywności enzymu określanego jako ADH - czyli alkoholodehydrogenazy. Takie [...]
[...] mięśni szkieletowych o 20-50%. Mimo upływu czasu mięśnie transgenicznych zwierząt zachowywały zdolność do regeneracji charakterystyczną dla młodych osobników, a podwyższony poziom IGF1 obserwowaliśmy jedynie w tkance mięśniowej, a nie w krwiobiegu. Jest to o tyle istotne, że krążący we krwi IGF1 mógłby być przyczyną chorób serca i podwyższyć [...]
[...] jednocześnie informuje komórkę mięśniową, że organizm potrzebuje więcej siły, więc ta musi budować więcej białek we włókna mięśniowe. Widzimy więc, że im wyższy w komórkach poziom cAMP, tym szybsze spalanie tłuszczu i większe gromadzenie białek. I tu zaczynamy zbliżać się do sedna zagadnienia... Poziom uniwersalnego przekaźnika w komórkach jest [...]
[...] (czyli dla 100kg osobnika jest to 90g na dobę), zdrowym ochotnikom. Badanie randomizowane, wykonane metodą podwójnej, ślepej próby. Suplementacja glutaminą nie wpływa na poziom 3-metylo-histydyny w moczu, (jest to marker określający rozpad białek mięsniowych): Effect of glutamine supplementation combined with resistance training in young [...]
[...] klucze, parasolka czy lakier do włosów sa dobrymi narzędziami do samoobrony - pomimo faktu że policja ciągle nosi broń. Że stan Waszyngton ma niski współczynnik zabójstw na poziomie 80,6 na 100.000 mieszkańców tylko dzięki ścisłemu ograniczeniu posiadania broni - ale w Wirginii wysoki wskaźnik zabójstw 1,6 na 100.000 jest spowodowany swobodnym [...]
[...] na wadze, powinien zwiększyć ilość spożywanych kalorii i białek. Jeżeli ktoś jest otyły i trenuje by schudnąć, powinien zmniejszyć ilość kalorii, natomiast utrzymywać wysoki poziom białek w posiłkach i niski poziom węglowodanów, i jeść mało tłuszczy, cukru i niewartościowych potraw. Gdy się trenuje, powinno być widać postępy. Jeżeli ich nie ma, [...]
[...] Adaptacje neuronowe i zwiększanie siły uzyskuje się w największym stopniu poprzez zwiększanie obciążenia/natężenia. Efekt wzrostu może być częściowo wynikiem zwiększonego poziomy hormonów anabolicznych, które są związane z wieloseryjnym (przeciwstawnym do pojedynczego) treningiem. Oczywiście dosyć szybko dojdziesz do granicznego punktu,do [...]
[...] – karnozyna jest magazynowana w mięśniach -> czyli ich działanie faktyczne odczuje się po kilku-kilkunastu dniach -podobnie jak kreatyna – trochę czasu musi minąć, aby jej poziom w mięśniach spadł do stanu początkowego -istnieje zróżnicowanie jeśli chodzi o odczucia (osoby słabo i dobrze reagujące) -poziom zależy od dawkowania W tym temacie [...]
[...] białkowych) podczas diet redukcyjnych wagę ciała w celu pozbycia się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej (tzw. "robienie ketozy"). Tak wysokie spożycie białek może podnieść poziom przemiany materii nawet o 50%. Stosunkowo niska kaloryczność białek, jak też ich energochłonne trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania [...]
[...] w tabeli. (Szczygieł, 197) Dane te mają już blisko 30 lat, ale ciągle zachowują swoją wartość. Pochodzą z czasów, kiedy technika oznaczania aminokwasów osiągnęła już wysoki poziom, wystarczający do oceny białek. Problemem zarówno wówczas, jak i obecnie jest jednak skład "białka doskonałego". Nadal nie został on precyzyjnie określony dla [...]
[...] następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn [...]